מחירי השכירות ברחבי ארצות הברית זינקו במהלך השנה החולפת בעשרות אחוזים, ודיירים רבים נאלצים להחליט האם לעבור לערים ומדינות זולות יותר, או לחילופין להשלים עם העובדה שנתח גדול יותר מהמשכורת שלהם יוקצה להוצאות דיור.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
בדומה לרוכשי הבתים הפוטנציאליים, גם השוכרים הפוטנציאליים נתקלים במלאי הבתים והדירות הנמוך ביותר מזה שלושה עשורים. במקביל, ארצות הברית עדיין מתמודדת עם אינפלציה גבוהה ובעיות כלכליות נוספות שנובעות ממשבר הקורונה, ועל כן נדמה כי המגמות שהחלו בשנה שעברה בשוק השכירות יימשכו גם בשנה הנוכחית.
למען הסר ספק, גל ההתייקרות בשוק השכירות הורגש בכל ארצות הברית, ולא רק בערים הגדולות בחוף המערבי המזרחי. כך למשל, שכר הדירה הממוצע בבירת טקסס, אוסטין, זינק ביותר מ-40% בהשוואה לשנה הקודמת. בעיר ניו יורק דווח על זינוק של כ-25% בשכר הדירה הממוצע, ואילו שכר הדירה עלה ביותר מ-30% במספר ערים גדולות ומרכזיות בפלורידה.
We don't have to accept today's rent crisis as a given.
— Roosevelt Institute (@rooseveltinst) February 16, 2022
Here's what policymakers should be doing now, courtesy of @owenslindsay1 & Sammi Aibinder:https://t.co/nPwGR0y6zz
ג'ושוע בידל, תושב העיר סרסוטה שבמערב פלורידה, הוא אחד ממיליוני אמריקאים ששכר הדירה שלהם התייקר בעשרות אחוזים. ב-2017, בידל עבר לגור בדירה קטנה בעיר - כ-88 מ"ר - ושילם שכר דירה בגובה 900 דולר. לפני כשנה הוא קיבל הודעה על כך שהבניין נמכר, ועליו לחפש בית חדש. בידל מצא דירה חדשה וקטנה יותר, כ-65 מ"ר, ושילם עבורה 1,500 דולר בחודש. לאחרונה, לאחר קרוב לשנה שבה הוא גר בדירה החדשה, הוא קיבל הודעה על כך ששכר הדירה יעלה ל-1,947 דולר.
"בתוך שנה אחת שכר הדירה שלי עלה ב-116%", הסביר בידל והוסיף, "איך מישהו שעובד בעבודות מזדמנות ומרוויח שכר דומה בכל חודש אמור להיות מסוגל להרשות לעצמו התייקרות של 1,050 דולר בחודש? בכל פעם שאני משלם את שכר הדירה אני נושם לרווחה כי אני יודע שאני אמשיך לגור פה במשך חודש נוסף, אבל אני גם יודע שאני במרחק של מקרה חירום בודד מכך שלא אוכל לשלם שכר דירה".
מעבר למצוקתו האישית, בידל סיפר שהוא מודאג מההשלכות הפוטנציאליות של עזיבה המונית מצד צעירי העיר: "המצב הזה לא בסדר. העיר צריכה לספק מענה לצעירים ורווקים שרק מנסים לשרוד", הוא אמר.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
כאמור, המקרה של בידל הוא אחד מתוך מיליונים. במהלך השנה וחצי הראשונות של משבר הקורונה, הממשל הפדרלי (כמו גם חלק מהמדינות) חוקקו חוקים האוסרים על פינוי דיירים. אלא שמאז מדיניות זו בוטלה, ובעלי נכסים רבים מנצלים זאת על מנת לדרוש שכר דירה גבוה יותר. אם הדייר לא מסכים לשלם יותר, לבעל הנכס יש כעת אפשרות לפנות אותו.
כתוצאה מכך, שכר הדירה בחמישים הערים הגדולות ביותר בארצות הברית עלה, בממוצע, ב-20% במהלך שנת 2021 (בהשוואה לשנת 2020). כך על פי דו"חות שפורסמו בשבועות האחרונים ע"י שתי חברות גדולות בתחום - זאמפר ו-Realtor.com.
