הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
בעקבות החוק השנוי במחלוקת בטקסס: זינוק חד במספר הנשים שעוברות הפלות במדינות שכנות
דו"ח חדש שפורסם השבוע ע"י ארגון "הורות מתוכננת" חשף עלייה של כ-800% במספר הנשים שנאלצו לנדוד למדינות השכנות על מנת לעבור את ההליך הרפואי. בכירה בארגון: "יש נשים שצריכות לעבור הפלה, והחוק לא משנה את זה"

כמות הנשים מטקסס שנסעו למדינות השכנות על מנת לבצע הפלה זינקה בקרוב ל-800% מאז שמדינת הכוכב הבודד חוקקה חוק שנוי במחלוקת האוסר על ביצוע הפלות בשלב מוקדם בהריון.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


הפגנה נגד חוק ההפלות, בשנה שעברה בטקסס (צילום: Getty Images)

 

לפי דו"ח שפורסם היום (חמישי) ע"י ארגון "הורות מתוכננת" ("Planned Parenthood) - מלכ"ר המספק מגוון שירותי בריאות לנשים - שתי המדינות שהפכו ליעדים הפופולריים ביותר בקרב נשים מטקסס שמבקשות לעבור את ההליך הן קולורדו ואוקלהומה (ניו מקסיקו, קנזס ומיזורי דורגו מיד אחריהן).

למעשה, נשים מטקסס היוו יותר מ-50% מההפלות שבוצעו באוקלהומה בין ה-1 בספטמבר ל-31 בדצמבר. לשם השוואה, בתקופה המקבילה ב-2020 רק 10% מההפלות באוקלהומה בוצעו בקרב נשים מטקסס.

"ישנן נשים שזקוקות לבצע הפלה, והאיסור הזה לא משנה את זה", מסבירה ד"ר אימן אלסדין, בכירה בארגון, "לאוקלהומה אין את היכולת לקלוט את כל המטופלות שבורחות מטקסס כדי לעבור הפלה", היא הוסיפה והזכירה כי גם אוקלהומה שוקלת לאסור על ביצוע הפלות.

 

ארגון 'הורות מתוכננת' (צילום: Getty Images)

 

כזכור, הצעת החוק (S.B. 8 בשמה הרשמי) אושרה ע"י בית הנבחרים והסנאט המקומיים בבירת טקסס, אוסטין, בתחילת 2021. שבועות ספורים לאחר מכן, ב-19 במאי, מושל המדינה - גרג אבוט - חתם על הצעת החוק אשר נכנסה לתוקף ב-1 בספטמבר.

במסגרת החוק, טקסס אוסרת על ביצוע הפלות החל מהדופק הראשון של העובר - בערך כשישה שבועות לתחילת ההריון, תקופה שלרוב נשים עוד לא יודעות שהן בהריון. כמו כן, החוק לא מחריג מקרי אונס או גילוי עריות. בדומה להצעות חוק דומות שהוגשו במדינות אחרות, הסוגיה הגיעה לבית המשפט העליון של ארה"ב, אולם השופטים בחרו שלא להתערב, ובכך איפשרו לחוק להיכנס לתוקף.

הדו"ח של ארגון "הורות מתוכננת" חושף ממצאים דומים לאלו שפורסמו מוקדם יותר החודש ע"י הרשויות בטקסס. כפי שדיווחנו בזמנו, לפי נתונים שנמסרו ממחלקת הבריאות ושירותי האנוש של טקסס, קרוב ל-2,200 הפלות בוצעו במרפאות במהלך חודש ספטמבר (כלומר, לאחר שהחוק נכנס לתוקף). לשם השוואה, חודש קודם לכן, באוגוסט, בוצעו יותר מ-5,400 הפלות בטקסס.

 

הפגנה בדאלאס בעד חוק ההפלות (צילום: Getty Images)

 

חשוב לזכור שהחוק בטקסס מנוגד לתקדים 'רו נגד וייד' (אותה פסיקה מפורסמת של בית המשפט העליון), אולם המחוקקים בטקסס דאגו לנסח את החוק באופן שלא יביא לפסילתו.

כך למשל, חוק ההפלות השנוי במחלוקת קובע כי רשויות החוק במדינה הן לא אלה שיפעלו נגד רופאים ומרפאות המבצעים הפלות. במקום, מי שיהיו אחראים על אכיפת החוק הם האזרחים, גם כאלה שכלל לא קשורים למקרה, שכן הם יוכלו להגיש תביעות אזרחיות כנגד כל מי שמבצע הפלה או מסייע לבצע את ההליך.

במסגרת אותן תביעות אזרחיות, התובעים יכולים לדרוש "פיצויים על סך לפחות 10,000 דולר", כפי שנכתב בחוק.

כלומר, מעבר לרופאים ועובדי המרפאות העלולים להיתבע, החוק בטקסס מאפשר לתבוע כל אדם אחר שמספק "סיוע" להפלה. כך לדוגמה, אדם שעובד בשירות חברת נסיעות שיתופיות כגון אובר וליפט עלול להיתבע במידה שיסיע אישה למרפאה כדי שתעבור הפלה. לעומת זאת, האישה שעוברת את ההליך עצמו דווקא זוכה להגנה, ולא ניתן לתבוע אותה על כך.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE