קליפורניה היא המדינה האמריקאית המובילה בתחום של אנרגיה מתחדשת, אך בעוד מספר חודשים היא תקח צעד ענק לאחור בכל הנוגע לפאנלים סולאריים בבתים פרטיים.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
בסוף חודש דצמבר, הוועדה שמפקחת על תעשיות החשמל והמים של קליפורניה - ה-California Public Utilities Commission, או CPUC - הצביעה פה אחד בעד שינויים משמעותיים לחוק הקיים, בראש ובראשונה ההטבה הכלכלית שבעלי נכסים מקבלים כאשר הם מתקינים פאנלים סולאריים על גגות של בתים.
היות שקליפורניה היא המדינה המובילה בתחום בארצות הברית, אלו שתומכים באנרגיה סולארית חוששים שהשינויים לא רק יגרמו להאטה משמעותית בקצב שבו תושבי המדינה המוזהבת מתקינים פאנלים בבתים, הם גם חוששים מכך שמדינות אחרות עלולות לפעול באופן דומה ולצמצם או לבטל לחלוטין את ההטבות הכספיות שמגיעות עם ההתקנה.
לפי ההערכות, ברחבי קליפורניה ישנם כ-14.2 מיליון בתים פרטיים (וילות או דופלקסים, כלומר יחידות דיור שאינן רבי-קומות). נתונים משנה שעברה מצביעים על כך שפאנלים סולאריים הותקנו ב-1.5 מיליון בתים במדינה המוזהבת. בתים אלה מספקים כ-10% מסך צריכת החשמל בקליפורניה, כאשר פאנלים סולאריים בבעלות המדינה (למשל, חוות סולאריות שהוצבו במדברים) מהווים כ-14% מסך צריכת החשמל במדינה המוזהבת.
במסגרת החוק הישן, שאושר בשנות ה-90 במטרה לעודד תושבים להתקין פאנלים סולאריים, בתים שיוצרים יותר חשמל מאשר שהם צורכים יכולים למכור את עודף החשמל בחזרה לחברות החשמל. החוק עבר מספר תיקונים בעשור האחרון, אך באופן כללי הוא איפשר לתושבים למכור את החשמל באותו מחיר שבו הם קונים אותו. כלומר, אם מחירי החשמל עלו, כך עלה גם המחיר שבו בית פרטי מכר את החשמל לחברות השונות, לדוגמה SoCal Edison או Pacific Gas and Electric. אגב, התומכים באנרגיה מתחדשת מדגישים כי מדיניות זו שכנעה בעלי נכסים רבים להתקין פאנלים סולאריים.
מפגינים נגד התוכנית החדשה, בשנה שעברה בסקרמנטו (צילום: AP)
בין שורת השינויים שאושרו ע"י ועדת ה-CPUC, הוחלט כי התמריץ הכלכלי יפחת ב-75% במהלך שעות היום, עבור בעלי נכסים שיתקינו פאנלים סולאריים בביתם החל מאפריל 2023 ואילך. כלומר, חשמל שנמכר במהלך שעות היום יימכר בתעריף נמוך - 25% מהמחיר ששולם עד כה.
החלטה תמוהה זו נתקלה בהתנגדות עזה מצד רבים במדינה, החל מתושבים ופעילים בתחום האנרגיה הירוקה וכלה בחברות החשמל עצמן. רגע לפני שהתקיימה ההצביעה, חברי הוועדה פתחו את הדיון להערות של הציבור, ונדמה היה שרוב התושבים לא הבינו מדוע הוחלט לצמצם את ההחזר הכספי.
הטענה העיקרית הייתה שהתשלום הנמוך יגרום לכך שבעלי בתים ועסקים יחליטו שלא להתקין פאנלים סולאריים מכיוון שעצם ההתקנה כבר לא תשתלם כלכלית (ראוי להזכיר כי מי שנאלץ לשאת את עלות ההתקנה הוא בעל הנכס, כמובן). "אני חושבת ש[השינוי בהחזר הכספי] זה טעות כי בפועל זה יגרום לכך שהתקנת פאנלים סולאריים תתייקר", אמרה אחת המתנגדות, קארול וייס מהעיר סאניווייל שבצפון קליפורניה, "בעלי ואני בפנסיה, ולא היינו מוכנים להשקיע את הכסף כדי להתקין פאנלים סולאריים בתנאים החדשים שהוצבו ע"י הוועדה".
כאמור, למרות ההתנגדות העזה ולאחר כשלוש שעות שבהן תושבי המדינה המוזהבת הביעו את התנגדותם, חברי הוועדה החליטו בכל זאת להצביע פה אחד בעד השינויים. לטענתם, אופן התשלום הישן "עשה את שלו, וכעת צריך להתקדם לשלב הבא כדי להתאים למציאות החדשה".
"התוכנית שאושרה בשנות ה-90 לא נועדה להישאר במתכונת זו לנצח", הצהיר מאט בייקר, מנהל המשרד שאחראי על הביקורת הציבורית על CPUC, ואחד התומכים המפתיעים של המהלך, "התמריץ הכלכלי כבר אינו משרת את המטרה שלו ולכן עלינו לגבש תמריץ חדש שיתאים לבעיות החדשות שנוצרו".
