החשוד כאדריכל פיגועי ה-11 בספטמבר 2001 וסגניו הנאשמים ברצח אלפי אמריקאים לעולם לא יעמדו בפני עונש מוות במסגרת הסדר טיעון שנבחן כעת כדי לשים קץ לתהליך ההעמדה לדין אשר נמשך יותר מעשור, כך הפנטגון וה-FBI הודיעו למשפחות של כמה מקורבנות פיגועי ה-11 בספטמבר.
ההודעה, שנמסרה במכתב שנשלח לכמה מהמשפחות והגיע לידי סוכנות הידיעות AP, מגיעה שנה וחצי לאחר שתובעים צבאיים וסנגורים החלו לבחון פתרון מוסכם לתיק הטרור הגדול בהיסטוריה.
העמדתם לדין של חאליד שייח מוחמד וארבעה אחרים שהוחזקו במתקן המעצר האמריקני במפרץ גואנטנמו שבקובה נתקלה בעיכובים חוזרים ונשנים ובמחלוקות משפטיות, במיוחד בנוגע להשלכות המשפטיות של החקירה תחת עינויים שעברו האסירים בעת שהוחזקו במשמורת ה-CIA, עוד בטרם נקבע מועד למשפט.
"משרד התובע הראשי מנהל משא ומתן ושוקל להיכנס להסכמים משפטיים", נכתב במכתב שמציין כי אף ששום הסדר טיעון "לא גובש סופית, וייתכן שלעולם לא יושלם, ייתכן שהסכם טיעון במקרה זה יסיר את האפשרות לעונש מוות".
המכתב התקבל על ידי לפחות חלק מבני המשפחות רק השבוע, והם מתבקשים להגיב עד יום שני למחלקת שירותי הקורבנות של ה-FBI בכל הערה או שאלה.
מה-FBI לא נמסרה תגובה להתפתחות הדרמטית.
ב-11 בספטמבר 2001, מחבלים מהארגון המוסלמי קיצוני אל-קאעידה השתלטו על מטוסים במטרה להשתמש בהם כטילים מלאי נוסעים, הם פגעו במרכז הסחר העולמי בניו יורק, ובפנטגון.
מטוס רביעי שהיה בדרכו לוושינגטון התרסק בפנסילבניה לאחר שאנשי צוות ונוסעים הסתערו על תא הטייס.
חאליד שייח מוחמד, שרצח את העיתונאי היהודי-אמריקאי דניאל פרל בשנת 2002, היה זה שהציג את עצם הרעיון של מתקפה שכזו על ארצות הברית למנהיג אל-קאעידה אוסמה בן לאדן.
מוחמד קיבל אישור מבן לאדן לתכנן את מה שהפך לפיגועי 9/11.
על פי החשד, ארבעת הנאשמים האחרים תמכו בחוטפים בדרכים שונות.
הפיגועים הובילו את ארה"ב להכריז "מלחמה בטרור" אשר כללה פלישות אמריקאיות ומלחמות ממושכות באפגניסט, ובעיראק.
ג'ים ריצ'ס, ששכל את בנו הכבאי ג'ימי ב-9/11, נסע לגואנטנמו במטרה לנכוח בשימועים שנערכו לנאשמים בשנת 2009.
הוא נותר מתוסכל מאוד מכך שהתיק נותר פתוח מזה 14 שנים.
לדבריו, הוא צחק צחוק מר כשפתח את המכתב ביום שני.
"איך אפשר לתת לזה לקרות?" ריצ'ס שאל.
העדכון אמנם "נותן לנו קצת תקווה", אמר, אבל הצדק עדיין רחוק.
"לא משנה כמה מכתבים הם שולחים, עד שאראה את זה, אני לא אאמין", אמר ריצ'ס, לגבי האפשרות להכרעת הדין.
לדברי סגן מפקד מכבי-אש בדימוס בניו יורק, בתחילה היה פתוח לשימוש בבתי דין צבאיים, אך כעת הוא חש כי התהליך נכשל וכי יש להעמיד לדין את נאשמי ה-9/11 בבתי משפט אזרחיים.
ממשל אובמה ניסה בשלב מסוים לעשות זאת, אך הרעיון נגנז בשל התנגדות מצד קרובי משפחתם של חלק מהקורבנות וחברי קונגרס, כמו גם חששות לגבי עלויות האבטחה העצומות.
לקראת יום השנה ה-22 לפיגועים, "החבר'ה האלה עדיין בחיים. הילדים שלנו מתים", סיכם בצער ריצ'ס.
בני משפחה אחרים של קורבנות הטרור אמרו כי יתעקשו שכל הסדר טיעון עתידי יאפשר לעורכי דינם לחקור את הנאשמים על מידת מעורבותם הרשמית של סעודיה באירועי ה-11 בספטמבר.
חמשת הנאשמים המוחזקים כעת בגואנטנמו נתפסו בזמנים ובמקומות שונים בשנים 2002 ו-2003 ונשלחו למפרץ בשנת 2006.
התיק התנהל עם שורה מתחלפת של סנגורים ושופטים, שכולם מתמודדים עם הסוגיות החוקיות והלוגיסטיקות של תהליך המשפט הצבאי בארה"ב.