בית המשפט העליון של ארצות הברית העניק אתמול (שישי) ניצחון ענק לממשל הפדרלי, כאשר קבע כי סוכנות ההגירה ואכיפת המכס (ICE) מחויבת לפעול לפי הוראות ממשל ביידן ולהתרכז במהגרים עם עבר פלילי וכאלה שמוגדרים כאיום לביטחון הלאומי.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
למעשה, בפסיקתם השופטים בעליון מצאו כי לטקסס ולואיזיאנה - שתי מדינות שהגישו תביעה בעקבות המדיניות הפדרלית - אין כל סמכות להשפיע על הממשל הפדרלי בנוגע לנושא זה.
באופן מדהים ביותר, שמונה מתוך תשעת השופטים בעליון הסכימו וקבעו שהממשל הפדרלי צודק, כאשר רק השופט השמרן סמואל אליטו התנגד לכך.
בפועל, מדובר בניצחון אדיר לממשל ביידן, ובפרט בנוגע ליכולת של הרשות המבצעת להורות - ובמקרה הזה לצמצם - את האכיפה של חוקי ההגירה הפדרליים ללא התערבות מצד המדינות.
אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
נקודת המחלוקת בין הממשל הפדרלי לבין שתי המדינות נחשפה לפני כשנתיים, כאשר ממשל ביידן פרסם הודעה לפיה סוכני ICE צריכים להתרכז במעצרים של מהגרים בלתי חוקיים בעלי עבר פלילי עשיר, כאלה שמוגדרים כאיום לביטחון הלאומי של ארצות הברית וכמובן גם כאלה שנכנסו לארצות הברית לאחרונה באופן בלתי חוקי (כלומר, כאלה שנתפסים בסמוך לגדר הגבול).
בזמנו, הממשל הסביר כי ההחלטה נובעת מכך שיש רק 6,000 סוכני בעלי סמכות להורות על גירוש, ועל כן יש לרכז את העבודה במהגרים הבלתי חוקיים המסוכנים ביותר.
לעומת זאת, בטקסס ולואיזיאנה - שתי מדינות עם רוב רפובליקני - טענו כי מדובר במדיניות מסוכנת לתשוביהן. הם הגישו תביעה לבית המשפט הפדרלי אשר פסק לטובתם, אך הממשל הפדרלי ערער וכאמור, העליון קיבל את עמדת הממשל.