טרגדיה מזעזעת בעולם הטכנולוגיה: סוצ'יר בלאג'י, חוקר לשעבר בחברת OpenAI שחשף לאחרונה האשמות חמורות נגד החברה, נמצא מת בדירתו בסן פרנסיסקו ב-26 בנובמבר. בלאג'י, שהיה רק בן 26, עבד בחברה במשך ארבע שנים עד עזיבתו באוגוסט האחרון.
משטרת סן פרנסיסקו הודיעה כי "לא נמצאו סימנים לפשע במהלך החקירה הראשונית", והמשרד לרפואה משפטית של העיר קבע כי מדובר בהתאבדות. דובר OpenAI מסר: "אנחנו המומים מהחדשות העצובות הללו וליבנו יוצא לאהוביו של סוצ'יר בזמן קשה זה."
בראיון ל"ניו יורק טיימס" שפורסם באוקטובר, טען בלאג'י כי צ'אטבוטים כמו ChatGPT שוללים את הערך המסחרי של עבודתם ושירותיהם של אנשים
בלאג'י היה דמות מפתח בפיתוח מודל GPT-4 של החברה, אך בחודשים האחרונים הפך למבקר חריף של שיטות העבודה שלה. באוקטובר, פרסם מאמר מקיף בו העלה שאלות נוקבות לגבי השימוש ב"שימוש הוגן" בזכויות יוצרים והאופן שבו OpenAI אוספת מידע מהאינטרנט לאימון מודלי הבינה המלאכותית שלה.
"בעוד שמודלים גנרטיביים נדירות מייצרים פלט שדומה מהותית לנתוני האימון שלהם, תהליך האימון כולל העתקה של מידע המוגן בזכויות יוצרים," כתב בלאג'י. "אם העתקות אלה לא אושרו, זה עלול להיחשב כהפרת זכויות יוצרים, תלוי באם השימוש הספציפי במודל נחשב ל'שימוש הוגן'."
בראיון ל"ניו יורק טיימס" שפורסם באוקטובר, טען בלאג'י כי צ'אטבוטים כמו ChatGPT שוללים את הערך המסחרי של עבודתם ושירותיהם של אנשים. "זה לא מודל בר-קיימא למערכת האקולוגית של האינטרנט בכללותה," אמר לעיתון. הוא הדגים את טענותיו באמצעות אתר Stack Overflow, פלטפורמת שאלות ותשובות לתכנות שחוותה ירידה משמעותית בתנועה ומעורבות משתמשים לאחר השקת ChatGPT.
OpenAI הגיבה להאשמותיו של בלאג'י באומרה: "אנחנו בונים את מודלי הבינה המלאכותית שלנו באמצעות מידע זמין לציבור, באופן המוגן על ידי שימוש הוגן ועקרונות קשורים, ונתמך על ידי תקדימים משפטיים מבוססים וותיקים."
בלאג'י הוזכר לאחרונה בתביעה שהגיש ה"ניו יורק טיימס" נגד OpenAI כ"משמורן" - אדם המחזיק במסמכים רלוונטיים למקרה, על פי מכתב שהוגש ב-18 בנובמבר. התביעה האשימה את OpenAI ומיקרוסופט ב"שימוש בלתי חוקי בעבודת הטיימס ליצירת מוצרי בינה מלאכותית המתחרים בו."
הטרגדיה העצובה של בלאג'י מדגישה את המתחים והדילמות האתיות המורכבות בתעשיית הבינה המלאכותית המתפתחת במהירות. אפילו אילון מאסק הזהיר מפני התופעה הזו, וכינה אותה "מוות על ידי מודלי שפה גדולים."
מותו של בלאג'י מעלה שאלות קשות על המחיר האנושי של המירוץ לפיתוח בינה מלאכותית ועל האחריות של חברות הענק בתחום כלפי עובדיהן ומתריעים פנימיים. בעוד החקירה נמשכת, השפעתו וקריאותיו לרפורמה בתעשייה ממשיכות להדהד.