הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
שש שעות של טירוף: דרום קוריאה על סף משבר חוקתי
נשיא המדינה הכריז על חוק צבאי והתקפל תוך שעות בעקבות מחאה המונית; "ניסיון להחזיר את ימי הדיקטטורה", זעמו המפגינים

דרמה חסרת תקדים טלטלה את דרום קוריאה כאשר הנשיא יון סוק-יול הכריז אמש על הטלת חוק צבאי במדינה, צעד שעורר גל מחאה המוני והסתיים בנסיגה דרמטית של הנשיא בתוך שש שעות בלבד. האירוע החריג, שהזכיר לרבים את תקופת השלטון הצבאי האפלה במדינה, הוביל לקריאות להדחת הנשיא ועורר דאגה עמוקה בקרב בעלות בריתה של דרום קוריאה.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


"מעבר לפגיעה הקשה במעמדו הפוליטי, יון חפר לעצמו בור שיהיה קשה מאוד לצאת ממנו," אמר אנדרו יאו, עמית בכיר במכון ברוקינגס. "זה היה הימור פוליטי עצום שהסתיים בכישלון חרוץ."

 

יון, שפופולריות שלו צנחה לשפל של 17 אחוזים, הפתיע את המדינה בהכרזה בשידור חי בשעה 23:00, שבה האשים את האופוזיציה ב"פעילות אנטי-מדינתית" והורה על הצבת כוחות צבא ברחובות. הצו אסר על כל פעילות פוליטית, הפגנות ואספות, והכפיף את כלי התקשורת לפיקוח צבאי.

התגובה הציבורית הייתה מיידית ונחרצת. אלפי אזרחים זועמים התגודדו מחוץ לבניין האסיפה הלאומית בסיאול, כשהם מתעמתים עם כוחות צבא ומשטרה ואף חוסמים פיזית כלי רכב צבאיים. "לסיים את החוק הצבאי, להפיל את הדיקטטורה!" קראו המפגינים בקור המקפיא של הלילה הקוריאני.

במקביל, חברי פרלמנט מכל קצוות הקשת הפוליטית התכנסו בדחיפות לישיבת חירום. בסצנה שנראתה כלקוחה מסרט מתח, חלק מחברי הפרלמנט נאלצו לטפס דרך חלונות כדי להיכנס לאולם ההצבעה, שהיה מוקף בכוחות ביטחון. בהצבעה היסטורית, 190 מתוך 300 חברי הפרלמנט הצביעו פה אחד לביטול החוק הצבאי.

"זה היה ניסיון קיצוני שמעיד על אי הבנה עמוקה של התרבות הפוליטית הקוריאנית," אמרה דארסי דראודט-וחארס, מומחית לפוליטיקה של דרום קוריאה במכון קרנגי לשלום בינלאומי. "הדחייה המהירה של הצו, כולל מצד חברי מפלגתו, פגעה אנושות בסמכותו כמנהיג הדמוקרטיה."

ממשל ביידן הגיב בדאגה עמוקה להתפתחויות. "אנחנו עוקבים במתח אחר האירועים," אמר בכיר בממשל האמריקאי. "לא קיבלנו התראה מוקדמת, ואנחנו מודאגים מאוד ממה שאנחנו רואים מתרחש."

 

הנשיא יון, שפופולריות שלו צנחה לשפל של 17 אחוזים, הפתיע את המדינה בהכרזה בשידור חי בשעה 23:00, שבה האשים את האופוזיציה ב"פעילות אנטי-מדינתית" והורה על הצבת כוחות צבא ברחובות

 

ההכרזה על חוק צבאי נושאת משמעות היסטורית כבדה בדרום קוריאה. הפעם האחרונה שהוטל חוק צבאי במדינה הייתה ב-1980, כאשר כוחות מיוחדים דיכאו באלימות מפגינים פרו-דמוקרטיים בעיר גוואנגג'ו, והרגו כ-200 אנשים, רובם סטודנטים.

לקראת שעות הבוקר המוקדמות של יום רביעי, נכנע יון ללחץ הציבורי והפרלמנטרי והודיע על ביטול החוק הצבאי והסגת הכוחות מהרחובות. אולם הנזק הפוליטי כבר נעשה, והקריאות להדחתו צפויות להתגבר.

"מעבר לפגיעה הקשה במעמדו הפוליטי, יון חפר לעצמו בור שיהיה קשה מאוד לצאת ממנו," אמר אנדרו יאו, עמית בכיר במכון ברוקינגס. "זה היה הימור פוליטי עצום שהסתיים בכישלון חרוץ."

האירועים הדרמטיים של הלילה מותירים את דרום קוריאה במשבר פוליטי עמוק, כאשר עתידו של הנשיא יון מוטל בספק, והמדינה מתמודדת עם שאלות נוקבות לגבי יציבות המשטר הדמוקרטי שלה.

33% לא
67% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE