משרד הביטחון הודיע על רכישת טייסת שלישית של מטוסי חמקן מסוג F-35 בעסקה ששוויה כ-3 מיליארד דולר - כך דיווחה היום (ראשון) סוכנות הידיעות רויטרס.
ישראל תתפאר מעתה ב-75 מטוסי קרב מתוצרת לוקהיד מרטין בארסנל שלה.
עוד הוסיפו במשרד הביטחון כי העסקה תמומן באמצעות חבילת הסיוע הביטחוני שישראל מקבלת מארה"ב.
ישראל המדינה המקבלת הזרה הראשונה של ה-F-35, הידוע גם בישראל בשמו העברי "אדיר". על פי דיווחים זרים ישראל השתמשה לראשונה ב-F-35 בלחימה כשהפציצה את סוריה ב-2018.
"טייסת ה-F-35 הפכה לטייסת מבצעית", אמר אז האלוף עמיקם נורקין.
"אנחנו מטיסים את ה-F-35 בכל רחבי המזרח התיכון - אנחנו עשויים להיות הראשונים לתקוף עם F-35 במזרח התיכון", אמר.
נורקין הציג גם תמונות של ה-F-35 מפר את המרחב האווירי של לבנון בטיסה מעל ביירות.
עלויות הפיתוח והייצור של ה-F-35, המשולמות בעיקר על ידי צבא ארה"ב, נאמדות בקרוב ל-1.5 טריליון דולר ומדובר במערכת הנשק הצבאית היקרה ביותר בהיסטוריה.
החמקן נחשב לחיוני במה שמכנים בישראל "המערכה שבין המלחמות" נגד יחידות הנתמכות על ידי איראן בצבא סוריה, כמו גם במקרה שישראל תבחר בסופו של דבר לפגוע בתוכנית הגרעין האיראנית.
רגע לפני ההכרזה על עסקת ה-F-35 ביום ראשון, מטוסי קרב ישראליים שוב הפציצו אתרים סוריים. כתוצאה מההפצצה נגרמו נזקים חומריים, אך לא היו נפגעים. בתקופה האחרונה הפציצה ישראל את סוריה 19 פעמים מאז תחילת 2023 ו-13 פעמים מאז רעידת האדמה שפקדה את המדינה בפברואר.
חיל האוויר הישראלי מפציץ את סוריה באופן קבוע מאז תחילת מלחמת האזרחים בסוריה.
בכירים ישראלים התעקשו כי הם אינם לוקחים חלק במלחמה, שנפתחה על ידי וושינגטון באמצעות מיליציות סלפיות קיצוניות שתקפו כוחות ביטחון ומשטרה סוריים בחסות הפגנות נגד הממשלה.
עם זאת, בכירים ישראלים הודו ב-2013 כי קיוו להדיח את נשיא סוריה בשאר אל-אסד, ומאוחר יותר התפרסמו דיווחים על כך שחיל האוויר הישראלי הפציץ עמדות של צבא סוריה כדי לסייע לג'בהת א-נוסרה המסונף לאל-קאעדה במהלך הקרבות בין הצדדים.