השנה, החליטה ההסתדרות הציונית העולמית להרים את הכפפה, ולקיים סדרה של אירועים ליום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי איבה עבור ישראלים המתגוררים בתפוצות. מתוכם, שלושה מרכזיים:
1. הלב עוד שם: הטקס המרכזי- טקס המיועד לישראלים בארץ ובעולם, בשילוב סיפורים של משפחות שכולות מהתפוצות. האמנים המופיעים הינם: אביב גפן, יובל דיין ומאיה אברהם. בליווי מוזיקלי של אנסמבל גלעד אפרת. הטקס יתקיים בתאריך 03/05/22 בשעה 22:30 שעון ישראל, וישודר בעמוד הפייסבוק של המחלקה לארגון וקשר עם ישראלים בתפוצות.
2. הלב עוד שם: מדברים זיכרון- ערבי זיכרון אינטימיים בקרב קהילות ואנשים מרחבי העולם, בהובלת משפחות שכולות החיות בתפוצות.
3. הלב עוד שם: רצים לזכרם- המחלקה לארגון וקשר עם ישראלים בתפוצות בשיתוף עם עמותת "דרך הרגליים" במיזם במיוחד - 'הלב עוד שם: רצים לזכרם'. ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ירוצו יחד בכל רחבי ישראל למשך שעה.
יגאל רביד הוא שדרן רדיו, מגיש טלוויזיה, עיתונאי ישראלי, והשנה הוא מנחה את הטקסים המדוברים, בנוסף לטקס המשואות בהר הרצל, בישראל. כיום, רביד מתגורר בלוס אנג׳לס, אליה עבר בשנת 2019 לאחר סגירתה של רשות השידור.
מאיפה מגיע החיבור שלך לנושא?
״תמיד העסיק אותי כיצד ניתן לחבר את הישראלים שחיים בארצות הברית, ובתפוצות בכלל, לתקשורת הישראלית. איך אפשר להנגיש להם את הנושא הזה. לאורך השנים גיליתי שעבור אותם ישראלים זה מהותי וחשוב להיות עדיין, למרות שהם לא חיים בישראל, חלק מההוויה הישראלית״.
תספר קצת על האירוע המרכזי
״האירוע המרכזי הוא טקס מיוחד שמתקיים בשלישי בערב (שעון ארצות הברית) ומשודר בלייב לכל רחבי העולם בעמוד הפייסבוק של המחלקה לארגון וקשר עם ישראלים בתפוצות. היוזמה הזו החלה לפני שנתיים, בשיא תקופת הקורונה במטרה לחבר ישראלים החיים בכל רחבי העולם לנושא של טקסי יום הזיכרון, מתוך הבנה כי ישראלים מחפשים את הקשר לישראל, בעיקר באירוע כמו יום הזיכרון, ובעיקר אלו שמתגוררים בתפוצות״.
במהלך הטקס מתארחות ארבע משפחות ישראליות שכולות המתגוררות במקומות שונים בעולם, תספר לנו קצת על זה
״מדובר על אחד האלמנטים הכי מרכזיים של הטקס. במהלכו משתתפות ומדברות ארבע משפחות שכולות, כל אחת מהן מתגוררת במקום אחר על הכדור. אחת בלוס אנג׳לס, השנייה בקופנגן, השלישי ביפן, והרביעית בריו שבברזיל. עבורם, ועבור כל משפחה ישראלית שכולה המתגוררת בתפוצות, ההכרה היא מאוד חשובה. אותן משפחות צמאות לחיבור הישראלי הזה שכה חסר כאשר מתגוררים בחו״ל, וזה בדיוק מה שהטקס הזה מבקש להעניק להן. האירועים מבקשים לחבר את המשפחות, להעניק להן מקום להתבטא, לספר את סיפורן״.
זו באמת יוזמה כה חשובה ומבורכת - לתת ביטוי לאותן משפחות שכולות ופגעי צה״ל ופעולות איבה המתגוררים בתפוצות
״בהחלט. זו האמירה הכי גדולה מאחורי האירועים האלה. גילינו שיש כל כך הרבה ישראלים שחיים ברחבי העולם, חלקם נפגעי פוסט טראומה, נפגעי צה״ל, כולם גדלו בישראל, שירתו בצבא, חלקם נקלעו לפיגועי טרור, והיום הם חיים בתפוצות. לכן החיבור עבורם הוא מהותי וכה חשוב. אנחנו מבינים את זה, ואת זה בדיוק אנחנו מבקשים להעניק להם״.
מרגיש שזה נושא שלא מדברים עליו מספיק, ואולי בכלל לא מודעים אליו מספיק
״נכון מאוד. זה נושא שעדיין לא מכירים מספיק. לא נמצא במודעות שלנו, כישראלים. יום הזיכרון ויום העצמאות הם ההזדמנות שלנו לקדם את המודעות בנושא, לספר את סיפורם, להעניק להם במה, ובעיקר לחבק את אותם ישראלים, ולקרב ביניהם באמצעות דרכים שונות ומיזמים״.
מעבר לסדרת האירועים הכה חשובה הזו, על מה אתה עובד כעת?
״בשנתיים שלוש האחרונות אני עובד על מחקר גדול, משדר לכמה תחנות רדיו, מוביל הפקות ישראליות ותחקירים לעיתונים שונים. ביום העצמאות הקרוב אנחה תוכנית רדיו חגיגית ליום העצמאות, ברדיו מקומי בישראל רדיוס 100 fm, בשם ״אופוריה - השירים שהרימו את המדינה״. זו תהיה תוכנית בת שלוש שעות שתתן במה לכל השירים שהרימו את המדינה ותספר את הסיפור מאחוריהם״.
לינק לצפייה והרשמה: https://www.tfaforms.com/4969626