הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
הבננה שהפכה לזהב: ממוכר פירות בברונקס לאמנות במיליוני דולרים
מהגר בן 74 מכר בננה ב-35 סנט; שעות ספורות לאחר מכן נמכרה ביצירת אמנות ב-6.2 מיליון דולר בסות'ביס

כששמע על מחיר המכירה, עלאם, שמשתכר 12 דולר לשעה, פרץ בבכי. "אני אדם עני," אמר בקול רועד. "מעולם לא היה לי כסף כזה; מעולם לא ראיתי סכום כזה."

היצירה, שנקראת "קומדיאן", היא מעשה ידיו של האמן האיטלקי מאוריציו קטלאן, שהדביק את הבננה לקיר באמצעות נייר דבק. היא נרכשה על ידי ג'סטין סאן, יזם קריפטו סיני, שהכריז ברשתות החברתיות על כוונתו לאכול את היצירה ביום שישי.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


שאה עלאם, מוכר פירות בן 74 מבנגלדש לא שיער אחת הבננות שמכר בשבוע שעבר תהפוך לחלק מיצירת אמנות שנמכרה במחיר מדהים של 6.2 מיליון דולר

 

קטלאן, שיצר את היצירה המקורית ב-2019, אמר בתגובה להצלחה המסחררת: "אני מרגיש נהדר. המכירה הפכה את מה שהתחיל כהצהרה בבאזל לספקטקל אבסורדי עוד יותר ברמה העולמית."

עלאם, שהיה פקיד ממשלתי בדאקה לפני שהיגר לארה"ב ב-2007, חולק דירת מרתף עם חמישה גברים אחרים ומשלם 500 דולר בחודש עבור חדרו. הוא עובד משמרות של 12 שעות, ארבעה ימים בשבוע, בכל מזג אוויר. ראייתו לקויה בשל קטרקט, והוא ממתין לניתוח בינואר.

"אלה שקנו את זה, איזה מין אנשים הם?" שאל עלאם בכאב. "האם הם לא יודעים מה זו בננה?"

קטלאן הגיב לתגובתו הרגשית של עלאם: "תגובתו של מוכר הבננות נוגעת לליבי עמוקות, ומדגישה כיצד אמנות יכולה להדהד בדרכים בלתי צפויות ועמוקות. עם זאת, אמנות מטבעה אינה פותרת בעיות - אם הייתה עושה זאת, היא הייתה פוליטיקה."

 

בעוד שהמחיר המסחרר של היצירה מעורר שאלות נוקבות על ערך האמנות ומהותה, סיפורו של עלאם מדגיש את הפערים העצומים בחברה האמריקאית ואת האירוניה המרה שבמכירת יצירת אמנות המבוססת על פרי שנקנה מאדם המתקשה להתפרנס בכבוד

 

בעוד שהבננה שמכר הפכה לחלק מההיסטוריה של עולם האמנות, עבור עלאם דבר לא השתנה. הוא ממשיך למכור ארבע בננות בדולר - או במילים אחרות, 24.8 מיליון בננות תמורת 6.2 מיליון דולר.

יצירת האמנות המקורית "קומדיאן" הוצגה לראשונה ב-2019 ביריד האמנות Art Basel Miami Beach, כשהיא מלווה בהוראות מפורטות כיצד להדביק את הבננה ובאישור להחליפה כשהיא נרקבת. שלוש המהדורות המקוריות נמכרו אז במחירים שבין 120,000 ל-150,000 דולר, ועוררו מהומה כשאמן פרפורמנס תלש אחת מהן מהקיר ואכל אותה.

בעוד שהמחיר המסחרר של היצירה מעורר שאלות נוקבות על ערך האמנות ומהותה, סיפורו של עלאם מדגיש את הפערים העצומים בחברה האמריקאית ואת האירוניה המרה שבמכירת יצירת אמנות המבוססת על פרי שנקנה מאדם המתקשה להתפרנס בכבוד.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE