תנועה חדשה צוברת תאוצה באילינוי, קליפורניה ומדינות נוספות בארה"ב, בהן מחוזות כפריים רפובליקניים מבקשים להתנתק מהערים הגדולות הדמוקרטיות. באילינוי, 33 מתוך 102 מחוזות כבר הצביעו בעד הקמת מדינה חדשה שתכלול את כל המחוזות למעט מחוז קוק, שבו שוכנת שיקגו ו-40% מאוכלוסיית המדינה.
הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים
המתיחות בין הכפר לעיר היא שסע ותיק בחיים האמריקניים, שהנשיא הנבחר דונלד טראמפ ניצל במהלך מסע הבחירות שלו כשתקף את המטרופולינים הדמוקרטיים הגדולים
"יש הרבה אנשים בשיקגו, ואני חושב שהם מקבלים הרבה החלטות שמשפיעות על אנשים בדרום המדינה," אומר פיל ג'יוחה, בעל חברת הפקות וידאו בעיר ווטסקה, 90 מייל מדרום לשיקגו. "אנחנו רק רוצים להעביר מסר שיש אנשים שרוצים להיות חלק מהשיחה, ולעתים קרובות אינם."
בקליפורניה, תנועת "קליפורניה החדשה" מבקשת להפריד את כל המחוזות מחוץ ללוס אנג'לס, אזור המפרץ וסקרמנטו. "אני נרגש כל כך," אומר פול פרסטון, מייסד התנועה שהכריז על עצמו כמושל זמני. "קליפורניה היא מדינה קומוניסטית של מפלגה אחת, וטכנית, הם כבר פרשו מהאיחוד."
על פי החוקה האמריקאית, הקמת מדינות חדשות דורשת את הסכמת המחוקקים במדינה הקיימת וכן את אישור הקונגרס. זה קרה רק מספר פעמים בהיסטוריה, כולל הקמת קנטקי בהסכמת וירג'יניה, ומיין שהייתה חלק ממסצ'וסטס. עם זאת, במקרה של וירג'יניה המערבית במהלך מלחמת האזרחים, הקונגרס אישר את ההפרדה ללא הסכמת המחוקקים בריצ'מונד.
המתיחות בין הכפר לעיר היא שסע ותיק בחיים האמריקניים, שהנשיא הנבחר דונלד טראמפ ניצל במהלך מסע הבחירות שלו כשתקף את המטרופולינים הדמוקרטיים הגדולים. כעת, קבוצות בדלניות רואות בממשל החדש ידיד פוטנציאלי לאזורים אדומים ופחות מאוכלסים שחשים מרומסים על ידי מרכזי כוח עירוניים שמאלניים.
"אנחנו לא מאחלים רע למחוז קוק, אנחנו פשוט לא רוצים להיות בנישואים לא מאושרים איתו," אומרת ג'.ה. מריט, יו"ר מדינת אילינוי החדשה, שערכה לאחרונה כנס חוקתי ראשון
באורגון, קבוצה בשם "איידהו הגדולה" רוצה לשרטט מחדש את גבולות המדינה כך שהמחוזות הכפריים השמרניים ממזרח לרכס הקסקייד יוכלו להצטרף לאיידהו. "מדינת אורגון אמרה שהיא לא תדבר על זה ובעצם מחזיקה את תושבי מזרח אורגון בשבי נגד רצוננו," אומר מט מקאו, המנהל התפעולי של הקבוצה.
מנהיגי התנועה הבדלנית באילינוי מאמינים שהסיכוי הטוב ביותר שלהם להשיג עצמאות טמון במצב הפיננסי הקשה של המדינה. עם חוב פנסיוני עצום וגירעון תקציבי של 3 מיליארד דולר השנה, הם מקווים שרגע האמת הכלכלי יאפשר משא ומתן על פרידה.
"אנחנו לא מאחלים רע למחוז קוק, אנחנו פשוט לא רוצים להיות בנישואים לא מאושרים איתו," אומרת ג'.ה. מריט, יו"ר מדינת אילינוי החדשה, שערכה לאחרונה כנס חוקתי ראשון. לדבריה, שני הצדדים ירוויחו מההפרדה - מחוז קוק יוכל לחוקק את החוקים שהוא רוצה, ושאר המדינה תשגשג תחת מיסים נמוכים יותר ורגולציה מופחתת.
אך מנהיגי המדינות הקיימות מתנגדים בתוקף. "הרעיון שמקום כלשהו באילינוי רוצה לגרש מקום אחר באילינוי לא צריך להיות על סדר היום," אמר מושל אילינוי הדמוקרטי ג'יי.בי פריצקר. "אנחנו מדינה אחת. אנחנו תומכים זה בזה."