פרטים נוספים מתגלים על ההסכם הגדול בין ארה"ב לאיראן להבטחת שחרורם של עד חמישה בעלי אזרחות כפולה אמריקנית העצורים במדינת הטרור, לאחר שהנשיא ביידן נתן לעסקה אישור רשמי, שאושרה אמש כשהודיעה על כך לקונגרס.
"כאשר 6 מיליארד דולר של כספים איראניים לא מוקפאים יוזרמו לבנקים בקטאר כבר בשבוע הבא, הדבר יפעיל רצף מתוכנן בקפידה שבמסגרתו עד חמישה בעלי אזרחות כפולה אמריקנית עצורים יעזבו את איראן ומספר דומה של אסירים איראנים המוחזקים בארה"ב יטוסו הביתה", פירטה סוכנות הידיעות רויטרס, שציטטה מקורות דיפלומטיים רבים.
ארבעה מאזרחי ארה"ב כבר הועברו מכלא אווין הידוע לשמצה בטהרן למעצר בית, שם הם ממתינים לשחרורם מאז ה-10 באוגוסט. לא ברור מי הם חמשת האיראנים ומה מעמדם הנוכחי. לפי שעה ידוע כי איש העסקים סיאמאק נמאזי בן ה-51 צפוי להשתחרר, כמו גם עימאד שרקי בן ה-59 ופעיל איכות הסביבה מורד תחבאז בן ה-67. זהותם של שני האחרונים עדיין איננה ידועה.
איראן הודיעה אמש כי עסקת חילופי השבויים תתרחש "בעתיד הקרוב" - בתמורה ל-6 מיליארד דולר בכספים שהוקפאו בעבר הקשורים לסנקציות האמריקניות במיוחד על הכנסות הנפט של הרפובליקה האיסלאמית.
"איראן רצתה בתחילה גישה ישירה לכספים, אבל בסופו של דבר הסכימה לקבל גישה דרך קטאר", אמר דיפלומט אמריקני בכיר לרויטרס.
"איראן תרכוש מזון ותרופות וקטאר תשלם ישירות".
בעוד שהסנקציות האמריקניות קובעות כי הכספים יכולים לשמש רק למטרות הומניטריות, נשיא איראן אבראהים ראיסי אמר לרשת NBC כי לארצו יש ריבונות באזור זה ולכן הוא יושקע "בכל מקום שנזדקק לו".
"הכסף הזה שייך לעם האיראני, לממשלת איראן, ולכן הרפובליקה האסלאמית של איראן תחליט מה לעשות עם הכסף הזה", אמר.
על פי תגובתו בראיון לרשת NBC:
כשנשאל אם הכסף ישמש למטרות אחרות מלבד צרכים הומניטריים, אמר ראיסי: "הומניטרי פירושו כל מה שהעם האיראני צריך, כך שהכסף הזה יתוקצב לצרכים האלה והצרכים של העם האיראני ייקבעו על ידי ממשלת איראן".
מחלקת המדינה עדיין ביקשה להבטיח כי "כספים אלה יועברו לחשבונות מוגבלים בקטאר, ולארה"ב יהיה פיקוח כיצד ומתי נעשה שימוש בכספים אלה".
נראה שזה בדיוק מה שהנשיא ראיסי מאתגר.
הטון המתריס משהו של ראיסי צפוי להיתפס על ידי הניצים בקונגרס כמו גם על ידי הלובי הישראלי רב ההשפעה כניסיון 'לברוח עם הכסף' ולתדלק את מדיניות הטרור חוצת היבשות של משטר האייטולות.
כך למשל, חבר בית הנבחרים מייקל מק'קול מטקסס, יו"ר ועדת החוץ של בית הנבחרים, טען כי כל האמריקאים המוחזקים בידי איראן הם "בני ערובה חפים מפשע שיש לשחררם באופן מיידי וללא תנאים".
