הצעת חוק שהוגשה לבית המחוקקים בקליפורניה עשויה להביא לכך שהמדינה תהפוך לראשונה בארצות הברית אשר מצמצמת את שבוע העבודה לארבעה ימים עבור חלק גדול מהעובדים.
הצעת החוק תשנה את ההגדרה של שבוע עבודה מ-40 שעות ל-32 שבועיות, עבור חברות עם יותר מ-500 עובדים. יום עבודה מלא יישאר שמונה שעות, ומעסיקים יידרשו לשלם עבור שעות נוספות, פי 1.5 לפחות מהשכר, לעובדים אשר יעבדו יותר מארבעה ימים מלאים.
נותני החסות לחוק במדינה הם כריסטינה גרסיה ואוון לואו, כאשר ברמה הפדרלית הצעת החוק של הנציג מארק טאקאנו דוחפת לשינויים דומים.
גרסיה אמרה כי הרעיון נובע בחלקו ממגפת הקורונה, שבעקבותיה רבים מהעובדים חיפשו איכות חיים טובה יותר. כזכור, על פי נתוני הלשכה האמריקאית לסטטיסטיקה, בשנת 2021 יותר מ-47 מיליון אמריקנים עזבו את עבודתם מרצון.
"היה לנו שבוע עבודה של חמישה ימים מאז המהפכה התעשייתית", אמרה גרסיה. "אבל הייתה לנו התקדמות חברתית רבה מאז. אני חושבת שהמגפה מאפשרת לנו הזדמנות לחשוב מחדש, לדמיין דברים מחדש".
גרסיה ותומכים אחרים בהצעת החוק אומרים ששבוע עבודה של ארבעה ימים יוביל לעלייה בפריון וברווחים, כאשר הם הצביעו על תהליכים דומים שכבר החלו באיסלנד ובחברות כמו קיקסטארטר.
עם זאת, המתנגדים טוענים ששבוע עבודה מקוצר יעצור את הצמיחה בעבודה במדינה, ועלול ליצור תנאים בלתי נסבלים למעסיקים. לשכת המסחר של קליפורניה אמרה כי הצעת החוק היא "רוצחת עבודה", וכתבה כי מהלך כזה יגדיל משמעותית את עלויות העבודה, יחשוף מעסיקים לליטיגציה ותטיל דרישות ש"אי אפשר לעמוד בהן".
(צילום: Shutterstock)
כאמור, הצעת החוק תתייחס לעסקים עם לפחות 500 עובדים, כאשר על פי נתוני המחלקה לפיתוח תעסוקה בקליפורניה מדובר בכ-2,600 עסקים ויותר מ-3.6 מיליון עובדים. לדברי גרסיה, כוחות עבודה מאוגדים, או כאלה עם הסכמים קיבוציים - פטורים מכך.
נוסף על כך, החוק יאסור על מעסיקים להפחית את שיעור השכר הרגיל של העובד אם אכן יקוצר שבוע העבודה.
באיסלנד נערכו שני ניסויים רחבי היקף של קיצור שבוע העבודה בין השנים 2015 ל-2019, שבהם 1% מכוח העבודה במדינה הפחית את שבוע העבודה שלהם ל-35 או 36 שעות, ללא הפחתה בשכר. המדינה מצאה כי הפרודוקטיביות והשירות נותרו זהים ברוב העסקים, ורווחת העובדים עלתה באופן דרמטי על פני מגוון מדדים, כולל מתח ושחיקה.
כתוצאה מהניסויים שנערכו, לפחות 86% מכוח העבודה במדינה עבר לעבוד במתכונת זו.
אחת המתנגדות - אשלי הופמן, תומכת מדיניות בלשכת המסחר של קליפורניה - אמרה כי העלויות יסתכמו בתוספת של 10% לפחות בשכר לעובד בשבוע. "העלייה המשמעותית הזו לא תהיה בת קיימא עבור עסקים רבים", אמרה.
"עלייה כה גדולה בעלויות תפחית את יכולתם של עסקים להעסיק או ליצור משרות חדשות, ולפיכך תגביל את צמיחת העבודה בקליפורניה", אמרה. "זה נכון במיוחד עכשיו, כאשר עסקים עדיין מתאוששים מהשפעות הקורונה והעלייה בעלויות שרשרת האספקה".