בהתפתחות דרמטית שמטלטלת את המערכת המשפטית האמריקאית, התובע המיוחד ג'ק סמית' הגיש היום (שני) בקשה לביטול כתב האישום המרכזי נגד הנשיא הנבחר דונלד טראמפ בפרשת המהומות בקפיטול. במקביל, צוות התביעה ביקש להפסיק את הערעור בתיק המסמכים המסווגים בפלורידה, במה שמסמן את קץ ההליכים הפליליים הפדרליים נגד טראמפ.
התובע המיוחד ג'ק סמית' הגיש היום (שני) בקשה לביטול כתב האישום המרכזי נגד הנשיא הנבחר דונלד טראמפ בפרשת המהומות בקפיטול
בבקשה שהוגשה לבית המשפט בוושינגטון הבירה, הסביר סמית' כי החוקה האמריקאית אוסרת על העמדה לדין פלילי של נשיא מכהן. לאור ניצחונו של טראמפ בבחירות 2024 והעובדה שהוא צפוי להיכנס לתפקיד בינואר 2025, התביעה מבקשת לבטל את האישומים. "עמדת משרד המשפטים היא שהחוקה מחייבת את ביטול התיק טרם השבעתו של הנאשם", כתב סמית'.
צוות הקמפיין של טראמפ הגיב בהתלהבות להחלטה, כשדובר הקמפיין סטיבן צ'אנג הגדיר אותה כ"ניצחון משמעותי לשלטון החוק". לדבריו, "העם האמריקאי והנשיא טראמפ מעוניינים בסיום מיידי של הנשק הפוליטי במערכת המשפט שלנו, ואנו מצפים לאחד את המדינה".
האישומים שבוטלו כללו קשירת קשר לשיבוש הליך רשמי, שיבוש וניסיון לשבש הליך רשמי, קשירת קשר נגד זכויות אזרח וקשירת קשר להונות את ארצות הברית. טראמפ, שהיה הנשיא הראשון בהיסטוריה האמריקאית שהועמד לדין פלילי, הכחיש את כל ההאשמות נגדו וטען כי מדובר ב"ציד מכשפות".
התפתחות זו מגיעה לאחר שהשופטת טניה צ'וטקן הקפיאה את ההליכים בתיק ימים ספורים לאחר הבחירות ב-5 בנובמבר. במקביל, התיק בפלורידה, שעסק בהחזקת מסמכים מסווגים ונחשב לאחד החזקים ביותר נגד טראמפ, נדחה על ידי שופט ביולי האחרון.
טראמפ, שצפוי לחזור לבית הלבן בינואר 2025, כבר רמז על אפשרות להעניק חנינה לחלק ממשתתפי המהומות בקפיטול
גם בתיקים המדינתיים נגד טראמפ חלו התפתחויות משמעותיות: בתיק התשלום למשתיקת השערורייה במנהטן, השופט חואן מרצ'אן דחה את גזר הדין לזמן בלתי מוגדר ורמז על אפשרות לביטול התיק כליל. במקביל, התיק בג'ורג'יה, העוסק בניסיונות להתערב בתוצאות הבחירות ב-2020, נתקל בקשיים משפטיים הנוגעים לתובעת המחוזית פאני וויליס.
טראמפ, שצפוי לחזור לבית הלבן בינואר 2025, כבר רמז על אפשרות להעניק חנינה לחלק ממשתתפי המהומות בקפיטול. ההחלטה של סמית' מסמנת נקודת מפנה היסטורית במאבק המשפטי חסר התקדים נגד נשיא אמריקאי לשעבר ונבחר, ומדגישה את המורכבות המשפטית והחוקתית של העמדה לדין של נשיא מכהן.
עבור טראמפ, שעמד בשיאו בפני 91 סעיפי אישום פליליים, החלטה זו מהווה ניצחון משמעותי ומסירה מכשול משמעותי בדרכו חזרה לבית הלבן. עם זאת, ההחלטה מעוררת שאלות נוקבות לגבי האיזון בין שלטון החוק לבין החסינות הנשיאותית, ועל יכולתה של מערכת המשפט האמריקאית להתמודד עם מצבים בהם נשיא נבחר עומד בפני אישומים פליליים.