"עם זאת, אני עדיין מודאג מאוד מכך שהחלטת הממשל לוותר על הסנקציות כדי להקל על העברת כספים בסך 6 מיליארד דולר עבור איראן, יוצרת תמריץ ישיר ליריביה של ארה"ב לבצע לקיחת בני ערובה בעתיד".
הוא ואחרים תקפו את הבית הלבן של ביידן על כך שהוא "מפגין חולשה שרק מסכנת עוד יותר את האמריקנים ואת שוחרי החופש ברחבי העולם".
כידוע מהיסטוריה של מדינות וארגוני טרור המתעסקים עם בני ערובה ושבויים - כניעה רק יוצרת תמריץ כבד יותר להמשך הטרור.
המועמד הרפובליקני המוביל לנשיאות, דונלד טראמפ, כינה את ביידן "טיפש חסר יכולת" בהצהרה כתובה ברשתות החברתיות על "העסקה האיומה" - שהוכרזה באופן אירוני וטראגי כאחד דווקא ב-11 בספטמבר.
טראמפ כתב:
"האם אתם יכולים להאמין שג'ו ביידן הנוכל נותן 6 מיליארד דולר למשטר הטרור באיראן? הכסף הזה ישמש לטרור בכל רחבי המזרח התיכון, ולמעשה בעולם. השוטה חסר היכולת הזה הורס לחלוטין את אמריקה. הייתה לו החוצפה להודיע על העסקה הנוראה הזאת היום, 11 בספטמבר. תשלום עבור בני ערובה יוביל לחטיפה, כופר וסחיטה נגד אמריקאים ברחבי העולם. שחררתי עשרות רבות מבני עמנו ממדינות לא ידידותיות שונות ומעולם לא שילמתי אגורה!".
גם בכירים ישראלים לא מרוצים...
U.S.-Iran Prisoner Deal: In exchange for 5 American prisoners, the U.S. will release $6 billion in frozen funds
— i24NEWS English (@i24NEWS_EN) September 12, 2023
'This is diplomacy of abduction and extortion by Iran,’ says former Israeli Ambassador to the U.S. @DannyAyalon pic.twitter.com/mNVCbLNpW8
הסנאטור מארקנסו, טום קוטון, הסכים וכתב ב-X: "ראשית, ג'ו ביידן השתמש ב-9/11 כתירוץ לברוח מאפגניסטן. עכשיו הוא מחלל את היום הזה על ידי תשלום כופר למדינה הגרועה ביותר בעולם תומכת הטרור. מביש".
עם זאת, 6 מיליארד הדולר היו מלכתחילה כסף של איראן עצמה, והוחזקו בעיקר בבנקים דרום קוריאניים. וושינגטון פעלה כדי לגרום לסיאול להקפיא את הכספים כחלק מאכיפת סנקציות חד-צדדיות, שמבקריה גינו כצורה של פיראטיות בינלאומית, גם בזמן שארה"ב השתלטה, פשוטו כמשמעו, על מכליות נפט איראניות בלב ים.
בניגוד לנצים האיראנים, בכיר לשעבר במשרד החוץ אמר: "אין עסקאות טובות עם איראן. רק דרגות שונות של רעות. אם אתה רוצה לשחרר 5 אמריקאים שנכלאו שלא בצדק במשך שנים, מה האלטרנטיבה? קל לכמה אנשים בוושינגטון להיות קשוחים, במיוחד אם הם לא נרקבים בכלא אווין".
בתוך כך נראה כי אין ספק שהנשיא לשעבר האחראי לחיסולו של קאסם סולימייני היה מצליח להשיג עסקה טובה בהרבה ואולי אף לגרום לאיראן לוותר על שאיפותיה הצבאיות בשל האופציה הצבאית האמינה שהניח על השולחן.
וישראל? לה נותר לבכות על מר גורלה בשל העובדה שנכון לעתה אופציה צבאית היא אפשרות מוגבלת ביותר שלא הוכנה במשך השנים 2018-2022 לכל הפחות, על רקע ההימור על המשך שלטונו של טראמפ שהתברר כלא מדויק.