בית משפט בצרפת גזר אתמול (19 בדצמבר 2024) 20 שנות מאסר על דומיניק פליקו, בן 72, שהורשע בסימום אשתו לשעבר במשך כעשור ובארגון אונס קבוצתי שלה על ידי עשרות זרים שגייס באינטרנט. בית המשפט בעיר אביניון הרשיע גם את 50 שותפיו לפשע, שנידונו לעונשי מאסר הנעים בין שלוש ל-15 שנים.
המשפט, שנמשך שלושה חודשים, זעזע את צרפת והדהד ברחבי העולם. ג'יזל פליקו, גם היא בת 72, הפכה לסמל של אומץ נשי לאחר שסירבה להתבייש בפומבי, ויתרה על זכותה למשפט סגור, והתעמתה עם תוקפיה בבית המשפט. היא הגיעה לבית המשפט ביום מתן גזר הדין כשהיא מחייכת, מלווה בקהל תומכים ופעילות פמיניסטיות שהריעו לה וקראו סיסמאות כמו "צדק לג'יזל" ו"הבושה החליפה צד".
הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים
ג'יזל פליקו, גם היא בת 72, הפכה לסמל של אומץ נשי לאחר שסירבה להתבייש בפומבי, ויתרה על זכותה למשפט סגור, והתעמתה עם תוקפיה בבית המשפט. היא הגיעה לבית המשפט ביום מתן גזר הדין כשהיא מחייכת, מלווה בקהל תומכים ופעילות פמיניסטיות
השופט רוג'ר אראטה קבע כי דומיניק פליקו לא יהיה זכאי לשחרור מוקדם עד שירצה לפחות שני שלישים מעונשו. עורכת דינו של פליקו, ביאטריס זבארו, לא שללה את האפשרות להגיש ערעור על פסק הדין, ואמרה כי "נשתמש בעשרת הימים העומדים לרשותנו כדי להחליט אם לערער על ההחלטה".
שלושת ילדיהם של בני הזוג פליקו - דוד, קרולין ופלוריאן - הביעו אכזבה מהעונשים הקלים יחסית שהוטלו על הנאשמים האחרים. "אין שאלה בכלל" לגבי רצונם של הילדים לדבר עם אביהם לאחר ההרשעה, אמר בן משפחה שביקש להישאר בעילום שם.
המקרה עורר מחאות נרחבות בצרפת והפנה זרקור לאלימות גברים במדינה. פעילי זכויות אדם מקווים שהמשפט יוביל לשינוי בחברה. "הגיע הזמן שהחברה המאצ'ואיסטית והפטריארכלית שמטשטשת אונס תשתנה," אמרה ג'יזל פליקו בנובמבר.
התובעים דרשו במקור עונשי מאסר של 10 עד 18 שנים ל-49 מהנאשמים שהואשמו באונס בנסיבות מחמירות. אחד הנאשמים נמלט ונשפט שלא בפניו. נאשם נוסף, שהואשם בעבירה קלה יותר של מעשה מגונה, היה צפוי לעונש של עד ארבע שנות מאסר.
"אונס משפיע על נשים בכל העולם, לכן העולם כולו עוקב אחר מה שעומד לקרות," אמרה גיזלן סנט קתרין, חברה בקולקטיב הפמיניסטי "האמזונות של אביניון". המקרה הפך לסמל במאבק נגד אלימות מינית, כאשר תמונותיה של ג'יזל פליקו הופיעו בעמודים הראשונים של העיתונים הצרפתיים המרכזיים ביום מתן גזר הדין.
העיתון הצרפתי ליברסיון כינה את פסק הדין "פסק דין למען העתיד", בעוד העיתון "לומניטה" כתב בפשטות "תודה, גברתי". המקרה צפוי להמשיך ולעורר דיון ציבורי בצרפת סביב סוגיות של אלימות מגדרית ומאבק בפשעים מיניים.