ממשל ביידן הכריז על תוכנית הגירה חדשה שתאפשר לחלק מאזרחי מרכז אמריקה וקולומביה להיכנס לארצות הברית בתנאים מועדפים.
"באופן ספציפי, אזרחי [ארבע] מדינות אלה יכולים להיחשב מאושרים לשחרור על תנאי על בסיס של כל מקרה לגופו לתקופה של עד שלוש שנים בזמן שהם ממתינים להגיש בקשה להפוך לתושבי קבע חוקיים", הצהיר המשרד לביטחון הפנים ב-7 ביולי.
הזכאיים הם אלה מארבע המדינות בעלי קרובים שהם אזרחי ארה"ב או תושבי קבע חוקיים (גרין קארד) בארצות הברית.
היוזמה האחרונה, על פי המשרד לביטחון המולדת (ה-DHS), נועדה "לצמצם עוד יותר את ההגירה הבלתי חוקית ברחבי חצי הכדור המערבי, להרחיב באופן משמעותי נתיבים חוקיים להגנה ולהקלה על עיבוד בטוח, מסודר והומני של מהגרים", נמסר.
תהליכי ה-FRP היו זמינים בעבר לקובנים החל משנת 2007 ולתושבי האיטי החל משנת 2014 - ממשל טראמפ עצר את התוכנית, אך ממשל ביידן החליט להפעיל אותן מחדש עתה.
אז איך זה עובד?
בן המשפחה האמריקני חייב להגיש טופס I-30 - המכונה גם 'טופס עתירה לקרוב משפחה זר' - בשם קרוב משפחתו.
אם העתירה תאושר, מחלקת המדינה תנפיק הזמנה לבן המשפחה האמריקני העותר, אשר יכול להתחיל את תהליך ה-FRP על ידי הגשת בקשה בשם קרוב המשפחה המהגר שייחשב כזכאי לאישור נסיעה מיוחד לתוך ארצות הברית.
המחלקה לביטחון המולדת הודיעה כי אם יאושר האזרח הזר ויקבל
א. "מעמד של שחרור על תנאי", המאפשר כניסה לארה"ב, אזי אותו אדם יוכל לבקש לאחר מכן
ב. "אישור תעסוקה" בזמן שהוא ממתין לזמינות אשרת ההגירה הרשמית שלו.
כאשר ויזת ההגירה הופכת לזמינה, הוא או היא רשאים להגיש בקשה
ג. לתושבות קבע - המכונה גם גרין קארד.
תהליך ה-FRP יהפוך למסלול מהיר ויעיל יותר מאשר התהליך הרגיל של אזרחים ומחזיקי גרין קארד המגישים בקשה ומחכים לוויזת ההגירה עבור קרוביהם.
במקביל, ממשל ביידן הודיע ב-2 במאי כי ארה"ב "מתכוונת לקבל בברכה עד 100,000 אנשים מהונדורס, גואטמלה ואל סלבדור" במסגרת תהליכי FRP.
השר לביטחון המולדת אלחנדרו מיורקאס מסר בהצהרה כי התהליכים החדשים "מקדמים אחדות משפחתית ומספקים נתיבים חוקיים העולים בקנה אחד עם החוקים והערכים שלנו".
"המחלקה הוכיחה כי הרחבת מסלולים בטוחים, מסודרים וחוקיים, בשילוב עם אכיפה חזקה, יעילה בהפחתת הגירה מסוכנת ולא מוסדרת לארצות הברית".
על פי נתוני רשות המכס והגנת הגבולות של ארה"ב (ה-CBP), יותר מ-126,200 קולומביאנים, 40,700 סלבדורים, 115,100 גוואטמלים ו-110,000 הונדורס טופלו בגבול הדרום-מערבי בשנת הכספים 2023.
המחלקה לביטחון המולדת הצהירה כי הליכי FRP "יאפשרו שחרור על תנאי רק על פי שיקול דעת, של כל מקרה לגופו, ועל בסיס זמני לאחר הפגנה של סיבות הומניטריות דחופות או תועלת ציבורית משמעותית, כמו גם הוכחה כי המוטב מצדיק הפעלה חיובית של שיקול דעת".
התנאים הנ"ל הם בהתאם לחוק ההגירה והלאום (INA), שנחקק בשנת 1952.
ה-INA מסמיך את השר לביטחון המולדת - כיום מר מיורקאס - להחליט אם לשחרר אזרח זר לתוך ארצות הברית.