סוללות ליתיום-יון מציתות מאות שריפות ברחבי ניו יורק וסן פרנסיסקו השנה, פוצעות עשרות, וגורמות למותם של רבים, מה שמעורר חששות לגבי ביטחון הציבור.
בניו יורק, "שריפות הנגרמות על ידי סוללות ליתיום-יון גדלו באופן אקספוננציאלי בכל שנה מאז 2021", אמרה נציבת הכבאות לורה קוואנה ביום שישי במהלך תדרוך בטיחות הציבור. "אנחנו רואים עכשיו, לצערי, יותר ויותר שריפות מהסוג הזה, מאוד מהירות, מאוד עוצמתיות. נכון לשבוע זה, היו 131 שריפות, 76 פצועים ו-13 מקרי מוות שנגרמו על ידי סוללות ליתיום-יון אלה". מדובר בזינוק משמעותי לעומת שנת 2021, אז נרשמו 79 פצועים וארבעה הרוגים. בשנת 2022 היו 142 פצועים, ושישה מקרי מוות. מספר המתים בשנת 2023 כבר עלה על זה של השנתיים האחרונות, כאשר נותרו חמישה חודשים בשנה.
באפריל, נער וילד בן 7 מתו בבית, בקווינס, כתוצאה משריפה שפרצה מאופניים חשמליים. וב-7 במאי, ארבעה בני אדם מתו משריפה שפרצה בסוללת ליתיום בבניין דירות במנהטן עילית.
שריפות ליתיום הופכות לבעיה גם בסן פרנסיסקו, קליפורניה שם שני בני אדם נאלצו לקפוץ מדירה בשכונת טנדרלוין בשל שריפה שככל הנראה נגרמה על ידי סוללת קורקינט חשמלי שחוממה יתר על המידה - אחד מהם פונה לבית חולים כשהוא סובל מפציעות קשות.
בראיון לניו יורק טיימס אמר קפטן ג'ונתן בקסטר, דובר מכבי האש של סן פרנסיסקו, כי זו השריפה ה-24 בעיר השנה שקשורה לסוללות נטענות.
מאז 2017 אירעו בסן פרנסיסקו כ-202 שריפות סוללה שפצעו שמונה בני אדם והרגו אחד. מתוכם, 58 שריפות פרצו בשנת 2022, לעומת 13 בלבד בשנת 2017.
"אנחנו לא רואים את זה באותה מידה כאן בסן פרנסיסקו", אמר בקסטר בהתייחסו לתקריות שריפת הליתיום הרבות בניו יורק, "עם זאת, שריפה אחת היא אחת יותר מדי".
סיבות רבות מוזכרות לזינוק בשריפות - חלק מצביעים על שיטות טעינה מסוכנות ושימוש בציוד לא תואם לטעינת המכשירים, חלק מצביעים על טעינת יתר כבעיה, חלק מצביעים על שימוש בסוללות פגומות או מחודשות שיכול גם להוות בעיה. אחרים בכלל מאשימים היעדר בדיקות בטיחות ורגולציה נאותה.
למרות שסוללות ליתיום-יון משמשות גם בטלפונים סלולריים ובמחשבים, אופניים וקורקינטים מהווים סכנה גדולה יותר מכיוון שסוללות הליתיום שלהם נוטות להיות גדולות יותר ורגישות יותר לבלאי.
אופניים חשמליים זולים הפכו פופולריים בניו יורק במהלך מגפת הקורונה, כאשר התחבורה הציבורית נפגעה וההזמנות למשלוחי מזון זינקו. אנשים שרוכשים אופניים חשמליים בדרך כלל מטעינים אותם בתוך דירות, מה שמהווה סיכון משמעותי לדיירים - המצב החמיר עד כדי כך שכמה בעלי בתים בניו יורק אסרו על אופניים חשמליים ומכשירי ניידות חשמליים בשטחם.
בהודעה לעיתונות מה-20 במארס הודתה עיריית ניו יורק כי "שריפות הנגרמות על ידי סוללות הן בעיה משמעותית בעיר ניו יורק... שריפות אלה חמורות במיוחד וקשות לכיבוי, מתפשטות במהירות, ומייצרות אדים מזיקים".
למרות שראש עיריית ניו יורק, אריק אדמס, מקדם אופניים חשמליים כאפשרות "תחבורה נוחה" עבור תושבי ניו יורק, הוא מודה כי מכשירים פגומים ולא חוקיים עושים את דרכם לבתים ולרחובות, מציתים שריפות, ו"מסכנים חיים".
סוללות ליתיום-יון משמשות גם בסביבות תעשייתיות, עם זאת, מערכים אלה נמצאים תחת רגולציה כבדה וכפופים לפיקוח מקצועי.
זה לא המקרה עם סוללות ליתיום קטנות יותר המשמשות אופניים חשמליים ומכשירים אחרים.
לקוחות נוטים בדרך כלל לא להבין את הסיכונים הנשקפים על ידי סוללות כאלה.
התמודדות עם שריפות סוללת ליתיום
כדי להתמודד עם בעיית שריפות סוללות הליתיום, מכבי האש של העיר ניו יורק (FDNY) ממליצים לאזרחים לקנות רק מכשירי סוללות ליתיום המאושרים על ידי מעבדת בדיקות מוכרת לאומית כמו מעבדת חתמים (UL).
בעת שימוש בסוללות, יש להקפיד על הוראות הטעינה והאחסון של היצרן.
סוללות יש להרחיק ממקורות חום וכל דבר דליק, ויש לשמור עליהן בטמפרטורת החדר.
יש להימנע משימוש בסוללות מחוץ-לשוק או גנריות.
יש לחדול מטעינת יתר ולהימנע מהשארת סוללות טעונות למשך לילה שלם.
בעת הטעינה, הסוללה צריכה להיות רחוקה מהמיטה, הכרית או הספה של האדם.
בעת טעינת אופניים חשמליים, ה-FDNY מייעץ לאנשים לעולם לא להשאירם ללא השגחה.
הצעת חוק שנחקקה במארס מבקשת לאסור מכירה, השכרה או החאכרה של אופניים חשמליים והתקני ניידות אחרים מסוג זה, כמו גם סוללות אחסון, שאינם עומדים בתקני בטיחות מסוימים בניו יורק.
האיסור ייכנס לתוקף בספטמבר, ויהפוך את ניו יורק לעיר האמריקאית הראשונה שעושה זאת.
הצעת החוק עומדת על כך שמכשירי ניידות אלקטרוניים יהיו חייבים להיות מאושרים על ידי מעבדת בדיקה מוסמכת לעמידה בתקני UL 2849, 2272, או תקני בטיחות דומים שנקבעו על ידי משרד הרישוי של מדינת ניו יורק בהתייעצות עם מכבי האש.
"ההפרה הראשונה של חוק זה תיענה באזהרה, אך הפרות נוספות יגררו עונשים אזרחיים של עד 1,000 דולר לכל מכשיר מפר", נכתב בסיכום הצעת החוק.