הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
חשש לאלפי הרוגים בסופה שלא נראתה כמותה מזה 90 שנה: "הכל נמחק"
איי מיוט שבאוקיינוס ההודי, טריטוריה צרפתית עם אוכלוסייה ענייה מאוד, נפגעו מציקלון עוצמתי במיוחד שהותיר אחריו הרס בלתי נתפס

ציקלון בעוצמה שלא נראה כמוהו כמעט מאה שנים הכה בקבוצת איים צרפתיים באוקיינוס ההודי, גרם להרס בלתי יאמן בקהילה ענייה מאוד – והותיר על פי החשש מאות, אם לא אלפי קורבנות.

"אני חושב שיש כמה מאות הרוגים, אולי נגיע לאלף. אפילו אלפים... בהתחשב באלימות של האירוע הזה", אמר מושל איי מיוט, פרנסואה-קסווייה ביוויל.

"המצב קטסטרופלי, אפוקליפטי", אמר ברונו גרסיה, בעל מלון קריבו בממודזו, בירת מיוט. איבדנו הכל. המלון כולו נהרס לחלוטין. לא נשאר כלום. זה כאילו פצצה אטומית נפלה על מיוט".

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


 

מיוט שוכנת באוקיינוס ההודי מול חופי מזרח אפריקה, ממערב למדגסקר. מורכבת משני איים עיקריים, שטחה כפול מזה של וושינגטון די.סי.

ציקלון צ'ידו, סופה מקטגוריה 4, התפרץ דרך דרום-מערב האוקיינוס ההודי בסוף השבוע, והשפיע על צפון מדגסקר לפני שהתעצם במהירות ופגע במיוט עם רוחות מעל 220 קילומטרים בשעה (136 מייל בשעה), לפי שירות מזג האוויר של צרפת. זו הייתה הסופה החזקה ביותר שפגעה באיים ביותר מ-90 שנה, אמר מטאו-פרנס.

צ'ידו המשיך לצפון מוזמביק שם המשיך לגרום נזק, אם כי הסופה פגעה בעוצמות חלשות יותר.

הציקלון, כאמור הגרוע ביותר שפגע בטריטוריה של קצת יותר מ-300,000 תושבים, השטיח שכונות, הפיל רשתות חשמל, הרס בתי חולים ובתי ספר והזיק למגדל הפיקוח של שדה התעופה.

"בכנות, מה שאנחנו חווים זו טרגדיה, אתה מרגיש כאילו אתה אחרי מלחמה גרעינית... ראיתי שכונה שלמה נעלמת", אמר מוחמד ישמעאל, תושב ממודזו, לרויטרס.

 

 

לפחות 11 אנשים אושרו כהרוגים על ידי משרד הפנים הצרפתי, אך מספר ההרוגים האמיתי צפוי להיות גבוה בהרבה, כאשר גורמים מקומיים מעריכים שמספר הקורבנות עשוי להגיע למאות ואף אלפים, דיווחה סוכנות הידיעות AP.

הנזק הגרוע ביותר היה ליישובים הארעיים וצריפים שנמצאים ברחבי מיוט, אמר המושל ביוויל.

על מספר ההרוגים הרשמי, ביוויל אמר: "המספר הזה אינו סביר כשרואים את התמונות של הסלאמס", מתייחס בין היתר לצילומי אוויר של הצבא הצרפתי שמראים כפרים שלמים שהפכו להריסות.

שכונות אלה הן ביתם של רבים מכ-100,000 המהגרים הבלתי מתועדים החיים במיוט, לפי משרד הפנים הצרפתי.

ממוקמת כ-5,000 מייל מפריז, מיוט היא המקום העני ביותר באיחוד האירופי והתמודדה עם אבטלה, אלימות ומשבר הגירה מחריף.

 

 

בעשורים האחרונים, עשרות אלפי אנשים מקומורו ומדגסקר הסמוכות הגיעו למיוט בחיפוש אחר תנאים כלכליים טובים יותר וגישה למערכת הרווחה הצרפתית.

'הכל נמחק מעל פני האדמה'

היקף הנזק מהסופה, שהרסה כבישים ורשתות תקשורת, והנוכחות של מהגרים בלתי מתועדים החיים במבנים בלתי פורמליים מקשים מאוד על מאמצי החיפוש וההצלה וכך גם על קביעת מספר ההרוגים האמיתי.

כשני שלישים מהאי אינם נגישים כרגע, אמרה אסטל יוסופה, חברת הפרלמנט מהמחוז הראשון של מיוט ל-BMFTV.

"אסור לבלבל בין הכפרים שמנותקים מתקשורת... לבין הפחונים, שם יש סיכוי קטן מאוד שיהיו ניצולים. הכל נמחק", אמרה יוסופה.

אנטואן פיאצ'נזה, שעובד בבית ספר תיכון בממודזו, אמר ל-BFMTV שרבים מתלמידיו, שהם בלתי מתועדים, בחרו שלא להתפנות לפני הסופה מפחד להיתפס על ידי המשטרה.

בשנים האחרונות, צרפת הציפה את האי באלפי שוטרים, שתפקידם לגרש מהגרים בלתי מתועדים ולפרק את יישוביהם.

 

 

נכון לבוקר יום שני, מיוט הייתה כמעט לחלוטין מנותקת מהאינטרנט במשך יותר מ-36 שעות, לפי האתר NetBlocks.

"אין לנו חשמל, אין מים, אנחנו בחושך כבר שלושה ימים. עברו שלושה ימים ולא ראינו אף מציל", אמר פאהר, תושב ממודזו, ל-BFMTV.

בינתיים, מטוסים צבאיים הראשונים המספקים סיוע חירום לאי שנפגע מהציקלון נחתו. מאות מצילים, כבאים ושוטרים נשלחו לטריטוריה מצרפת ומהטריטוריה הצרפתית הסמוכה ראוניון, דיווח ה-AP.

גשר אווירי וימי מוקם מראוניון כדי לאפשר את הגעתם של כ-800 עובדי חילוץ נוספים ויותר מ-80 טון של אספקת חירום.

 

 

ציקלונים, הידועים גם כטייפונים ומכונים הוריקנים בצפון אמריקה, הם מנועי חום ענקיים של רוח וגשם הניזונים ממי אוקיינוס חמים ואוויר לח. עונת הציקלונים בדרום-מערב האוקיינוס ההודי מתרחשת בדרך כלל מאמצע נובמבר עד סוף אפריל, לפי סוכנות מזג האוויר של צרפת.

מדענים אומרים ששינוי האקלים, שנגרם מבני אדם השורפים דלקים פוסיליים, הופך ציקלונים טרופיים להרסניים יותר כאשר אוקיינוסים חמים יותר מזינים אותם באנרגיה רבה יותר ואוויר חם יותר יכול להכיל יותר לחות, שנסחטת בצורת גשמים שוטפים.

ב-2019, שני ציקלונים חזקים, אידאי וקנת', היכו במוזמביק במשך תקופה של חודשיים, הרגו מאות והותירו מיליונים בצורך בסיוע הומניטרי.

 

 

0% לא
100% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE