העיניים של מחלקת הבריאות של קנדה, כמו גם זו שבארצות הברית, נשואות לעבר המחוז הקנדי ניו ברונסוויק - שם מספר האנשים הסובלים ממחלת מוח מסתורית ממשיך לגדול, ועד כה גבה את חייהם של תשעה בני אדם.
יותר מ-200 תושבים במחוז שבמזרח המדינה נפגעו מההפרעה הנוירולוגית דמויית הדמנציה, אשר גורמת לתסמינים שונים כמו הזיות, חוסרת יכולת לדבר ולכתוב, פגמים בזיכרון, ניוון שרירים, בעיות ראייה ועוד.
(צילום: Shutterstock)
מומחים טוענים שהמקרים הראשונים של המחלה המסורתית זוהו כבר בשנת 2015, והיא לא פוגעת רק במבוגרים, כמו מחלת הדמנציה - אלא רבים מהחולים הם צעירים, שכן טווח הגילאים נע בין 18 ל-84, כאשר רבים מהם היו בריאים לפני כן.
הנוירולוג ד"ר אליאר מררו שלח בסוף ינואר השנה מכתב לקצין הרפואה הראשי של ניו ברונסוויק ולקצין הבריאות הפדרלי, שם כתב: "אני מודאג במיוחד מהעלייה במספרם של הצעירים החולים בתסמונת הנוירולוגית".
גורמי בריאות פתחו בחקירה בשנת 2021 ובדקו אם למחלות המסותריות יש קשר לחומר הנקרא גליפוסאט - קוטל עשבים חזק אשר משמש לתעשיית החקלאות המיוערת בעיקר. הוא מכיל זרחן שיכול לעורר פריחה של אצות כחולות וירוקות, שהן סוג מסוכן שיכול להרוג אנשים ובעלי חיים.
אבל החקירה הממשלתית הסתיימה בפתאומיות בחודש פברואר אשתקד לאחר שגורמים רשמיים התעקשו שהמקרים אינם קשורים. ההחלטה לסגת מהחקירה העלתה ספקות רבות בקרב מומחים רפואיים שטענו כי המדינה מנסה להגן על אינטרסים פיננסיים הקשורים לתעשיות הדיג והיער.
עד היום, ד"ר מררו לוחץ על הממשלה הקנדית להמשיך לחקור את הרעלים הסביבתיים, והזהיר כי החולים "הראו סימנים ברורים של חשיפה" לגליפוסאט.
אחת החולות במחלה המסתורית היא גבריאל קורמייה, כיום בת 23. היא הייתה מחליקה על הקרח באופן אומנותי, עד אוקטובר 2019 שהחלה לפתע לחוות אובדן זיכרון, בעיות ראיה וחוסר יכולת לעמוד למשך זמן - וכתוצאה מכך נאלצת להשתמש במקל הליכה ואף כיסא גלגלים.