על אף הסנקציות חסרות התקדים שהוטלו על רוסיה בעקבות הפלישה לאוקראינה, המדינה הצליחה להימנע מקריסה כלכלית כואבת כפי שרבים ציפו. אך רבים, ואף בכירים רוסים, מנבאים טלטלה מתקרבת.
הבנק המרכזי של רוסיה (צילום: Shutterstock)
עד כה, רוסיה הצליחה איכשהו להחזיק את הראש מעל המים. הרובל הרוסי איבד כמעט מחצית מערכו, ושוקי המניות נסגרו בחודש הראשון ללחימה כדי למנוע את ההתרסקות.
חודשיים לאחר מכן, הרובל התאושש במידה רבה, ואף הפך למטבע בעל הביצועים הטובים ביותר בעולם במרץ. המסחר חזר גם הוא, לאחר פתיחת המניות בחודש שעבר.
על פי כלכלנים ומומחים, צעדים שננקטו על ידי הקרמלין והבנק המרכזי הרוסי - כמו העלאת הריבית ל-20 אחוזים, והכרחת עסקים רוסים להחליף 80% מהרווחים שלהם בחו"ל למטבע רובל - תרמו להתאוששות.
רוסיה גם השתמשה במחצית מהאחזקות המוערכות של 620 מיליארד דולר במטבע חוץ שאינן מושקעות בארה"ב ובאירופה - בעקבות ההקפאות שנובעות מהסנקציות - כדי להגן על הרובל.
כמו כן, המדינה ממשיכה לייצא נפט ומוצרי אנרגיה אחרים להודו, סין ועדיין לאירופה - ומכניסה בזכות זה מיליארדי דולרים לכלכלה מדי חודש.
הקפאת היבוא והיצוא הרוסי על ידי המערב הובילה ארגונים פיננסים בינלאומיים לחזות שהתמ"ג של רוסיה יתכווץ בין 10 ל-15 אחוזים עד הנפילה - צניחה שכלכלן מאונ' קולומביה הבריטית, ג'יימס ברנדר, מכנה כ"מיתון רציני, אבל אל קטסטרופה".
"הכלכלה הרוסית נפגעת, אבל לא ברמה שמשפיעה על המאמץ המלחמתי", אמר ברנדר. "עבור רוב האנשים, מדובר באי נוחו. ועבור פוטין, אני לא חושב שזו בכלל בעיה בשלב הזה, ואני חושב שלא אכפת לו כל כך".
רק ביום שני, פוטין אמר בפגישה עם בכירים כי תקוותו של המערב להביא לקריסה כלכלית - נכשלה. לדבריו, הסנקציות הנרחבות נועדו "לערער במהירות את המצב הפיננסי והכלכלי, לעורר בהלה בשווקים, קריסת מערכת הבנקאות ומחסור נרחב בסחורות בחנויות".
"אבל אנחנו כבר יכולים לומר בביטחון, שהמדיניות הזו כלפי רוסיה נכשלה", המשיך הנשיא הרוסי.
עם זאת, מומחים - ואפילו בכירים ברוסיה - אומרים כי הצרות ממש מעבר לפינה. העתודות שהזינו את הכלכלה עד לנקודה הזו מתחילות להיגמר, וראש עיריית מוסקבה מזהיר מפני אובדן המוני של מקומות עבודה, ומעריך כי כ-200 אלף בני אדם יישארו ללא פרנסה.
גם ראש הבנק המרכזי של רוסיה אמר השבוע כי ההשפעות של הסנקציות עומדות להיות מורגשות ב"כלכלה האמיתית" בקרוב.
"מה שהתרחש, זה במידה רבה תמיכה מלאכותית של הכלכלה", אמרה ליסה סונדסטרום, פרופ' למדעי המדינה באוניברסיטת קולומביה הבריטית, אשר חוקרת את רוסיה. "השאלה היא, כמה זמן זה עוד יכול להימשך?".