על רקע מתיחות פוליטית וציבורית עזה בישראל נשיא המדינה נושא נאום היסטורי בפני חברי בית הנבחרים והסנאט
בנאומו בקונגרס הבוקר (רביעי) תיאר נשיא המדינה יצחק הרצוג את יחסי ישראל-ארה"ב כ"קשר קדוש", קישר בין ביקורת על ישראל לאנטישמיות, וביקש להפיג את החששות כאילו הדמוקרטיה הישראלית מידרדרת.
נאומו של הרצוג בפני מושב משותף של הקונגרס היה השני של נשיא ישראלי, לאחר שאביו, חיים הרצוג, עשה זאת ב-1987, ונראה כי הנשיא התקבל בתשואות חמות לאחר שמתוך 535 סנאטורים וחברי בית הנבחרים, חמישה בלבד החרימו את נאומו של הרצוג.
עם בואו לאולם בית הנבחרים, נשמעו תשואות רמות במשך דקות ארוכות וסנאטורים וחברי קונגרס ניגשו ללחוץ את יד הנשיא.
הרצוג קיבל 30 פעמים "Stnading ovations" במהלך דבריו - בזמן שתיאר את "ידידות האמת" בין ארה"ב לישראל ככזו "המבוססת על ערכים", ושיבח את הסכמי אברהם בתיווך טראמפ וכן את
מאמצי ממשל ביידן לתווך בהתקרבות בין ישראל לסעודיה.
הנשיא ה-11 תיאר שלום בר-קיימא בין ישראלים לפלסטינים כ"כמיהתו העמוקה", אם כי לא תמך בהצעות ספציפיות התואמות את עמדתו הא-פוליטית והטקסית במידה רבה.
"הרגע הזה בהיסטוריה של עמי, שבו אני ניצב בגבעת הקפיטול כדי לחגוג 75 שנות עצמאות ישראלית עם השותפה והידידה הגדולה ביותר שלנו, ארה"ב, הוא עבורי רגע של גאווה ושמחה", פתח.
"עם ישראל אסיר תודה עד אין קץ, על ההבטחה העתיקה שהתגשמה, ועל הידידות שנכרתה בינינו לאורך הדרך", הדגיש הנשיא.
לצד דברים המשבחים את איתנותה ועוצמה של הדמוקרטיה הישראלית, ואת המחויבות הישראלית אליה תוך הודיה לסיוע האמריקאי הרחב המסייע לשמוע על ביטחון ישראל, הרצוג גם התייחס באריכות יתרה לאיום האיראני, ואמר שהיא "המדינה היחידה על פני כדור הארץ אשר קוראת במוצהר, ובמקביל מתכננת ומפתחת אמצעים - להשמדת מדינה אחרת, בת למשפחת העמים: מדינת ישראל. לישראל אין גבול עם איראן. לישראל אין מאבק על משאבים עם איראן. לישראל אין סכסוך עם העם האיראני. ועדיין, המשטר האיראני, עם שלוחותיו ברחבי המזרח התיכון, פועל ומכוון להשמדת מדינת ישראל, הרג היהודים ועימות עם העולם החופשי כולו".
נאומו של הנשיא מגיע על רקע חששותיה של ארה"ב מהצעת הרפורמה המשפטית שמובילה ממשלתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ועל רקע דיווחים כי הנשיא ביידן הורה לנתניהו לחדול ממנה.
בימים האחרונים הציפו מפגינים את רחובות הארץ בדרישה מהממשלה לעצור את הרפורמה המוצעת. בעוד תומכי הרפורמה אומרים כי היא מרסנת את סמכויותיהם של שופטים שלא נבחרו, המבקרים סוברים כי היא תפגע במעקה הבטיחות של הדמוקרטיה הישראלית.
הרצוג, שבעבר מתח ביקורת על התוכנית המוצעת, הציע ויתור שבשתיקה למשקיפים הסבורים כי הרפורמה מסכנת את הדמוקרטיה הישראלית, וכינה את הדיון והויכוח סביב התוכנית "כואב" ו"מטריד מאוד".
