מחקר מטריד שפורסם על ידי אוניברסיטת מיאמי חושף תופעה מדאיגה: עשרות בנייני יוקרה לחוף הים במיאמי שוקעים בקצב "בלתי צפוי". המחקר זיהה 35 מבנים, בהם מגדלי מגורים ומלונות מהיוקרתיים ביותר באזור, ששקעו באופן משמעותי בין השנים 2016 ל-2023.
"כמעט כל הבניינים לאורך החוף שוקעים," אמר פאלק אמלונג, גיאופיזיקאי מבית הספר רוזנשטיל למדעי הים, אטמוספירה ומדעי כדור הארץ באוניברסיטת מיאמי והמחבר הבכיר של המחקר. "זה הרבה מאוד." בין הבניינים המושפעים נמצאים מגדלי סרף קלאב האיקוניים, מלון פאנה, מגדל פורשה דיזיין, הריץ-קרלטון רזידנסס, טראמפ טאואר 3 ומלון טראמפ אינטרנשיונל ביץ'.
בין הבניינים המושפעים נמצאים מגדלי סרף קלאב האיקוניים, מלון פאנה, מגדל פורשה דיזיין, הריץ-קרלטון רזידנסס, טראמפ טאואר 3 ומלון טראמפ אינטרנשיונל ביץ
הממצאים מעוררים דאגה מיוחדת מכיוון שמדובר בתופעה חסרת תקדים בהיקפה העולמי. כ-70 אחוז מהבניינים בצפון ומרכז סאני איילס מושפעים מהתופעה. יתרה מזאת, נתונים ראשוניים מצביעים על סימנים לשקיעה גם בבניינים במרכז מיאמי, בריקל, ולאורך חופי ברוורד ופאלם ביץ'.
מומחים מכנים את המחקר "משנה משחק" ומעלים חששות כבדים לגבי המשך הפיתוח באיי המחסום הפגיעים של פלורידה. "זו כנראה בעיה הרבה יותר גדולה ממה שאנחנו יודעים," אמר פול צ'ינובסקי, פרופסור להנדסה אזרחית מאוניברסיטת קולורדו בולדר.
החוקרים מצביעים על אפשרות מטרידה: עליית מפלס הים, הנגרמת מפליטת גזי חממה מתמשכת, עשויה להאיץ את בליית סלעי הגיר עליהם בנויה דרום פלורידה. "זה כמו לעמוד על חול, ומישהו בא עם כפית ומתחיל להוציא את החול," הסביר צ'ינובסקי.
המחקר מצא שקיעה הנעה בין כ-2 ל-7.5 סנטימטרים, בעיקר בסאני איילס ביץ', סרפסייד, ובשני בניינים במיאמי ביץ' – מלון פאנה ומגדל הקונדו L'atelier – ואחד בבאל הארבור. עדיין לא ברור מהן ההשלכות או האם השקיעה האיטית עלולה להוביל לנזק ארוך טווח.
"כל עוד השקיעה אחידה, הכל בסדר," הסביר צ'ינובסקי, "הבעיות מתחילות כשחלק מהמבנה שוקע מהר יותר מהחלק האחר." שקיעה לא אחידה כזו, הידועה כשקיעה דיפרנציאלית, עלולה לגרום נזק משמעותי למבנים.
לריסה סבצ'ין, ראש עיריית סאני איילס ביץ', שם נמצאים יותר מ-20 מהבניינים המושפעים, אמרה כי "העדיפות שלי היא בטיחות התושבים" וכינסה ישיבת חירום עם מנהל העיר. בעקבות הישיבה, היא ציינה כי כל ביקורות הבניינים הנדרשות מעודכנות וכי "החוק גם דורש שרשומות הביקורת יפורסמו באינטרנט וישותפו עם התושבים."
החוקרים מזהירים כי אין סימנים שהתופעה נעצרת, ומדגישים את הצורך בניטור מתמשך והבנה מעמיקה יותר של ההשלכות ארוכות הטווח למבנים אלה. "לפעמים זה יכול להיות מסוכן, לפעמים לא – זה יצטרך להיבדק," אמר שמעון וודובינסקי, גיאופיזיקאי מאוניברסיטת פלורידה הבינלאומית.