עונת הקיץ הגיעה וחברות התעופה ברחבי העולם — ובפרט אלו בארצות הברית ומערב אירופה — נערכות לכמות שיא של נוסעים, לפחות בהשוואה לשנים האחרונות שבהן התעשייה סבלה מירידה משמעותית בעקבות משבר הקורונה.
במהלך הקיץ, מספר הטיסות שיחברו בין ארצות הברית למערב אירופה צפוי להגיע לשיא חדש, כאשר בריטניה ממשיכה להיות היעד הפופולרי ביותר בקרב התיירים האמריקאים.
רגע לפני העומס הכבד בנמלי התעופה, חברת OAG מפרסמת ניתוח מעמיק של המצב: מהם היעדים הפופולריים ביותר, איזו חברת תעופה תבצע הכי הרבה טיסות טרנס-אטלנטיות וכיצד כל המגמות האלה ישפיעו על הדבר החשוב ביותר עבורנו הנוסעים - המחיר.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
כזכור, משבר הקורונה הביא לכך שחברות התעופה ברחבי העולם ביטלו את רוב הקווים הבינלאומיים, וזאת מאחר שרוב מדינות העולם הורו על הגבלות כאלה ואחרות. בדוח של OAG נכתב כי הקווים בין ארצות הברית למערב אירופה היו הראשונים שהוחזרו ללוח הטיסות של חברות התעופה לאחר משבר הקורונה: "בכל הנוגע לטיסות בינלאומיות, הקווים בין אירופה לארצות הברית היו הראשונים שהוחזרו ע"י חברות התעופה. רמת ההתאוששות שנרשמה בקווים אלה היא מדהימה ביותר, שכן עברו רק שלוש שנים מאז שמגפת הקורונה כמעט והביאה לקריסת הענף".
במטרה להבין מדוע קווים אלו התאוששו בצורה הטובה ביותר, ב-OAG בחנו את העניין ומצאו כי מדובר בשילוב של "אנשים שגרים בשתי היבשות שיש להם קרובי משפחה ביבשת השנייה, תיירים אירופאים שיוצאים לניו יורק ופלורידה, תיירים אמריקאים שיוצאים לחופשת שופינג בלונדון ואפילו כמות יפה של אנשי עסקים. עבור רבים מהנוסעים הללו, טיסות טרנס-אטלנטיות של כשבע שעות כבר אינן נחשבות לטיסות ארוכות".
ב-OAG ניתחו את לוח הטיסות של חברות התעופה השונות שמבצעות טיסות בין ארצות הברית למערב אירופה, ומצאו שבקיץ 2023 צפויות יותר מ-111,400 טיסות בין שתי היבשות, או יותר מ-530 ביום. לשם השוואה, לפני עשור בדיוק - בקיץ 2013 - היו כ-80,000 טיסות בין היעדים השונים באירופה וארה"ב. זוהי עלייה של יותר מ-40% בתוך 10 שנים.
כדי לבחון את מגמה זו, מחברי הדוח בדקו את הנתונים של קיץ 2020 ומצאו שהיו 45 חברות תעופה שביצעו טיסות טרנס-אטלנטיות. בריטיש איירווייז הייתה הגדולה ביותר עם יותר מ-8,500 טיסות (ממוצע של כ-40 טיסות ביום), כאשר אחריה מדורגות שתי חברות תעופה אמריקאיות, דלתא איירליינס ואמריקן איירליינס.
אלא שב-23 השנים שעברו מאז, חברות תעופה רבות קרסו והפסיקו את פעילותן, ואילו אחרות התמזגו עם חברות גדולות יותר. כיום ישנן 37 חברות תעופה שמתכננות לבצע טיסות טרנס-אטלנטיות בקיץ הנוכחי, אך באופן מדהים ביותר כמות הטיסות הכוללת מזנקת לשיא חדש. למעשה, כיום שלוש חברות התעופה הגדולות בארצות הברית - דלתא, אמריקן ויונייטד איירליינס - מפעילות 60% יותר טיסות מאשר המתחרה הגדולה ביותר, בריטיש.
