רוב האנשים שבוחרים לגור בארצות הברית נאלצים להתמודד עם תופעות טבע כאלה ואחרות. לאורך החוף המזרחי מדובר בסופות הוריקן, במערב התיכון מדובר בסופות טורנדו ואילו בחוף המערבי - ובפרט בקליפורניה - מדובר ברעידות אדמה.
למעשה, מנתונים של מכון הסקר הגיאולוגי של ארצות הברית, ה-USGS, מדי שנים מתרחשות אלפי רעידות אדמה ברחבי המדינה המוזהבת, כאשר רובן חלשות למדי ואינן מורגשות. אך רעידת האדמה הקשה שאירעה בחודש שעבר בטורקיה וסוריה, שגבתה את חייהם של קרוב ל-50,000 איש, גוררת שאלה שרבים מתושבי קליפורניה צריכים לשאול. מתי תהיה רעידת האדמה "הגדולה" הבאה?
כדי להבין את התשובה לכך, מומחים מציעים קודם לכן להבין כיצד רעידות אדמה מתרחשות. לפי ה-USGS, רעידות מתרחשות בשברים גיאולוגיים - שלעיתים נקראים גם העתקים - ולמעשה מדובר בסדק בכדור הארץ שמפריד בין שני לוחות טקטוניים. במקרה של קליפורניה, השבר המוכר ביותר הוא העתק סן אנדראס, שאורכו כ-1,200 ק"מ. מומחים סבורים שרעידת האדמה "הגדולה" הבאה שתפגע בקליפורניה תגיע משבר זה.
אך מכאן אנחנו נגררים לשאלה בסיסית נוספת: מהי בעצם רעידת אדמה "גדולה"? ובכן, במשך שנים רבות הדעה הרווחת הייתה שרעידה בעוצמה 8.0 בסולם ריכטר, או יותר, עונה להגדרה זו. אך ד"ר פאט אבוט, מרצה לגיאולוגיה באוניברסיטת סן דייגו, טוען כי הסוגיה אינה כה פשוטה.
לדבריו, שתי הרעידות "הגדולות" האחרונות היו ב-1857 (במרכז קליפורניה) וב-1906 (בצפון המדינה), אך שתיהן לא הגיעו ל-8.0 בסולם ריכטר. לעומת זאת, תושבי קליפורניה הוותיקים בוודאי זוכרים את רעידת האדמה הקשה שפקדה את אזור סן פרנסיסקו ב-1989, או את הרעידה בנורת'רידג' ב-1994. שתיהן היו רעידות קשות והרסניות שגרמו לנזק כבד והרוגים רבים, אך שתיהן גם היו פחות מ-7.0 בסולם ריכטר.
הנזק באזור רידג'קרסט שבדרום קליפורניה בעקבות שתי רעידות האדמה שאירעו באזור בקיץ 2019 (צילום: AP)
"טכנית בכלל לא מדובר ברעידות 'גדולות'", מצהיר אבוט ומסביר, "אבל כאשר בוחנים את מה שקרה ואת הנזק הכבד שהוסב בכל אחת מהרעידות הללו, אי אפשר לומר שהן לא היו מזעזעות וקשות". לדבריו של אבוט, ההשפעה של רעידת אדמה - בין אם מדובר ב-6.5 או 8.0 בסולם ריכטר - תימדד יותר לפי קירבתה לערים גדולות.
"באופן מסוים, הרעידה 'הגדולה' מבחינת הנזקים וכמות המתים תהיה זו שתעבור בערים, לעומת כזו שנמצאת באזור שומם", המשיך אבוט, "מצד אחד יש את העוצמה של הרעש, שהיא בהחלט פקטור. אבל מצד שני יש גם את עניין המיקום שלך ביחס למוקד הרעש והיכן אתה ממוקם לאורך השבר".
כאמור, העתק סן אנדראס הוא המדאיג ביותר מבחינת הסקר הגיאולוגי, וזאת מכיוון שלא נרשמה בו רעידה בעוצמה 7.5 או יותר בסולם ריכטר מזה שנים רבות: "יש מקטע בהעתק סן אנדראס, שאורכו כ-1,120 ק"מ, שלא ראה רעידה עוצמתית - מעל 7.5 בסולם ריכטר - מאז סוף המאה ה-17", מסביר אבוט.
דוח שחובר ע"י מדינת קליפורניה בשנת 2008 העריך שרעידת אדמה בעוצמה 7.8 בסולם ריכטר בחלק הדרומי של העתק סן אנדראס עלול להוביל לאלפיים מתים: "רעש כזה יורגש בצורה משמעותית באזורים כמו סן ברנרדינו, פאלם ספרינגס ומחוז אימפריאל", אומר אבוט.