מגמה זו מורגשת היטב בעיר מיאמי, שם שכר הדירה החציוני עמד על 2,850 דולר בדצמבר 2021 - זינוק בלתי נתפס של קרוב לחמישים אחוזים (49.8% ליתר פירוט) בתוך שנה אחת.
מדינת רוד איילנד רשמה את הזינוק החד ביותר בשכר הדירה הממוצע לדירה בעלת חדר שינה בודד (One bedroom), מ-1,023 דולר בתחילת 2021 ל-1,968 דולר בסוף השנה - עלייה של 92%. יתרה מכך, דו"ח ממשלתי שפורסם לאחרונה חשף כי שכר הדירה הממוצע בארה"ב עלה בחצי אחוז בין דצמבר 2020 לינואר 2021 - העלייה הגדולה ביותר שנרשמה בתוך חודש אחד מזה שני עשורים.
כאמור, מומחים רבים מייחסים את ההתייקרות להשלכות הכלכליות של משבר הקורונה, כמו גם לאינפלציה הגבוהה. עם זאת, דו"ח של המלכ"ר מכון רוזוולט מצא כי בין השנים 2001 ל-2018, שכר הדירה בארצות הברית עלה ב-13%. לשם השוואה, בתקופה המקבילה השכר הממוצע של אמריקאים בשוק השכירות עלה ב-0.5% בלבד.
התוצאה? 20.4 מיליון משפחות - כמחצית מסך תושבי ארצות הברית שגרים בשכירות - מוציאות על דיור (שכר דירה וחשבונות) יותר משליש משכרן. באותו דו"ח של מכון רוזוולט, שפורסם בנובמבר בשנה שעברה, הועלו מספר פתרונות אפשריים למשבר בשוק השכירות, לרבות הקמת יחידות דיור נוספות (עם דגש על דיור בר-השגה) והרחבת זכויות השוכרים, שנאלצים לפעול לפי הגחמות של בעלי הנכסים ומפתחי הנדל"ן - בייחוד בערים ובמחוזות שבהם אין פיקוח בשוק השכירות.
"אם אנחנו סבורים שהזינוק בשכר הדירה הוא חלק בלתי נפרד מבעיית האינפלציה של ארצות הברית, וזה אכן המצב, אז מה שעלינו לעשות זה לוודא שיש לנו גישה מקיפה לנושא", מסבירה ד"ר לינדזי אוונס ממכון רוזוולט.
ד"ר אוונס אף טענה כי אותה "גישה מקיפה" לא יכולה להסתפק רק בפתרונות כלכליים כגון העלאת שער הריבית ע"י הבנק המרכזי של ארה"ב ("הפדרל ריזרב"): "אנחנו קוראים להגביר את ההיצע בשוק השכירות באופן אגרסיבי, וקוראים לממשל הפדרלי להקצות את המשאבים הנדרשים על מנת לבצע את המהלך", היא הסבירה אך מיד הסתייגה, "אך לצערנו אנחנו לא נראה את זה קורה, לפחות לא בקרוב. היות שבמצב הנוכחי - מלאי נמוך ביותר - בעלי הנכסים ויזמים מחזיקים בכל הכוח, אנו סבורים שהפתרון הטוב ביותר הוא פיקוח על שכר הדירה".
במידה שהרשויות לא יסכימו לגבש גישה מקיפה, מחברי הדו"ח מזהירים כי בעלי הנכסים ימשיכו לייקר את שכר הדירה - בייחוד בערים שבהן אין שום פיקוח על השוק.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
בפועל, החודש השני של 2022 טרם הסתיים, ועל כן קשה לספק תחזית מדויקת לשוק הנדל"ן. עם זאת, הדעה הרווחת בקרב מומחים בשוק וכלכלנים מובילים היא שהמגמות שהחלו בשנה שעברה יימשכו לאורך 2022, וזאת מכיוון שאותם בעיות ואתגרים כלכליים עדיין קיימים כיום.
יתרה מכך, סקר שפורסם מוקדם יותר החודש ע"י חברת זאמפר מצא כי כ-80% מתושבי ארה"ב המתגוררים בשכירות "מתכננים לעבור דירה או מעוניינים לעבור דירה" במהלך השנה הנוכחית - מהלך שעלול לגרור התייקרות נוספת בשוק.