בתוך כך הנשיא אמר כי הוא בטוח שהדמוקרטיה הישראלית נשארת חזקה גם כאשר המדינה מתמודדת עם "בעיותיה" וכי "לישראל יש דמוקרטיה בדנ"א שלה".
ישראל אמנם נהנית זה זמן רב מתמיכה דו-מפלגתית איתנה בקונגרס, אך נראה כי חלק מהדמוקרטים, במיוחד הפרוגרסיבים, חוששים כעת יותר ויותר מהברית בין ארה"ב לישראל.
חברת בית הנבחרים פרמילה ג'יאפאל, יו"ר השדולה הפרוגרסיבית בקונגרס, התנצלה ביום ראשון על כך שכינתה את המדינה "גזענית", לאחר שדבריה עוררו ביקורת מצד דמוקרטים ורפובליקנים.
"אני רוצה שתדעו שאנחנו נלחמים כדי להבהיר שישראל היא מדינה גזענית, שלעם הפלסטיני מגיעה הגדרה עצמית ואוטונומיה, שהחלום לפתרון שתי המדינות חומק מאיתנו, שזה אפילו לא מרגיש אפשרי", אמרה ג'יאפאל כשנאמה בפני קבוצה שהניפה דגלי פלסטין בכנס במהלך סוף השבוע.
ג'יאפאל חזרה בה מדבריה ביום ראשון, ואמרה כי הם כוונו לממשלת הימין בראשות נתניהו.
ואז, ביום שני, 43 דמוקרטים בקונגרס פרסמו הצהרה שכינו את דבריה "בלתי מתקבלים על הדעת".
"ישראל היא המולדת הלגיטימית של העם היהודי והמאמצים לדה-לגיטימציה ודמוניזציה שלה לא רק מסוכנים ואנטישמיים, אלא גם מערערים את הביטחון הלאומי של אמריקה", כתבו המחוקקים. הדמוקרטים.
בנאומו אמר הרצוג כי הוא מכבד את הביקורת על מדינת ישראל, "כולל כזו המובעת על ידי חברי הבית הנכבדים", גם אם הוא לא בהכרח חייב לקבל אותה. הנשיא לא הזכיר את ג'יאפאל בשמה, אך נראה כי קשר בין הביקורת שלה ושל פרוגרסיבים אחרים על ממשלת ישראל לבין פגיעה בריבונות המדינה. "אסור שביקורת על מדינת ישראל תחצה את הגבול לשלילת זכות קיומה של מדינת ישראל", אמר הרצוג, "הטלת ספק בזכותו של העם היהודי להגדרה עצמית אינה דיפלומטיה לגיטימית. זו אנטישמיות", סיכם.
בית הנבחרים אישר גם אמש (שלישי) ברוב מוחץ הצעת החלטה שנכתבה על ידי חבר בית הנבחרים אוגוסט פלוגר, רפובליקני מטקסס, המגנה את האנטישמיות ומביעה תמיכה בישראל, כאשר 195 דמוקרטים הצטרפו לכל הרפובליקנים והצביעו בעד.
ההצעה לא הזכירה את ג'יאפאל בשמה, אך אמרה כי הקונגרס מאמין שישראל "אינה מדינת גזע או אפרטהייד" ודוחה כל צורה של אנטישמיות ושנאת זרים.
חברת בית הנבחרים רשידה טליב מתחה ביקורת על ההחלטה במהלך ההצבעה, וטענה כי היא מנרמלת את האלימות נגד אלה החיים בגדה המערבית הכבושה.
היא, יחד עם כמה מחוקקים פרוגרסיביים אחרים, כולל חברת בית הנבחרים אלכסנדריה אוקסיו-קורטז, החרימו את נאומו של הרצוג בקונגרס.
"אנחנו כאן שוב מאשרים מחדש את תמיכת הקונגרס באפרטהייד", אמרה טליב, בת למהגרים פלסטינים, ביום שלישי בזמן שהקונגרס דן בהחלטה.
"שיטור דבריהן של נשים שחורות שמעזות לדבר על אמיתות, על דיכוי".
