אקטיביסטית תושבת צפון קליפורניה עוררה סערה לאחר שפרסמה שהיא רוצה שהמחוז שלה יעזוב את הגולדן סטייט ויכריז על עצמאות.
(צילום: Shutterstock)
מחוז אל דוראדו, הממוקם מזרחית לבירה סקרמנטו ונמצא ממש על הגבול בין קליפורניה לנבאדה, משתרע על קצת פחות מ-1,800 מ"ר וגרים בו כ-191,000 תושבים. כך על פי נתונים משנת 2020 של מפקד האוכלוסין.
בפגישה קהילתית שנערכה בתחילת החודש, התושבת שרון דרסט העלתה את הרעיון כי אל דוראדו תהפוך למדינה ה-51 של האומה ותיקרא באופן רשמי: "הרפובליקה למדינת אל-דוראדו". באופן מפתיע, מפקח המחוז לשעבר, ריי נאטינג, תמך בהצעה הזו.
זו לא הפעם הראשונה והיחידה שהרעיון עלה. דרסט פרסמה את ההצעה בניוזלטר Substack במאמר בן 7,000 מילים, שם היא הסבירה כי "מחוז אל דוראדו מסתמך בעיקר על הכנסות מתיירות ומהאנשים האומללים החיים בסקרמנטו, באזור המפרץ ובלוס אנג'לס, שקונים פה בתים הרחק מהערים שלהם מוכות הפשע".
"תושבי מחז אל דוראדו רוצים להחזיר את הפרנסה הקודמת שלהם, ושיכבדו את אורח החיים הכפרי שלהם", המשיכה דרסט. "גם ללא המניעים הכלכליים הגיאוגרפיים העיקריים של המחוז, התושבים עמידים כלכלית ומצליחים להתקיים".
האקטיביסטית הדגישה שהמחוז בסך הכל יקבל עצמאות כמדינה, אך אין המטרה היא לעזוב את ארצות הברית.
(צילום: Getty Images)
היא גם נימקה את החוקיות של המהלך על ידי סעיף 4 בחלק 3 של החוקה, האומר: "לקונגרס תהיה סמכות לערוך ולהתקין את כל הכללים והתקנות הדרושים המכבדים את הטריטוריה או רכוש אחר השייך לארה"ב; ושום דבר בחוקה הזו לא יתפרש כך שיש בו כדי לפגוע בתביעות של ארה"ב או של מדינה מסוימת".
היא טענה שמחוז אל דוראדו הוא "רכוש אחר" תחת כוחו של הקונגרס, ולא תחת בית המחוקקים של קליפורניה. לכן, לטענה, למחוז יש את הסמכות להיפרד מהגולדן סטייט.
אבל הסעיף הבא בחוקה קובע: "לא תוקם מדינה חדשה מתוך סמכות השיפוט של כל מדינה אחרת" ללא הסכמת הרשות המחוקקת והקונגרס של המדינה המעורבת. כלומר, שבית המחוקקים של הגולדן סטייט יידרש לאשר את הפיצול של אל דוראדו מהמדינה - מהלך שסביר שלא יקרה.
הצעות דומות בקליפורניה הוגשו בעבר, כולל בשנה שעבר כאשר תושבי מחוז סן ברנרדינו הצביעו בעד להתחיל לבחון את האפשרות להתנתק מהגולדן סטייט ולקבל עצמאות.