ראש עיריית אמסטרדם פמקה הלסמה חזרה בה ביום ראשון מהשימוש במילה "פוגרום" כתיאור למתקפה על אוהדי מכבי תל אביב בעיר שלה ב-7 בנובמבר.
הלסמה, מי שהייתה בעבר מנהיגת מפלגת השמאל D66, אמרה במהלך פאנל בערוץ השידור NOS כי המונח בהקשר למתקפות על הישראלים הפך להיות טעון מדי פוליטית ומשמש ככלי תעמולה.
דבריה הם חלק משינוי נרטיב רחב יותר בהולנד לגבי ההתקפות, שבתחילה עוררו גינויים חריפים מכל הקשת הפוליטית. בימים האחרונים, פוליטיקאים ומעצבי דעת קהל מהשמאל המעיטו בערך האירועים, תירצו אותם או הכחישו את ההתקפות על אוהדי מכבי תל אביב שחזרו ממשחק קבוצתם נגד אייאקס המקומית.
צילום: Shutterstock
במסיבת עיתונאים ב-8 בנובמבר, הלסמה אמרה: "אנשים על קטנועים חרשו את העיר בחיפוש אחר אוהדי כדורגל ישראלים. זה היה פגע וברח. אני יכולה להבין מאוד שזה מעלה זיכרונות של פוגרומים".
ברשתות החברתיות ובהודעות מיידיות שהתוקפים השתמשו בהן לתיאום ההתקפות, חלק מהם תיעדו את עצמם מתייחסים לפעולה כ"ציד יהודים".
אבל ביום ראשון, היא אמרה במהלך פאנל ה-NOS: "מה שרציתי להביע הוא הצער והפחד של התושבים היהודים. אבל אני חייבת לומר שבימים שלאחר מכן, ראיתי איך המילה 'פוגרום' הפכה מאוד פוליטית, למעשה תעמולה. ממשלת ישראל מדברת על 'פוגרום פלסטיני ברחובות אמסטרדם', פוליטיקאים הולנדים משתמשים במילה 'פוגרום' בעיקר כדי להפלות תושבים מרוקאים, מוסלמים. זה לא מה שהתכוונתי וזה לא מה שרציתי".
תוך ימים ספורים מההתקפות, פוליטיקאים משמאל ותומכי הגירה החלו להציג גרסת אירועים שבה אוהדי מכבי הם שהתסיסו את המצב והם האשמים באלימות נגדם. אחרים טענו שקריאותיהם המתגרות בדבר ניצחון צה"ל ו"לעזאזל הערבים", כפי שחלק מהאוהדים צולמו שרים, הזמינו התקפה.
הלסמה בדיון בשבוע שעבר העמידה זה לצד זה את הקריאות הללו עם ההתקפות המתוכננות מראש, שתואמו בזמן אמת דרך הודעות מיידיות ושלדברי משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות של ישראל כללו אנשים וקבוצות הקשורים לחמאס.
ראשת העיר אמסטרדם | צילום: AFP
במקרים מסוימים במהלך ההתקפות, הקורבנות אולצו לומר "תשוחרר פלסטין" בעודם על ברכיהם לפני שהוכו. במקרים אחרים, ישראלים קפצו לתעלות כדי להימלט מהאלימות.
אדם אחד צולם מנסה להישאר צף בתעלה קפואה בזמן שאדם במבטא מרוקאי אמר לו: "תגיד 'תשוחרר פלסטין', ואז נלך". כשהקורבן אמר זאת, נשמעו כמה גברים שעמדו מעל התעלה צוחקים.
כ-25 אוהדי מכבי נפצעו, כשפציעותיהם נעות בין בינוניות לקלות.
בשבוע שעבר, למרות איסור עירוני על הפגנות, עשרות מפגינים נגד ישראל התאספו בכיכר דאם באמסטרדם, שם התרחשו רבות מההתקפות. הם התעמתו עם המשטרה וקראו "תגיד 'תשוחרר פלסטין', ואז נלך" לשוטרים.