ארצות הברית שולחת מטוסי קרב וכן משחתת של חיל הים למיצרי הורמוז ולמפרץ עומאן כדי לחזק את הביטחון האזורי ולהרתיע את האיראנים מלאיים על ספינות מסחריות, כך הודיע משרד ההגנה האמריקאי אמש בשעות הלילה של ה-17 ביולי. סגנית דובר הפנטגון, סברינה סינג, מסרה בתדרוך לעיתונאים כי מטוסי ה-F-35 ומטוסי ה-F-16 כמו גם המשחתת USS Thomas Hudner, שהייתה בעבר בים האדום, ייפרסו באזור הנתון לאחריותו של פיקוד המרכז האמריקני (CENTCOM) - זאת, כדי "להגן על האינטרסים של ארה"ב ולשמור על חופש השיט באזור".
הנוכחות המוגברת באה בתגובה ל"מספר אירועים אחרונים ומדאיגים במיצרי הורמוז", אמרה סינג, והצביעה על שתי תקריות נפרדות שהתרחשו מוקדם יותר החודש שבמהלכן ניסה חיל הים האיראני לתפוס באופן בלתי חוקי שתי מכליות נפט במים שבין איראן לעומאן.
אחת מאותן ספינות - מכלית הנפט TRF Moss שנשאה את דגל איי מרשל - הוטרדה תחילה על ידי ספינה של הצי האיראני ב-5 ביולי. עם זאת, הספינה האיראנית עזבה את המקום לאחר שמשחתת טילים מונחית של הצי האמריקני, USS McFaul, הגיעה למקום.
כשלוש שעות לאחר מכן, בתקרית חמורה בהרבה, מכלית הנפט ריצ'מונד וויאג'ר - ששטה תחת דגל איי הבהאמה - הוטרדה גם היא על ידי כלי שיט של חיל הים האיראני בזמן שהייתה במרחק של יותר מ-20 מייל מחופי מוסקט בעומאן ועברה במים בינלאומיים לכיוון הים הערבי, אמרו גורמים רשמיים. הספינה האיראנית, ניסתה לגרום למכלית לעצור; ובשלב מסוים ירתה לעבר כלי השיט יריות מרובות מנשק קל ומכלי נשק של הצוות. לא דווח על נפגעים ולא נגרם נזק משמעותי, אמרו גורמים רשמיים. עם זאת, כמה כדורים פגעו בגוף הספינה ליד חללי המחיה של הצוות.
בדומה לתקרית הראשונה, ספינת חיל הים האיראני עזבה לבסוף לאחר שספינה אמריקאית הגיעה לזירה.
מיצרי הורמוז מפרידים בין איראן לחצי האי ערב וכ-21% מאספקת הנפט העולמית זורמת דרכם, על פי נתוני מינהל המידע האמריקאי לאנרגיה.
באחרונה, מטוסי תקיפה מסוג A-10 מסיירים גם הם בשמי האזור כדי לחזק את ההגנה בין נתיבי השיט.
למרות נוכחות מוגברת של ארה"ב, איראן הטרידה, תקפה או תפסה כ-20 ספינות סוחר בינלאומיות מאז 2021, ומהווה "איום ברור" על הביטחון הימי האזורי והכלכלה העולמית, נמסר מחיל הים.
היחסים בין וושינגטון לטהרן מתדרדרים על רקע דיווחים כי האחרונה ממשיכה לחזק את תוכנית הגרעין שלה ולהעשיר אורניום קרוב לרמה פעילה.
וושינגטון מנסה כבר חודשים להחיות את הסכם הגרעין מ-2015, הידוע גם בשם "תוכנית הפעולה המשותפת המקיפה", במאמץ למנוע מאיראן לקדם את תוכנית הגרעין שלה.
"לאור האיום המתמשך הזה ובתיאום עם שותפינו ובעלי בריתנו, אנו מגבירים את נוכחותנו ויכולתנו לפקח על המיצר והמים הסובבים אותו", נמסר מהפנטגון.
"אנו קוראים לאיראן להפסיק לאלתר את הפעולות מערערות היציבות הללו המאיימות על זרימת המסחר החופשית דרך נתיב המים האסטרטגי הזה, שהעולם תלוי בו ביותר מ-1/5 מאספקת הנפט העולמית", הוסיפה סגנית דובר הפנטגון.