מגמה מעניינת נוספת שעולה מהדוח של OAG היא שלמרות שהשנה צפויות להתקיים יותר טיסות בין ארצות הברית למערב אירופה, דווקא כמות הקווים (כלומר, צמד ערים שביניהן הטיסה מחברת) נמצאת בירידה. אם בוחנים את הטיסות בין בריטניה לארצות הברית, לדוגמה, ניתן לראות שיש 13 קווים פחות כיום מאשר בקיץ 2019 (כחצי שנה לפני פרוץ מגפת הקורונה). לעומת זאת, סך הטיסות בין בריטניה לארצות הברית עלה ב-5% בתקופה זו.
אנליסטים של OAG מסבירים שזו תוצאה של משבר הקורונה, שכן כאשר יש שיבושים משמעותיים (כפי שקרה עם הטלת הגבלות בטיסות בינלאומיות) חברות התעופה נוטות לבטל את הקווים שמתבצעים בתדירות נמוכה יותר (למשל, טיסה שבועית מניו יורק לעיר קטנה בסקוטלנד), ובמקום הן מתרכזות בקווים הגדולים ביותר (דבר שמסביר מדוע צפוי להירשם זינק של 14% בסך הטיסות בין נמל התעופה קנדי בניו יורק לבין נמל התעופה הית'רו בלונדון).
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
למרות הזינוק במספר הטיסות בין ארצות הברית למערב אירופה, נתוני של חברת הופר (Hopper) הקנדית מראים שגם המחירים נמצאים בעלייה. טיסת הלוך ושוב בין שתי היבשות יעלה הקיץ, בממוצע, 1,032 דולר - עלייה של 35% לעומת קיץ 2022 ו-24% בהשוואה לקיץ 2019. לשם השוואה, מחירו הממוצע של כרטיס לטיסת פנים בארצות הברית עומד כיום על כ-286 דולר - ירידה של 15% בהשוואה לקיץ הקודם.
מבחינת חברות התעופה, הן מהמרות על כך שהנוסע הממוצע יסכים לשלם יותר עבור טיסה בינלאומיות, בייחוד כאשר משבר הקורונה (וההגבלות הרבות שהגיעו עמו) נמצאים הרחק מאחור. מצד שני, אותן חברות תעופה גם ינסו להימנע ממה שקרה בקיץ 2022, כאשר מאות אלפי טיסות בוטלו בשל שלל בעיות, החל ממזג האוויר וכלה במחסור בעובדים.
"מלבד החודשים הראשונים של משבר הקורונה, בקיץ 2022 בוטלו יותר טיסות מכל שנה אחרת מאז 2001, אז פיגועי ה-11 בספטמבר שיבשו את הטיסות ברחבי העולם", מסביר אנדרה דלטרה, בכיר בחברת PIRG.
לפני כשנתיים, חברת הלואו-קוסט ג'ט בלו החלה לטוס מניו יורק (קנדי) לשני נמלי התעופה הגדולים בלונדון, הית'רו וגטוויק), תחל השבוע לטוס גם לנמל התעופה שארל דה גול בפריז ובהמשך הקיץ גם לאמסטרדם. רובין הייז, המנכ"ל של ג'ט בלו, סבור שזו רק ההתחלה של פתיחת יעדים חדשים: "בשנה שעברה עדיין היינו בשלבים ראשונים של טיסות בינלאומיות. אני חושב שהיו הרבה אנשים שוויתרו על טיסות בינלאומיות אשתקד, אולי בגלל שיקולים של קורונה, וכעת הם מחפשים את החופשה הבינלאומית הבאה", אמר לאחרונה בראיון שהעניק לרשת CNBC, כאשר נשאל על כמות השיא של טיסות לאירופה. גם בדלתא איירליינס נערכים לכמויות גדולות של נוסעים, שכן מספר הקווים לאירופה יעלה ב-20% (לעומת שנה שעברה) והחברה תטוס ל-69 יעדים שונים ברחבי היבשת.
