בבוקר שלאחר ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות, השתרך תור ארוך מחוץ למשרדי ארגון הסיוע המשפטי TODEC במחוז ריברסייד, קליפורניה, עוד לפני שהדלתות נפתחו. תושבי קבע ביקשו עזרה בהגשת בקשות לאזרחות, מבקשי מקלט התעניינו האם עליהם לעזוב את בתיהם, והורים ללא מעמד חוקי דיווחו שילדיהם מסרבים ללכת לבית הספר מחשש שהוריהם יעצרו בהיעדרם.
הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים
מרקוס סנצ'ז ואחרים מקשיבים לנציגי המרכז המשפטי TODEC במהלך מפגש "דע את זכויותיך" בריברסייד.
"כל הכוחות על הסיפון כרגע," אמרה לוז גאייגוס, מנהלת המרכז המשפטי TODEC. "אנחנו חייבים להתכונן לגרוע מכל." החששות התגברו לאחר שטום הומן, "צאר הגבול" החדש של טראמפ, הצהיר כי הממשל יתעדף גירוש של שוהים בלתי חוקיים ויגביר פשיטות על מקומות עבודה. "אם ערי המקלט לא רוצות לעזור לנו, שיזוזו מהדרך, כי אנחנו באים," אמר הומן בראיון ל"פוקס אנד פרנדס".
מנהיגי קליפורניה וארגוני זכויות מהגרים מגיבים בהבטחות לפעולה משפטית והבטחות להגן על תושבים מהגרים ממדיניות טראמפ. המושל גייבין ניוסום כינס ישיבה מיוחדת של המחוקקה להגנת מדיניות המדינה המתקדמת, כולל בנושאי הגירה, והיועץ המשפטי רוב בונטה נשבע להגן על מדיניות המדינה בבית המשפט.
ארגוני סנגור ברחבי קליפורניה מתגייסים להכין את הקהילה. הם מקיימים סדנאות "דע את זכויותיך", מעודדים משפחות להכין תוכניות חירום, ומסייעים להורים לחתום על הסכמי אפוטרופסות למקרה של מעצר. המהגרים נושאים כרטיסי מידע עם זכויותיהם ומספרי טלפון של רשתות תגובה מהירה.
"אנחנו לוקחים את דבריו ברצינות," אמרה אנג'ליקה סאלאס, מנהלת ארגון CHIRLA בלוס אנג'לס. "ארגוני זכויות המהגרים רואים בבירור שמה שמתקרב אלינו הוא אכזריות וכאב מתוכנן למטרות פוליטיות."
עבור אנשים כמו אדווין דפצ'ביץ', מנהל בכיר בחברת טכנולוגיה בלוס אנג'לס שהגיע לארה"ב בגיל 4, המצב מורכב במיוחד. כמוטב תוכנית DACA, הוא שוקל עכשיו מעבר למדינה אחרת. "אין לי עתיד מוחשי במדינה הזו," אמר דפצ'ביץ'. "גדלתי כאן, משלם מיסים, מעולם לא הסתבכתי עם החוק. אני נאלץ לחפש בית קבוע במדינה אחרת - ועצוב לי לומר שאמריקה לא עשתה זאת."