בעוד מספר ימים משפחות יהודיות ברחבי העולם, לרבות בישראל ובארצות הברית, תשבנה סביב שולחנות מלאות במאכלים טעימים, וכמיטב המסורת גם מאכלים סימבוליים כגון ראש דג, תמרים וכמובן גם תפוח דבש - וכל זאת על מנת לקבל את השנה העברית החדשה, תשפ"ג, ולהיפרד לשלום מהשנה שחלפה, תשפ"ב.
למעשה, כבר בערב ראש השנה בשנה שעברה רובנו זכינו לחוות את החג ביחד עם בני המשפחה, לאחר מספר שנים שבהן ההגבלות מנעו זאת (או לכל הפחות גרמו לחג להיערך באמצעות הזום).
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
כמו בשנים האחרונות, גם תשפ"ב נפתחה עם דאגה עמוקה בעקבות משבר הקורונה העולמי. אך בזכות החיסונים הרבים הזמינים בכמעט כל מדינות העולם, נדמה כי המגפה העולמית ממשיכה לדעוך והחיים חוזרים לשגרה מסוימת.
רק לפני מספר שבועות, הנשיא ביידן העניק ראיון לתוכנית "60 דקות" ברשת CBS, בה הכריז על כך שהמגפה הגיעה לסיומה. "עדיין יש לנו בעיה עם נגיף הקורונה, ואנחנו ממשיכים לעשות עבודה רבה כדי לטפל בנגיף", הוא אמר לפני שהצהיר, "אבל המגפה עצמה הסתיימה. אם תשימו לב, אף אחד אינו מסתובב עם מסכות, נראה שכולם במצב די טוב, ולכן אני חושב שזה משתנה".
אמירותיו של הנשיא מגיעות חודשים ספורים לאחר שביידן - שחוסן פעמיים ואף קיבל שתי זריקות בוסטר - נדבק בקורונה בשתי פעמים נפרדות, בפעם הראשונה ב-21 ביולי 2022 ולאחר מכן שוב ב-30 ביולי (דווקא לאחר ארבעה ימים רצופים שבה יצא שלילי בכל הבדיקות שעבר).
"[הדבקה חוזרת] היא תופעה שכיחה רק בקרב מעט מאוד אנשים", הנשיא אמר בזמנו והוסיף, "אין לי תסמינים אבל אני אכנס לבידוד למען בריאותם של כל הסובבים אותי".
נדמה כי ארצות הברית, ישראל ושאר מדינות העולם הצליחו להתגבר על נגיף הקורונה, עובדה שכאמור מאפשרת לנו לקבל את השנה החדשה בדיוק כפי שכולנו רוצים - ביחד עם בני המשפחה והחברים.
המלחמה ברוסיה (צילום: Shutterstock)
ראש השנה באומן על רקע המלחמה באוקראינה
בראש השנה, יהודים רבים ברחבי העולם - ובפרט מישראל - נוהגים להגיע לאומן שבאוקראינה. אלפים בכל זאת צפויים לעשות את דרכם לעיר במרכז המדינה, למרות שהשנה המסורת תתקיים בצורה מעט שונה מהרגיל, בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה בפברואר האחרון.
מלחמה מרעידה את אירופה מזה למעלה משבעה חודשים, והכל החל כאשר רוסיה פלשה לשכנתה הסובייטית אוקראינה ב-24 בפברואר, בעת שכוחות רוסיים תקפו את אוקראינה, וחדרו לשטחה מצפון, ממזרח ומדרום. במקביל למתקפה הקרקעית הנרחבת, חיל הים הרוסי הטיל מצור על נמלי אוקראינה. בצד אחד של המערכה עומד נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הדמות האנטגוניסטית הראשית מבחינת מדינות המערב. בצדה השני עומד וולודימיר זלנסקי, נשיאה היהודי של אוקראינה וקומיקאי בעבר.
בזמן שרוסיה זכתה לגינוי נרחב וסנקציות מכל מדינות המערב, ביניהן גרמניה, בריטניה, צרפת וכמובן גם ארצות הברית, העובדה שזלנסקי יהודי לא סייעה לו לזכות בתמיכה פומבית נרחבת מצדה של מדינת ישראל, שעד היום ממשיכה לגנות את המתקפה, אך בו בזמן מחזיקה בקשרים עם רוסיה. למעשה, ישראל היא אחת מהמדינות הבודדות בעולם המערבי שמהן ניתן לטוס ישירות לרוסיה.
במהלך למעלה מששת חודשי הלחימה, קרוב ל-6,000 אזרחים אוקראיניים נהרגו בקרבות - בעיקר בהפצצות ע"י חיל האוויר הרוסי - כך לפחות לפי נתונים רשמיים של האו"ם. במשרד ההגנה האוקראיני אף מדווחים על בין 9,000 ל-10,000 חיילים שנהרגו, וזאת בהשוואה לקרוב ל-7,000 חיילים רוסיים שנהרגו בקרבות (לפי נתונים שנאספו ע"י רשת BBC ברוסית). כ-9,000 אזרחים אוקראיניים נפצעו במהלך המלחמה, כאשר אוקראינה מדווחת על כ-30,000 פצועים בקרב חייליה. ראוי גם לציין כי בארצות הברית מעריכים כי מספר הקורבנות בצד הרוסי גבוה בהרבה, שכן ההערכות מדברות על כ-20,000 הרוגים לצבא של פוטין.
כאמור, למרות המלחמה הקשה שפוקדת את המדינה, יהודים רבים בכל זאת צפויים לעשות את דרכם לאומן גם השנה. אלפים שצפויים להגיע לעיר אמורים לשהות בה עד סוף השבוע שלאחר החג, וכולם ייאלצו לעשות את הדרך לאוקראינה ובחזרה ממנה באמצעות מספר טיסות (זכר לעובדה שנמלי התעופה באוקראינה מושבתים מאז פרוץ הלחימה).
