מדד המחירים לצרכן (CPI) עלה ב-0.9% בנובמבר, והביא את העלייה של מדד האינפלציה העיקרי ל-6.8%, הנתון הגבוה ביותר לאינפלציה שנתית שנרשם בארה"ב מזה ארבעה עשורים.
העלייה במדד המחירים לצרכן היא כאמור הגדולה ביותר מזה ארבעה עשורים כך גם על פי דו"ח מקביל של הלשכה האמריקאית לסטטיסטיקה של העבודה (BLS) שפורסם ביום שישי בבוקר.
"אלו מספרי אינפלציה גבוהים להחריד, שכמותם לא ראינו במשך עשרות שנים", אמר אלן סיני, כלכלן עולמי ראשי ואסטרטג ב-Decision Economics, Inc, לוול סטריט ג'ורנל.
מדד מחירי הליבה, שמודד את האינפלציה של מוצרים בניכוי מזון ואנרגיה, זינק ב-0.5% בנובמבר, ירידה מהעלייה של 0.6% באוקטובר, לפי BLS. עליות מחירים בבנזין, מחסה, מזון, מכוניות משומשות ומשאיות כמו גם בקרב כלי רכב חדשים - היו מהתורמים הגדולים ביותר לזינוק המדד בנובמבר.
מחירי המזון עלו ב-6.1% על בסיס שנתי, ומחירי האנרגיה זינקו ב-33.3% בשנה האחרונה.
בינתיים, שוק העבודה ממשיך להיאבק כדי להתאושש ממגיפת הקורונה, והגרסה המתהווה של האומיקרון אשר בעיקר הביאה דאגות חדשות לשווקי המניות. "יש לנו הוצאות אדירות מצד הצרכנים. הרבה אנשים מתקבלים לעבודה. הביקוש הוא עצום. המדיניות המוניטרית נותרה קלה מאוד ולגירוי פיסקאלי אין תקדים בהיסטוריה", אמר סיני.
אך כלכלת ארה"ב כידוע הוסיפה רק 210,000 משרות בנובמבר, הרבה מתחת לתחזיות המומחים של כ-573,000.
האינפלציה הגואה וירידה באבטלה גרמו ליו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, להתרחק מתוכניות הגירוי של עידן המגיפה.
פאוול אותת שהבנק המרכזי יפחית את תמריצי רכישת האג"ח שלו, מה שיוביל להעלאות ריבית מוקדם מהצפוי.
הבנק המרכזי אמור להיפגש ב-14-15 בדצמבר, אז אמור להתפרסם לוח זמנים מפורט יותר לתכניותיו העתידיות - בינתיים נשיאות ביידן אכן שוברת שיאים.