בריאות השיניים מושפעת באופן ישיר ממה שאנו אוכלים, ומעבר לההמלצה המוכרת לשמור על הגיינת הפה וצחצוח קבוע, מסתבר כי גם לתזונה שלנו השפעה מהותית על בריאות השן. בתוך הפה קיימים חיידקים, רובם שומרים על הפה מפני השתלטות של חיידקים מזיקים. אך כאשר אנו אוכלים פחמימות כמו לחם, פסטה ואורז, החיידקים מתחילים לעבוד כי הסוכרים זה המזון שלהם, הם מפרקים את הפחמימות ותוך כדי התהליך נוצרות אותן חומצות הפוגעות במעטפת השן ונוצרת עששת.
מחקרים של השנה האחרונה הוכיחו קשר ישיר בין שתיה מרובה של משקאות ממותקים לבין פגיעה בשיניים והוכיחו כי הפחתה הובילה לירידה בהתפתחות חורים בשיניים. אותו דבר גם לגבי מיצי פירות. יש בהם רמת חומצות גדולה והם גורמים לאותה השפעה כמו הגזים במשקאות.
מהי עששת וכיצד היא נוצרת?
השן מורכבת ממינרלים שונים וכאשר הם נחשפים לחומצה הם מתמוססים ומעטפת השן (הנקראת אמייל) נפגעת וכך נוצרים חורים. על מנת למנוע עששת אנו צריכים להפחית את המצב בו עולה כמות החומצות בפה.
כיצד ניתן להפחית את הסיכון לעששת?
1. מצמצמים למינימום את השתייה של משקאות מוגזים מכל סוג, כולל סודה. מים צריכים להיות עיקר השתייה היומית. ניתן לגוון עם סוגים שונים של תה צמחים או תה ירוק.
2. מפחיתים אכילה של מזון המכיל סוכר כמו ממתקים ושוקולד.
3. במידת האפשר לשטוף את הפה עם מים לאחר אכילה של מזון מתוק או שתיה מתוקה. כך שוטפים את החומצות והן לא מסתובבות בפה.
4. לצחצח שיניים עם משחה המכילה פלואוריד או שטיפה עם מי פה המכילים פלואוריד. הפלואוריד הוא מינרל המשתתף בבניית האמייל של השן ועוזר למנוע התפתחות עששת.
5. לאחר צחצוח השיניים נסו להימנע משתיית משקאות מוגזים גם אם זה סודה או משקאות דיאט בשל החומציות שלהם.
מזונות המועילים לבריאות השיניים:
- שילוב ירקות ופירות המכילים סיבים תזונתיים המנקים את השיניים, מעסים את החניכיים ומגבירים את ייצור הרוק בפה המהווה גורם מגן על השיניים וכך את הטמעת המינרלים שברוק בשן (גזר, קולורבי, מלפפונים, תפוחים, סלרי).
- שתיית תה ירוק ותה שחור המעכבים התפתחות חיידקים בפה ואת ההתרבות שלהם וכך נוצרות פחות חומצות ההורסות את השן.
- הוסיפו לתפריט עלים ירוקים כמו קייל, תרד, רוקט ועוד, המכילים חומצה פולית שעוזרת לדלקת חניכיים ומכילים גם סידן הבונה את אמייל השן.