יאיר לפיד החליף את נפתלי בנט כראש ממשלת ישראל (צילום: AFP)
גל טרור מרעיד את ישראל, שפותחת במבצעים צבאיים בגדה ובעזה
לקראת אמצע מרץ 2022, ישראל חוותה דבר שלצערנו היא כבר מורגלת אליו: גל של פיגועי טרור. בשונה מגלים קודמים שאירעו בשנים האחרונות, גל הטרור של 2022 לא התאפיין בסוג מסוים של פיגועים או באזור כזה או אחר, אלא שילב פיגועי ירי, דקירה ועוד בערים גדולות וביישובים קטנים כאחד.
16 ישראלים ושני עובדים זרים נרצחו בגל הטרור, לרבות בפיגוע הדקירה בשכונת ארמון הנציב בירושלים, פיגוע דריסה ודקירה בבאר שבע שגבה את חייהם של ארבעה, פיגוע ירי בחדרה שבו נרצחו שני שוטרי מג"ב, פיגוע ירי בבני ברק שבו נרצחו שוטר וארבעה אזרחים, פיגוע ירי משולב ברחוב דיזנגוף בלב תל אביב שבו שלושה ישראלים נרצחו, פיגוע ירי באריאל שבו נרצח מאבטח ופיגוע גרזן באלעד במוצאי יום העצמאות, במהלכו שלושה ישראלים נרצחו.
בעקבות גל הטרור, צה"ל הכריז על מבצע שובר גלים שנמשך עד היום, והביא למותם של 52 מחבלים ותפיסתם של קרוב ל-900 נוספים.
במקביל לכך, צה"ל יצא למבצע בזק ברצועת עזה, שכונה מבצע עלות השחר, אשר החל בסיכול ממוקד של תייסיר אל-ג'עברי, מפקד החטיבה הצפונית של הג'יהאד האסלאמי. כפי שקרה במבצעים קודמים ברצועה, רקטות נורו לעבר ערים רבות בישראל, כולל תל אביב. אך למרבה המזל, לא היו הרוגים בצד הישראלי - הן בקרב האזרחים והן בקרב חיילים צה"ל.
חילופי ראש ממשלה וביקור ביידן
כישראלים החיים בארצות הברית, אנחנו ממשיכים לעקוב בדריכות אחר כל המתרחש בארץ. וכך היה בקיץ האחרון, כאשר לאחר כשנה בתפקיד, ממשלת ישראל בראשות נפתלי בנט איבדה את הרוב שלה בכנסת והודיעה שישראל הולכת לבחירות בפעם החמישית בתוך פחות מארבע שנים.
ההחלטה להכריז על בחירות פעם נוספת גם גררה שינוי משמעותי בממשלת ישראל: יאיר לפיד, אז רק שר החוץ, החליף את בנט והתמנה לראש ממשלת ישראל ה-14.
פרשנים בתקשורת הישראלית סיפרו שבנט רצה להחזיק בתפקיד עוד מספר שבועות, כדי להיות ראש ממשלת ישראל במהלך ביקור היסטורי של הנשיא ביידן, שהפך לנשיא ארצות הברית השביעי שייצא לביקור ממכלתי בישראל.
על אף שלא מדובר בביקור נדיר למדי, שכן ארבעת קודמיו בתפקיד של ביידן פעלו באופן דומה, נדמה שזה היה ביקור מעט שונה. מצד אחד, אין זה סוד שהנשיא האמריקאי ספג ירידה משמעותית בשיעור התמיכה הכללי, וחברי קונגרס ממפלגתו חוששים שירידה זו תתורגם לתבוסה קשה בבחירות האמצע שיתקיימו ב-8 בנובמבר. מאידך, המצב הפוליטי בישראל אינו בדיוק נהנה מיציבות ממושכת, והביקור הגיע זמן קצר בלבד לאחר שנקבע מועד הבחירות בישראל.
ביידן ביקר בירושלים ונפגש עם הצמרת המדינית, לרבות לפיד, בנט (שבכל זאת זכה למפגש חרף העובדה שכבר לא כיהן כרה"מ) וראש האופוזיציה בנימין נתניהו. הנשיא האמריקאי אף סייר בין מיירטים של כיפת ברזל, וחידד את המחויבות שלו לישראל. המסר שלו היה ברור: לא משנה מי הנשיא שיושב בחדר הסגלגל בבית הלבן ולא משנה איזו מפלגה שולטת בסנאט או בבית הנבחרים, ארצות הברית תמשיך לעמוד כתף אל כתף עם ישראל ותיאבק ביחד איתה באיום הגרעיני המגיע מטהרן.
ביידן בעת ביקורו בישראל, מוקדם יותר השנה (צילום: Getty Images)
מצד אחד, קשה לשבת בחיבוק ידיים בעקבות המלחמה באוקראינה והשפעתה על המתרחש בקרב יהודי העולם, כמו גם לאור המצב הביטחוני הרגיש בישראל בשנה האחרונה - בייחוד כאשר אנו נמצאים במרחק של אלפי קילומטרים משם. ומצד שני, הקהילה היהודית בארה"ב ממשיכה להוכיח שהיא איתנה ומסוגת להתמודד עם כל אתגר אשר יצוץ.
נאחל לקהילה היהודית בארצות הברית ששנת תשפ"ג תהיה טובה ומתוקה, מלאה בהצלחות ובאירועים משמחים, ובעיקר שנמשיך להיות ביחד עם בני המשפחה וחברינו הקרובים.