21 שנים לאחר הפיגוע הקשה בהיסטוריה המודרנית, שהותיר אחריו כמעט 3,000 נרצחים, המוח מאחורי מתקפת ה-11 בספטמבר עדיין מחכה לעמוד למשפט על ידי הרשויות האמריקאיות
כאשר חאליד שייח' מוחמד נעצר ממקום המחבוא שלו ברוולפינדי, פקיסטן, בחודש מרץ 2003 - הוא היה הטרוריסט המבוקש ביותר שנתפס הקשור לפיגועי התאומים. הוא נלקח מיד למפרץ גואנטנמו, טריטוריה אמריקאית באי קובה, שם שוכן בסיס צבאי. מאז הוא יושב שם, על אף כתב האישום שהוגש נגדו לפני כתשע שנים.
זו "טרגדיה איומה עבור משפחות הקורבנות", אמר דיוויד קלי, פרקליט אמריקאי לשעבר בניו יורק, מתייחסת לכישלונה המתמשך של ממשלות ארצות הברית להעמיד לדין את המחבל האכזרי.
קלי, שהיה שותף של מי שעמד בראש החקירה הארצית על פיגועי ה-11 בספטמבר מטעם משרד המשפטים, אמר שהמצב בכלא גואנטנמו הוא "פגם אדיר בהיסטוריה של המדינה".
ביום שלישי שעבר התחדשו הדיונים בתיק נגד מוחמד וארבעה נאשמים נוספים - לאחר שהושעו למשך תקופה ארוכה בשל מגפת הקורונה. באותו דיון, זו הייתה הפעם הראשונה שהטרוריסט נראה בבית המשפט מזה יותר משנה.
עם זאת, לא נקבע תאריך להמשך ההליך. "הכישלון הזה לא נובע מהאנשים שנתבעים, מהסנגורים או השופטים המעורבים. זו באמת הדרך שבה המערכת הוקמה, וזה מה שאנשים צריכים להבין: המערכת נועדה להיכשל", אמר קווין פאוורס, מומחה לביטחון לאומי בבוסטון קולג', שייעץ למשרד הוועדות הצבאיות של הפנטגון בנושאי מתקן גואנטנמו.
נוסף על כך, מומחים הסבירו כי הסודיות הוא פקטור משמעותי לגרירת המשפט. לוקח שנים עד שסנגורים יכולים לקבל סיוכים של הראיות המסווגות נגד הלקוחות שלהם, והם טוענים כי עדיין אין להם את כל מה שהם צריכים.
עורכי דין וסנגורים אומרים שהסיבה העיקרית שהנושא עטוף בכל כך הרבה סודיות היא, שהממשלה עדיין מנסה להסתיר את הפרטים של מה שקרה לעצורים שהוחזקו ועונו על ידי ה-CIA בבתי כלא חשאיים, לפני שהועברו למתקן המעצר בקובה.
מומחים אומרים שבקצב הזה, נראה שלפנינו עוד עשור של דיונים ופרוצדורות. "יש אפשרות שלא יהיה משפט בכלל", אמרה מדליין מוריס, פרופ' למשפטים העומדת בראש מרפאת ההגנה של גואנטנמו, המסייעת לסנגור של הוועדות הצבאיות.