כתנאי להצטרפותה לתוכנית הפטור מוויזה לארה"ב (VWP), ישראל שחררה מאז ה-20 ביולי פלסטינים אמריקאים דרך גבולותיה באופן חופשי, אל הגדה המערבית וממנה, במה שארצת הברית רואה כתקופת פיילוט.
עזה, שהגוף השלטוני שלה הוא ארגון הטרור האיסלאמיסטי חמאס, לא נכללה עד כה.
והדבר עורר מחאות של פלסטינים אמריקאים וקריאות מוושינגטון לשינוי בפועל.
גיל ברינגר, מנהל פרויקט VWP הישראלי, העריך כי מספר הפלסטינים האמריקאים החיים בעזה נע בין 100 ל-130 ואמר כי במסגרת הפיילוט הם יכולים לנסוע בשאטלים מיוחדים לגדה המערבית, לחצות לירדן ולהמשיך משם ליעדים אחרים בחו"ל בביקורי משפחות.
עד ה-15 בספטמבר, אלה מהם שיעמדו בקריטריונים הביטחוניים של ישראל יוכלו להיכנס אליה עם ויזת תייר "B2" ולטוס מנמל התעופה הראשי בן גוריון, אמר ברינגר לרויטרס.
"זה בעצם אומר שהם ייכללו בפיילוט", אמר בראיון טלפוני, והוסיף כי תאריך היעד היה במקור ה-22 בספטמבר ו"אם נוכל לקדם את זה הלאה, נעשה זאת".
האני אלמדהון, פלסטיני-אמריקני מווירג'יניה שיש לו משפחה בעזה, בירך על החדשות ואמר כי הוא וחבריו מתכננים לטוס לתל אביב ב-15 בספטמבר כדי לבחון את הצעדים.
"אני אמריקאי גאה. עכשיו אני אמריקני גאה עוד יותר כי יש לי ממשלה שמייצגת אותי ודוחפת את הישראלים לעשות את הדבר הנכון ולהתייחס לכל האמריקנים בשוויון", אמר אלמדהון לרויטרס.
בשבועיים הראשונים של הפיילוט, כ-2,500 פלסטינים אמריקאים עברו דרך גבולות ישראל ומספר דומה חצו את הגדה המערבית או ממנה, אמר ברינגר.
במסגרת הפיילוט, ישראל מאפשרת גם לפלסטינים אמריקאים מחו"ל שיש להם קרובי משפחה מדרגה ראשונה בעזה לערוך ביקורים חד-שנתיים של עד 90 יום.
שגרירות ארה"ב בירושלים סירבה להגיב על הפיילוט, והפנתה שאילתות לגורמים ישראלים.
בדברים נפרדים העריך ברינגר כי ישראל תעמוד בקריטריונים של VWP עד תאריך היעד של ה-30 בספטמבר, מה שיאפשר לאזרחיה להיכנס לארה"ב ללא ויזה עד נובמבר.
"הפרויקט מסתער קדימה והצפי הוא שהוא יושלם בתוך שבעה שבועות", אמר ברינגר בראיון לגלי צה"ל.
גורמים פלסטיניים ואמריקאים רשמיים העריכו כי מספר בעלי האזרחות הכפולה של ארה"ב בעזה עשוי להגיע לכמה מאות.
כשנשאל על הפער לכאורה בנתונים, אמר ברינגר כי רובם אינם תושבי עזה קבועים.