כביש מס' 14 באזור שכונת סילמר בצפון המחוז (צילום: AP)
העתק נוסף שמדאיג את ראשי ה-USGS הוא העתק הייוורד, שעובר ממש מתחת לערים הגדולות ביותר במפרץ סן פרנסיסקו. בדומה לסן אנדראס, גם בו לא נרשמה רעידה עוצמתית ביותר מזה שנים רבות.
"כאשר אנחנו מדברים על העתק הייוורד, מה שמדאיג זה לא רק העוצמה של הרעידה", אבוט אומר, "בחלקו המזרחי של מפרץ סן פרנסיסקו, אוקלנד וכל הסביבה, יש בניינים ישנים רבים. אפילו רעידת אדמה של 6.5 בסולם ריכטר עלולה להיות הרסנית וקטלנית".
במקביל לחשש הכבד מרעידות עוצמתיות בשני השברים הללו, מומחים גם חוששים מסדרת רעידות כפי שקרה בטורקיה וסוריה בחודש שעבר: "אחד האתגרים הגדולים ביותר שלנו זה שרעידות מסוג זה הן מאוד נדירות", מסבירה אליס גבריאל ממכון סקריפס לגאופיזיקה באוניברסיטת סן דייגו, "עכשיו שראינו מה שקרה בטורקיה וסוריה, שזו ללא ספק טרגדיה הרסנית ביותר, יש לנו גם לקחים שניתן להפיק. הלקח המרכזי הוא הפוטנציאל למה שאנחנו מכנים 'רעידות כפולות', כלומר סדרה של רעידות שמתרחשות במעין אפקט דומינו".
לדבריה של גבריאל, "מה שקשה לנו לחזות כיום זה בדיוק מה שקרה בטורקיה. כלומר, שלא הייתה רק רעידה אחת. הרעידה הראשונה הייתה 7.8 בסולם ריכטר והייתה הרסנית בפני עצמה, אך היא גם גרמה לרעידה נוספת - עוצמתית גם היא - כעבור תשע שעות".
תופעה דומה אירעה בקיץ 2019 בדרום קליפורניה, כאשר רעידת אדמה בעוצמה 6.4 בסולם ריכטר התרחשה בברידג'קרסט, כ-175 ק"מ צפון-מזרחית ללוס אנג'לס. בדיעבד התברר שזו הייתה רעידה מקדימה, שכן כ-36 שעות לאחר מכן התרחשה רעידה עוצמתית עוד יותר - 7.1 בסולם ריכטר - באותו מקום בדיוק.
רעידות אלו אומנם אירעו במרחק רב מלוס אנג'לס, אך בסקר הגיאולוגי חוששים שיום אחד תירשם רעידה עוצמתית יותר וקרובה יותר לעיר המלאכים. אם לא די בכך, קיים חשש שהרעידה בשבר סן אנדראס "תפעיל" רעידות בשבר הייוורד.
שבר סן אנדראס (צילום: Getty Images)
למרות שניתן להפיק לקחים רבים מרעידת האדמה ההרסנית שאירעה בחודש שעבר בטורקיה וסוריה, מומחים מטעם הסקר הגיאולוגי מדגישים כי לא ניתן לדעת מתי בדיוק תתרחש "הרעידה הגדולה" בדרום קליפורניה. גם לא ניתן לדעת היכן היא תכה או כיצד בדיוק תיראה. ומצד שני, מומחים גם סבורים שקליפורניה לא תחווה הרס כללי ומקרי מוות רבים כפי שקרה בחודש שעבר, וזאת מכיוון שהמדינה משקיעה משאבים רבים כדי לחזק מבנים.
"אף אחד לא יודע לומר מתי תגיע 'הרעידה הגדולה' ומתי תגיע הרעידה משבר אחד שתפעיל רעידות עוקבות בשבר אחר", מסביר חוזה לארה, בכיר במשרד לשירותי חירום בלשכת מושל קליפורניה, "אבל אנחנו כן יודעים שזה לא קרה במשך המון המון שנים. קליפורניה נמצאת במצב טוב יותר בכל הנוגע להתמודדות עם רעשי אדמה בגלל המאמצים הרבים שהושקעו בעשורים האחרונים". בין היתר, לארה מצביע על חיזוק של מבנים ישנים והקמת תוכניות חירום שונות כהוכחה לכך שקליפורניה תדע להתמודד עם הרעש הגדול שעתיד לבוא.
לארה הדגיש כי תושבים צריכים להיערך לרעידות אדמה מבעוד מועד. לדבריו, יש לוודא שרהיטים גדולים בבית מחוברים לקירות כדי שלא יפלו במהלך רעש, ובמקביל הוא גם ממליץ להרכיב ערכת חירום שכוללת מזון, מים וציוד נוסף: "ואל תשכחו להוריד את האפליקציה MyShake שתעזור לכם לפעול ברגעי חירום", אמר.