מושל קליפורניה, גאווין ניוסאם, החליט להטיל וטו על הצעת חוק שאושרה ע"י המחוקקים במדינה, במסגרתה תלמידים וסטודנטים ברחבי המדינה המוזהבת יזכו לנסוע בתחבורה ציבורית ללא עלות.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
הצעת החוק, AB 1919 בשמה הרשמי, הוגשה ע"י חבר בית הנבחרים המקומי כריס הולדן (דמוקרט המייצג את אזור פסדינה) ובאופן חריג זכתה לתמיכתם של מחוקקים משתי המפלגות.
במסגרת הצעת החוק, משרד התחבורה של קליפורניה היה אמור לקיים פיילוט ניסיוני בן חמש שנים, במהלכו תלמידי כיתות א' עד י"ב וסטודנטים היו נוסעים בחינם ברכבות, אוטובוסים וכל אמצעי התחבורה הציבורית הנוספים.
מטרת הפרויקט הייתה להפחית במעט מהעומס הגדול שקיים בכבישי המדינה, וכמובן גם לעודד את השימוש בתחבורה ציבורית - דבר שתושבי קליפורניה אינם בהכרח מורגלים אליו.
המושל ניוסאם (צילום: AP)
בשבוע שעבר, המושל פרסם מכתב שבו הסביר שההחלטה להטיל וטו נובעת משיקולי תקציב מכיוון שהמחוקקים שאישרו את הצעת החוק לא דאגו להקצות כסף עבור הפרויקט.
"על אף שאני מסכים עם כוונת הצעת החוק, בפועל החוק לא זכה לתקצוב ע"י המחוקקים. להערכתי, להצעות חוק בעלות השלכות כלכליות רבות כמו AB 1919, יש לשקול את הסוגיה הכספית ולהכליל את התקצוב בתקציב השנתי", כתב המושל.
תומכי הצעת החוק הביעו אכזבה קשה מהטלת הווטו, אך גם בחרו להאשים את המחוקקים: "אנו אומנם מאוכזבים מההחלטה של המושל ניוסאם להטיל וטו, אך המחוקקים היו אלה שסירבו לתקצב את הפרויקט", אמרה תמרה מינמני, מייסדת תנועת 'צעירים למען צדק אקלימי', "סירוב זה בא למרות הבקשות הרבות שלנו, ובמקום המחוקקים בחרו להעניק לתת הטבות מס למשפחות שמרוויחות מאות אלפי דולרים בשנה".