אז מה בכל זאת אפשר לעשות כדי לשלם פחות על טיסות? היילי ברג, הכלכלנית הראשית בהופר, ממליצה להזמין את החופשה כבר עתה: "אם אתם מתכננים לטוס בחודשי השיא, בייחוד ביולי ואוגוסט, תזמינו את הטיסות כבר עכשיו. המחירים לא יירדו עד סוף הקיץ", היא אומרת ומוסיפה כי ניתן להוזיל עלויות באמצעות הזמנת טיסות באמצע שבוע, ולהימנע מטיסות בחגים (כמו סוף השבוע של יום העצמאות האמריקאי, ה-4 ביולי).
על אף שהיא מבינה את היתרונות הרבים שיש בטיסות ישירות, ברג מציעה לא לשלוח טיסות עם עצירה אחת - בייחוד אם התקציב שלכם מוגבל: "הרבה פעמים, כשאנחנו מחפשים טיסות, אנחנו אוטומטית מסמנים רק טיסות ישירות. אבל משפחה שטסה יכולה לחסוך מאות דולרים באמצעות קונקשן", אמרה.
ברג ציינה שתי חברות לואו-קוסט אירופאיות שמפעילות טיסות בין שתי היבשות: פליי (איסלנד) ונורס אטלנטיק איירווייז (נורווגיה). פליי מפעילה טיסות לעשרות יעדים באירופה וארבעה יעדים בארצות הברית (בולטימור, בוסטון, וושינגטון די. סי. וניוברג שבניו יורק, כ-80 ק"מ צפונית למנהטן). "החודש נפעיל טיסות ל-39 יעדים ברחבי העולם, לעומת 31 בלבד בחודש דצמבר האחרון", אמר בירגיר ג'ונסון, מנכ"ל פליי, "אנחנו שמחים שאמריקאים רבים בוחרים בנו. בחודש שעבר, יותר משליש מהנוסעים שלנו היו כאלה שעלו על קונקשן ברייקיאוויק".
פליי ונורס, שתי שחקניות חדשות בשוק הטיסות בין אירופה לארה"ב (צילום: Getty Images)
לעומת פליי שמפעילה מטוסים צרי-גוף, לנורס יש צי של מטוסי 787 דרימליינר. על אף שמדובר בחברת תעופה נורווגית לכל דבר, היא מפעילה טיסות מניו יורק-קנדי לברלין, לונדון (גטוויק), פריז, וכמובן גם אוסלו. השבוע, פליי גם החלה לטוס לבירת איטליה, רומא, מניו יורק. אם לא די בכך, במהלך השבועות הקרובים החברה צפויה להתחיל לטוס מלונדון למספר יעדים נוספים בארצות הברית, ביניהם וושינגטון די.סי., פורט לודרדייל ואפילו לוס אנג'לס הרחוקה.
חשוב לציין שהמחירים לא בדיוק זולים, אך הם בכל זאת נמוכים באופן משמעותי לעומת רוב חברות התעופה הוותיקות. לדוגמה, טיסה מניו יורק לפריז ב-1 ביולי, עם טיסת חזור שבוע לאחר מכן, תעלה כ-1,300 דולר בנורס. לעומת זאת, טיסה עם דלתא איירליינס באותם תאריכים תעלה יותר מ-1,800 דולר.
"כן, המחירים גבוהים יותר ממה שציפינו, על זה קשה להתווכח", אומרת ברג, "מצד שני, מי שמוכן להתגמש במחירים, מי שמוכן לטוס בלואו-קוסט ומי שמוכן לוותר על ימים נוחים לטיסה בהחלט עשוי להרוויח".