משחק קלפים, תמונות של כוכבי קולנוע, שמלה, אופניים... חפצים יומיומיים לכאורה מעוררים רגשות עזים ב'אנה פרנק: התערוכה', שנפתחת במרכז להיסטוריה יהודית (רחוב ווסט 16 מספר 15, כיכר יוניון) ב-27 בינואר - יום השנה ה-80 לשחרור אושוויץ.
מדובר שחזור מלא של העליית גג באמסטרדם שבה אנה, אחותה מרגוט, הוריה אדית ואוטו וארבעה יהודים נוספים הסתתרו במשך שנתיים, והיא מלאה בחפצים יומיומיים המספקים תובנה חדשה לחייה של כותבת היומן המפורסמת, שנעצרה לבסוף ונשלחה לברגן-בלזן, שם מתה ב-1945 בגיל 15.
התערוכה מציינת את הפעם הראשונה שבית אנה פרנק, אחד מהאתרים ההיסטוריים המתויירים ביותר באירופה, יצא מחוץ לבירה ההולנדית. רונלד ליאופולד, המנהל הכללי של בית אנה פרנק, אמר שזה במיוחד מתאים לזמננו לאור העלייה באנטישמיות בשנים האחרונות, עוד לפני התקפות ה-7 באוקטובר.
שחזור חדרה של אנה פרנק בתערוכה החדשה בניו יורק
"צריך להרהר מדוע זה קרה ואיך זה יכול היה לקרות. זה היה מעשה ידי אדם", הוא אמר לפוסט. "זה גם מלמד אותנו משהו על מי אנחנו ועבור הדורות הצעירים, מי אנחנו רוצים להיות, כשאנחנו יודעים ורואים מה קרה".
הנה מבט על כמה מהפריטים הראויים לציון המוצגים בתערוכה:
הגלויות של אנה
הנערה קישטה את החדר שחלקה עם רופא השיניים היהודי-גרמני פריץ פפר בתמונות של כוכבי קולנוע ובני משפחת המלוכה, כמו הנסיכות אליזבת ומרגרט מהמשפחה המלכותית הבריטית, גרטה גרבו וג'ינג'ר רוג'רס. ככל שהתבגרה, היא התעניינה יותר באמנות וכיסתה גלויה של כוכבי קולנוע בתמונה של פסל של מיכלאנג'לו.
חדר השינה של פטר ואן פלס
הנער פטר ואן פלס ומשפחתו היו חלק מהיהודים האחרים שחיו בעליית הגג. הוא היה היחיד שהיה לו חדר משלו, יחד עם אופניים שלא היה יכול להשתמש בהם ומשחק לוח שקיבל ליום הולדתו ה-16 בזמן המסתור. בהתחלה, הוא ואנה לא הסתדרו אבל הם החלו לבלות זמן יחד ולבסוף התאהבו. הם התכרבלו והתנשקו בחדרו של פטר, אך אנה לבסוף נסוגה מהמערכת היחסים. אחרי שכל דיירי עליית הגג נעצרו על ידי המשטרה הנאצית ב-1944, פטר הגיע למחנה הריכוז מאוטהאוזן, שם מת בגיל 18 ב-1945, על פי הרישומים.
כלי החרסינה של משפחת פרנק
למשפחת פרנק היו כלי החרסינה הטובים שלהם בעליית הגג. הם יוצרו בגרמניה ב-1925 ואולי הזכירו לאדית פרנק את המדינה בה נולדה והרגישה הכי מחוברת אליה. משפחת פרנק עזבה את גרמניה להולנד ב-1933, בתקווה להימלט מהאנטישמיות הגוברת. "אדית מעולם לא הרגישה טוב בהולנד. אדית הייתה גרמנייה, והיא התגעגעה לגרמניה. היא לא למדה הולנדית טוב", אמר בן דודה של אנה, בדי אליאס, בראיון עשרות שנים מאוחר יותר.
מכונת הכתיבה של מיפ חיס
מיפ הייתה המזכירה של אוטו פרנק, והיא ובעלה יאן חיס עזרו למשפחת פרנק במהלך עשרים וחמישה החודשים שבילו במסתור. יחד עם עמיתתה, בפ ווסקאול, היא אספה את יומנה היקר של אנה אחרי שהמשפחה נעצרה ושמרה על הכל בבטחה עד שאוטו פרנק חזר מאושוויץ ביוני 1945. הוא היה היחיד מדיירי עליית הגג ששרד.
תמונת כיתת הגן של אנה
התערוכה מסתיימת בתמונה של כיתת הגן של אנה פרנק. מתוך 32 הילדים, 15 היו יהודים. חמישה מהם שרדו את השואה במסתור או במחנות. עשרה מהם נרצחו, כולם רק בני עשרה. ביום הזיכרון לשואה, אמר ליאופולד, "אנו זוכרים את 1.5 מיליון חייהם של ילדים יהודים שנקטעו מסיבה אחת בלבד - היותם יהודים".