ההגמוניה של הדולר האמריקאי מאותגרת קשות על ידי עליית היואן הסיני ועל ידי הניסיון הכושל של וושינגטון להרוס את הכלכלה הרוסית על ידי הנשק הירוק (הדולר), כך אמר אנדריי קוסטין, ראש הבנק הגדול של רוסיה VTB, לסוכנות הידיעות רויטרס בראיון שהעניק ביום שישי.
הבכיר אמר כי בנסיבות הגיאופוליטיות הנוכחיות יותר ויותר מדינות מתרחקות מהסדרי סחר בדולר ובאירו, בעוד סין מתקדמת לקראת הסרת מדיניות מטבע נוקשה שאימצה בעבר.
"העידן ההיסטורי הארוך של הדומיננטיות של הדולר האמריקאי מגיע לסיומו" אמר קוסטין בראיון לסוכנות הידיעות האמריקאית.
"אני חושב שהגיע הזמן שבו סין תסיר בהדרגה את מגבלות המטבע שלה", הוסיף.
לדברי קוסטין, בנק VTB דן בשימוש במטבע הלאומי הסיני בהתנהלויותיו עם מדינות שלישיות כמטבע הרזרבה המרכזי שלו.
"סין מבינה שהם לא יהפכו למעצמה הכלכלית מספר אחת בעולם אם הם ישמרו על היואן שלהם כמטבע שאינו ניתן להמרה", הסביר, והוסיף כי מסוכן גם לרפובליקה העממית לשמור על עתודות המושקעות באג"ח ממשלתי אמריקאי - בכך המליץ הבנקאי לסין לצאת לדרך כלכלית עצמאית למעשה המנותקת מהסדר הדו-קוטבי כלכלי הקיים בעשור האחרון במסגרתו סין קונה אג"ח אמריקאי, ארה"ב משקיעה מצידה בייצור הסיני, וסין מקבלת עוד דולרים ומחזקת את כלכלתה על ידי מכירת סחורות לארה"ב.
הדולר האמריקאי נהנה ממעמד של מטבע הרזרבה העולמי כבר יותר ממאה שנה לאחר שהליש"ט הבריטית שקעה בתום מלחמת העולם הראשונה - מעמד זה התחזק אף יותר לאחר מלחמת העולם השנייה.
מוקדם יותר החודש אמרו אנליסטים של הבנק האמריקאי הגדול בעולם, ג'יי.פי מורגן צ'ייס, כי הכלכלה העולמית מראה סימני דה-דולריזציה, על רקע המאמצים הגוברים של כלכלות אסיה ודרום אמריקה גם כן לקרוא תיגר על ההגמוניה של המטבע האמריקאי.
מעמדו ארוך השנים של המטבע הדומיננטי בעולם נשחק בהתמדה בשנים האחרונות בשל חששות גוברים מפני החוב האמריקאי מרקיע השחקים ובשל חשש ממשטר הסנקציות האמריקאי המיושם באופן נרחב תוך שימוש במטבע כמנוף פוליטי לייצר לחץ גיאו-פוליטי ברחבי העולם למען האינטרסים האמריקאים.