נשיא איראן, אבראהים ראיסי, אמר ביום שישי כי טהראן "לעולם לא" תתלה תקוות בשיחות המתמשכות בווינה, שמטרתם להחיות את הסכם הגרעין משנת 2015 עם מעצמות העולם.
ראיסי בנאומו לרגל 43 שנים למהפכה האסלאמית
ביום שלישי האחרון, השיחות העקיפות בין טהראן לוושינגטון חודשו בבירת אוסטריה, לאחר הפסקה של עשרה ימים. בינתיים, הנציגים מהמדינות לא מסרו אם הם רואים אופק חיובי לפתרון הבעיות בין הצדדים.
בנאום שנשא לציון יום השנה ה-43 למהפכה האסלאמית באיראן, ראיסי התייחס לשיחות: "אנחנו תולים תקוות במזרח, במערב, בצפון ובדרום הארץ שלנו – ולעולם אין לנו תקווה בווינה או בניו יורק".
ראיסי, שבחירתו לנשיא איראן ביוני האחרון הובילו להפסקה של חמישה חודשים בניסיונות לחדש את המשא ומתן על הגרעין, אמר כי המדינה תסתמך על הפוטנציאל הכלכלי הפנימי שלה – במקום לצפות לתמיכה ממדינות אחרות ומשיחות הגרעין עם מעצמות העולם.
ביום רביעי, ממשלתו של ג'ו ביידן הפעילה לחץ פומבי על הרפובליקה האסלאמית להחיות את ההסכם במהירות, ואמר כי לא יהיו ניסיונות נוספים אם הצדדים לא יגיעו להסכמות תוך שבועות ספורים. יממה לאחר מכן, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר שיש עוד דרך ארוכה לעבור עד שיהיה ניתן להחיות את העסקה.
נשיא איראן אמר בנאומו כי "מדיניות החוץ שלנו היא מאוזנת. ההסתכלות לכיוון המערב הפכה את יחסי המדינה לבלתי מאוזנים, ואנחנו צריכים להסתכל בעיקר על השכנות שלנו".
הנאום של הנשיא הופרע מספר פעמים כאשר נשמעו מהקהל קריאות כמו "מוות לאמריקה", "מוות לישראל" ו-"מוות לאנגליה".
בשבוע שעבר, כזכור, ארצות הברית הסירה חלק מהסנקציות שהוטלו על איראן, במסגרתן כעת חברות לא אמריקניות יוכלו לחדש שיתופי פעולה עם איראן בפרויקטים גרעיניים-אזרחיים, מבלי לספוג סנקציות וגינויים מוושינגטון.
אך טהראן לא הייתה מרוצה, ושר החוץ חוסיין אמירבדולהיאן אמר כי: "הסרת סנקציות מסוימות יכולה כשלעצמה להגיע מתום לב. אמנם מה שיש על הנייר הוא טוב, אבל זה לא מספיק". כמו כן, הוא הדגיש כי איראן מתעקשת לקבל "ערבויות, במיוחד מהמערב, למילוי ההתחייבות שלה. אנחנו דורשים ערבויות במישור המדיני, המשפטי והכלכלי. הסכמות מסוימות כבר הושגו".