חשוב לציין כי במתכונת החדשה, בעלי פאנלים סולאריים יוכלו למכור את החשמל בחזרה לחברות החשמל השונות במחיר גבוה יותר, אך רק בשעות הערב והלילה כאשר השמש לא זורחת וצריכת החשמל גבוהה יותר. לדבריו של ג'ון ריינולדס, מפקח בוועדה, ההצעה החדשה תעודד בעלי בתים ועסקים לקנות מערכות לאגירת אנרגיה סולארית, כך שבכיבול ניתן יהיה לשמור על החשמל הסולארי שנוצר במהלך היום ולמכור אותו בלילה. "התשובה הקצרה לשאלות הרבות שעלו כאן היום היא שאנחנו מבצעים את השינוי הנ"ל בגלל המחויבות שלנו לפעול נגד משבר האקלים, לא בגלל שאנחנו לא שותפים למחויבות שלכם", ריינולדס אמר רגע לפני ההצבעה.
אחמד פרקואה, כלכלן בכיר שמתמחה באנרגיה מתחדשת, דחה על הסף את טענותיו של ריינולדס ושאר חברי הוועדה. לדבריו, המתכונת החדשה של התוכנית תצליח רק במידה שהמדינה תשכנע מספיק אנשים לרכוש את אותן מערכות לאגירת אנרגיה סולארית: "המערכות הללו, שהן בעצם מתפקדות כמעין סוללה ענקית, הן יקרות מאוד. יהיה קשה מאוד לשכנע אנשים לבצע השקעה כספית כה גדולה, הן במערכת זו והן בפאנלים עצמם. חברי הוועדה אומרים שהם רוצים לעודד אגירה של אנרגיה סולארית, אך מי יתקין אחד מבלי להתקין את השני?", אמר.
גם ברנדט דל-צ'יארו, מנהלת אגודת הסולאר בקליפורניה (קבוצה של עסקים שפועלים בתחום האנרגיה הירוקה), הביעה התנגדות נחרצת: "זו תוכנית שפוגעת בקליפורניה בכמה רבדים. עבור תעשיית הסולאר עצמה, היא תביא לסגירת עסקים ואיבוד משרות 'ירוקות'. עבור השכונות של מעמד הביניים שבהן תעשיית הסולאר צומחת באופן משמעותי, היא מרחיקה את האנרגיה הנקייה בגלל העלות הגבוהה".
וודי הייסטינגס, בכיר במכון האקלים של קליפורניה, התייחס אף הוא לשינויים והצהיר: "דווקא בתקופה הזו, קליפורניה זקוקה ליותר פרויקטים סולאריים, לא פחות. סוף סוף הגענו למצב שיותר ויותר תושבים מתקינים פאנלים סולאריים על בתים ועסקים, ועכשיו ההחלטה של ה-CPUC עלולה לפגוע בהתקדמות הזו".
הדמייה של הגגות הסולאריים מעל לתעלות המים במרכז קליפורניה
נדמה כי רוב המומחים בתעשייה סבורים שהשינויים יגרמו להאטה משמעותית בקצב שבו תושבים בקליפורניה מתקינים פאנלים סולאריים, וההחלטה של ה-CPUC תמוהה עוד יותר כאשר נזכרים שקליפורניה דווקא מקדמת פרויקטים נרחבים בתחום.
כך לדוגמה, בשנה שעברה קליפורניה הודיעה שתהפוך למדינה האמריקאית הראשונה שמתקינה גגות עם פאנלים סולאריים מעל תעלות מים. עלות הפרויקט, שכונה "נקסוס", צפויה להגיע ל-20 מיליון דולר, במסגרתה יותקנו כ-800 מ"ר של פאנלים סולאריים על גגות שייבנו מעל לשלוש תעלות מים במרכז קליפורניה.
עבודות הבנייה כבר יצאו לדרך כאשר המטרה המוצהרת של מארגני הפרויקט היא להשלים את העבודות באופן סופי עד הקיץ הקרוב. לפי הודעת ה-Turlock Irrigation District, או TID- הגוף שאחראי על חשמל ומים באזור החקלאי של מרכז קליפורניה - מטרת הפרויקט היא לשלב את השימוש במים וחשמל. הגגות יאפשרו לשמור על יותר מים (שלא יתאדו), ובמקביל ניתן להגביר את כמות האנגריה הנקייה שמגיעה למקום.
ב-TID אף סבורים שהפרויקט יפתח את הדלת לקראת פרויקטים דומים, ומציינים מחקר של אוניברסיטת קליפורניה במרסד משנת 2021 שבו נטען כי כיסויים דומים על גבי כל כ-6,500 קילומטרים של תעלות יביא לחסכון של כ-286 מיליארד ליטר של מים בכל שנה, וזאת בנוסף לחסכון המשמעותי בחשמל. "המחקר מראה שהפאנלים הסולאריים יכולים לייצר 13 ג'יגהואט של אנרגיה בשנה, או כשישית מסך האנרגיה הסולארית שקיימת בקליפורניה כיום", אמרו בארגון.
תושבים רבים בקליפורניה מתוסכלים מהאופן שבו המדינה מתנהלת, וניתן להבין מדוע - לפחות בכל הנוגע לתעשיית הסולאר. בזמן שכספים של משלמי המסים יממנו פרויקטים חדשים (ויש לציין שאלו פרויקטים מצוינים שצריכים לקרות), דווקא סוגיית הפאנלים הסולאריים שעשויה להיות פתרון מעולה לבעיות החשמל זוכה לכתף קרה מצד הרשויות במדינה.