לאחר המהלך הצפוי לאסור על מטבעות קריפטוגרפיים, ממשלת רוסיה הפתיעה ביום שלישי בלילה והחליטה להסדיר אותם – ובכך תהפוך את הנכס הדיגיטלי לחוקי בכלכלה ה-11 בגודלה בעולם.
(צילום: Shutterstock)
על פי מסמך שקובע את עקרונות הרגולציה של המטבעות הדיגיטליים, כפי שהופיע באתר הממשלתי, מותר לבצע רכישות של מטבעות קריפטו באמצעות חברות מקומיות רשומות וברישיון בלבד – מה שלמעשה יחייב את הקונים לאמת את הזהות שלהם ולסייע לסוכנויות ממשלתיות לעקוב אחר עסקאות.
כמו כן, רק עסקאות הקשורות לקריפטו אשר גדולות מ-600,000 רובל – כלומר 8,000 דולר – יצטרכו להיות מדווחות לשירות המיסוי הפדרלי. אי דיווח ייחשב כעבירה פלילית.
התוכנית של ממשלת רוסיה עדיין צריכה לעבור את אישור הפרלמנט, אך הצעד הוא משמעותי לאור העובדה רק לפני שלושה שבועות הבנק המרכזי של רוסיה טען כי המטבעות הללו מהווים איום על היציבות הפיננסית במדינה, קרא לאיסור מוחלט על קריפטו והגדיר אותו כמעשה של הונאה.
העיתון הרוסי 'קומרסנט' דיווח כי התקנות החדשות צפויות להיכנס לתוקף במחצית השנייה של 2022, או בתחילת 2023.
ברוסיה, שם יש אוכלוסייה של 144 מיליון איש, תושבים מחזיקים ביותר מ-12 מיליון חשבונות קריפטוגרפיים, וכ-2 טריליון רובל של קריפטו – 26.7 מיליארד דולר. כך על פי מסמך שפרסם הקרמלין. כמו כן, רוסיה מדורגת במקום השלישי בעולם בכריית ביטקוין.
כמה מדינות, כמו אל סלבדור, כבר אימצו את הנכס הדיגיטלי, בעוד שאחרות – כמו סין – אסורות אותו לחלוטין. רק בשבוע שעבר, הודו, הכלכלה החמישית בגדולה בעולם, נקטה צעד להסדרת הקריפטו, על ידי הטלת מס של 30 אחוזים על העברות נכסים דיגיטליים, שחלק מהתעשייה רואה במהלך צעד לקראת לגיטימציה של מטבעות וירטואליים.
העמדה הרגולטורית החדשה של רוסיה כלפי קריפטו עומדת בניגוד לזו של ארצות הברית. למרות שיו"ר רשות ניירות הערך והבורסה, גארי גנסלר, הבהיר שהוא רוצה להסדיר את המטבעות הקריפטוגרפיים – מעט תקנות הוטלו. בנושא ההונאה, ממשלת ארצות הברית הגבירה את השיטור שלה, כאשר משרד המשפטים האשים השבוע בני זוג בהלבנת ביטקוין בסך 4.6 מיליארד דולרים.