אישה מאלבמה מתאוששת היטב לאחר השתלת כליה מחזיר שבוצעה בחודש שעבר, אשר שחררה אותה משמונה שנות דיאליזה. זהו הניסיון העדכני ביותר להציל חיי אדם באמצעות איברים מבעלי חיים.
טוואנה לוני היא האמריקאית החמישית שקיבלה איבר מחזיר שעבר עריכה גנטית - ובאופן בולט, היא אינה חולה כמו המקבלים הקודמים שנפטרו תוך חודשיים מקבלת כליה או לב מחזיר.
"זו כמו התחלה חדשה", אמרה לוני בת ה-53 בראיון לסוכנות הידיעות AP. "מיד האנרגיה שהייתה לי הייתה מדהימה. להרגיש כליה עובדת - ולהרגיש אותה - זה בלתי נתפס".
טוואנה לוני וד"ר רוברט מונטגומרי | צילום: AP
הניתוח של לוני מסמן צעד חשוב בזמן שמדענים מתכוננים למחקרים פורמליים של השתלות מבעלי חיים (קסנוטרנספלנטציה) שצפויים להתחיל בשנה הבאה, אמר ד"ר רוברט מונטגומרי מ-NYU Langone Health, שהוביל את ההליך הניסיוני ביותר.
לוני מתאוששת היטב לאחר ההשתלה, שהוכרזה ביום שלישי.
היא שוחררה מבית החולים רק 11 ימים לאחר הניתוח להמשך החלמה בדירה סמוכה, אם כי אושפזה זמנית השבוע בזמן שהתרופות שלה מותאמות.
הרופאים מצפים שתחזור הביתה לאלבמה בעוד שלושה חודשים. אם הכליה מהחזיר תיכשל, היא תוכל לחזור לדיאליזה.
"לראות את התקווה חוזרת אליה ולמשפחתה זה יוצא דופן", אמרה ד"ר ג'יימי לוק, המנתחת המקורית של לוני שהשיגה אישור מה-FDA לביצוע ההשתלה ב-25 בנובמבר.
יותר מ-100,000 אנשים נמצאים ברשימת ההמתנה להשתלות בארה"ב, רובם זקוקים לכליה. אלפים מתים בזמן ההמתנה ורבים נוספים שזקוקים להשתלה מעולם לא מתאימים.
כעת, בחיפוש אחר אספקה חלופית, מדענים מבצעים שינויים גנטיים בחזירים כדי שהאיברים שלהם יהיו דומים יותר לאיברי אדם.
לוני תרמה כליה לאמה בשנת 1999.
מאוחר יותר, סיבוך במהלך ההיריון גרם ללחץ דם גבוה שפגע בכליה הנותרת שלה, שבסופו של דבר כשלה. זה נדיר ביותר שתורמים חיים יפתחו אי ספיקת כליות, אם כי אלה שכן מפתחים מקבלים עדיפות נוספת ברשימת ההשתלות.
אבל לוני לא הצליחה למצוא התאמה - היא פיתחה נוגדנים שהיו מוכנים באופן חריג לתקוף כליה אנושית אחרת. בדיקות הראו שהיא תדחה כל תורם כליה שהוצע.
אז לוני שמעה על מחקר כליות חזיר באוניברסיטת אלבמה בבירמינגהם ואמרה ללוק, שהייתה אז מנתחת השתלות ב-UAB, שהיא רוצה לנסות אחת.
באפריל 2023, לוק הגישה בקשה ל-FDA לאישור ניסוי חירום, תחת כללים עבור אנשים כמו לוני שנגמרו להם האפשרויות.
ה-FDA לא הסכים מיד.
לוני וד"ר לוק | צילום: AP
במקום זאת, השתלות הכליה הראשונות בעולם מחזיר שעבר עריכה גנטית בוצעו בשני חולים במצב רע יותר באביב שעבר, בבית החולים הכללי של מסצ'וסטס וב-NYU. לשניהם היו גם מחלות לב רציניות.
המטופל מבוסטון התאושש מספיק כדי לבלות כחודש בבית לפני שמת מדום לב פתאומי שנקבע כלא קשור לכליית החזיר.
המטופלת של NYU סבלה מסיבוכי לב שפגעו בכליית החזיר שלה, מה שאילץ את הוצאתה, והיא נפטרה מאוחר יותר.
התוצאות המאכזבות הללו לא הרתיעו את לוני, שהחלה להרגיש גרוע יותר בדיאליזה אך, אמרה לוק, לא פיתחה מחלת לב או סיבוכים אחרים.
ה-FDA בסופו של דבר אישר את ההשתלה שלה ב-NYU, שם לוק שיתפה פעולה עם מונטגומרי.
גם אם האיבר החדש שלה ייכשל, הרופאים יכולים ללמוד ממנו, אמרה לוני ל-AP. "אי אפשר לדעת אם זה יעבוד או לא עד שמנסים".
Revivicor מבלקסבורג, וירג'יניה, סיפקה את הכליה החדשה של לוני מחזיר עם 10 שינויים גנטיים.
רגעים לאחר שמונטגומרי תפר אותה במקומה, הכליה הפכה לוורודה בריאה והחלה לייצר שתן.
לוני שוחררה תחילה ב-6 בדצמבר, עם מוניטורים למעקב אחר לחץ הדם, קצב הלב ותפקודי גוף אחרים שלה וחזרה לבית החולים לבדיקות יומיות לפני אשפוזה מחדש להתאמת תרופות.
הרופאים בוחנים את בדיקות הדם ובדיקות אחרות שלה, משווים אותן למחקרים קודמים בבעלי חיים ובמספר בני אדם בתקווה לזהות אזהרה מוקדמת אם מתעוררות בעיות.
"הרבה ממה שאנחנו רואים, אנחנו רואים בפעם הראשונה", אמר מונטגומרי.
במהלך ביקור בשבוע שעבר עם לוק, שעובדת כעת עבור הממשל הפדרלי, לוני חיבקה את הרופאה הוותיקה שלה ואמרה, "תודה שלא ויתרת עליי". "לעולם לא", השיבה לוק.