הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים
אליס וואירימו נדריטו, תת-מזכ"ל ויועצת מיוחדת למניעת רצח עם, נושאת דברים במטה האו"ם בניו יורק, 11 ביולי.
על פי המסמך שחיברה נדריטו, המונח "רצח עם" נטבע ב-1944 על ידי המשפטן הפולני רפאל למקין לתיאור טבח שיטתי של קבוצות אתניות במטרה להשמידן. היא ציינה כי הגדרה זו חלה על השואה, רצח העם ברואנדה, הטבח בבוסנים על ידי הסרבים, ואולי על מקרי ההרג האתני המתרחשים כעת בסודאן.
אולם, נדריטו עמדה על כך שמבחינה משפטית, הוכחת רצח עם דורשת הוכחת כוונה להשמדת קבוצה אתנית. היא קבעה כי מלחמת ישראל נגד חמאס, למרות מספר ההרוגים הגבוה, אינה עונה על הגדרה זו מכיוון שמטרתה היא פירוק ארגון טרור ולא השמדת קבוצה אתנית.
עמדתה המקצועית של נדריטו נתקלה בהתנגדות חריפה מצד גורמים בכירים באו"ם, ובראשם פולקר טורק, הנציב העליון לזכויות אדם, והמזכ"ל אנטוניו גוטרש. ב-14 בנובמבר, הוועדה המיוחדת של האו"ם לחקירת פעולות ישראל פרסמה דו"ח התומך בהאשמות בדבר רצח עם, בניגוד לעמדתה המקצועית של נדריטו.
מעניין לציין כי הוועדה מורכבת מנציגי מלזיה, סנגל וסרי לנקה, כאשר שתיים מהמדינות הללו הן מדינות מוסלמיות בעלות היסטוריה של עוינות כלפי ישראל.
דובר האו"ם טען כי נדריטו עוזבת את תפקידה "מכיוון שחוזה העבודה שלה מסתיים", אך מקורות בארגון מציינים כי למזכ"ל יש סמכות להאריך את החוזה, וחוזים באו"ם מוארכים לעתים קרובות בתום תקופתם. "זוהי בחירה פוליטית מובהקת," אמר גורם בכיר המכיר את הפרשה.
מעבר לגורלה האישי של נדריטו, המקרה מעלה חששות כבדים לגבי השימוש הפוליטי במונח "רצח עם" והפיכתו לכלי תעמולה, דבר העלול לפגוע בסמכותו המוסרית כשיידרש לתיאור זוועות אמיתיות.
"סירובה של נדריטו לאשר שקר בשירות אג'נדה פוליטית הוא מופת של אומץ," כתב חבר הוועד המנהל של ארגון זכויות אדם בינלאומי. "השאלה הנשאלת היא האם אדם בעל יושרה יכול עדיין לשרוד באו"ם של ימינו."