התפרצות של מחאות אנטי-ישראליות מחוץ לקמפוס של מכללת סיטי קולג' בניו יורק הובילה למעצרם של לפחות שלושה מפגינים ביום חמישי, בהם אחד שטיפס על עץ. האירועים התרחשו שעות ספורות לאחר שמושלת ניו יורק, קתי הוקול, ביטלה אירוע שתוכנן להתקיים במקום בשל חששות ביטחוניים.
שתי הפגנות נפרדות - האחת ממכללת סיטי קולג' והשנייה ממכללת ברנרד, שם מפגינים השתלטו על בניין יום קודם לכן - התמזגו מחוץ לבניין קמפוס CUNY בהארלם, כשהמפגינים מניפים דגלי פלסטין וקוראים קריאות נגד ישראל.
"תחי האינתיפאדה," קראו מפגיני ברנרד כשהתקרבו לשוטרים
הוקול הייתה אמורה להכריז על יוזמת פיתוח כוח עבודה לצד חבר הקונגרס לשעבר צ'רלס רנג'ל בבניין, אך הגורמים הרשמיים ביטלו את האירוע ברגע האחרון מחשש שיופרע על ידי המהומות בקמפוס.
"בשל חששות בטיחותיים, קיבלנו החלטה לדחות את האירוע של היום באולם שפרד," אמר דובר מכללת סיטי קולג' בהצהרה.
למרות ביטול האירוע, ההפגנה מחוץ לסיטי קולג' התרחבה לכ-70 מפגינים, שקראו בלעג "קתי הוקול את לא יכולה להסתתר" ו"אנחנו מאשימים אותך ברצח עם" כלפי המושלת הנעדרת.
כוח גדל והולך של שוטרי משטרת ניו יורק, עם אזיקונים בחגורותיהם, הציב מחסומים בבלוקים שסביב הקמפוס. המחסומים הצליחו לחסום קבוצה נוספת של מפגינים עוטי כאפיות שצעדו מאוניברסיטת קולומביה ומכללת ברנרד כדי להצטרף לקבוצת סיטי קולג', במטרה למזג את שתי ההפגנות האנטי-ישראליות הפרו-פלסטיניות.
"תחי האינתיפאדה," קראו מפגיני ברנרד כשהתקרבו לשוטרים.
המתחים גברו כשהשוטרים עמדו בעימות מול המפגינים ההולכים ונעשים כועסים ונועזים. מפגין אחד אף טיפס על עץ והתמקם בענפים מעל הקהל.
כאשר השוטרים החלו להתעמת עם מפגינים, הם בסופו של דבר אפשרו לשתי ההפגנות להתמזג - תמרון שאפשר למשטרה להקיף את העצרת. שוטרים נראו עוצרים לפחות שלושה מפגינים, כולל האיש שעל העץ, בתוך המהומה.
"המפגינים הפכו את בניין מילבנק במכללת ברנרד למחנה פליטים סמלי במחאה נגד הטבח בעזה והדיכוי המתמשך של הפלסטינים," כתבו המארגנים בחשבון אינסטגרם שלהם תחת הכותרת "cuapartheiddivest" (דיווסטמנט מאפרטהייד של אוניברסיטת קולומביה)
האירועים בניו יורק הם חלק מגל הולך וגובר של מחאות אנטי-ישראליות בקמפוסים ברחבי ארה"ב, המתגברות מאז פרוץ המלחמה בעזה. יום לפני כן, מפגינים פרו-פלסטיניים השתלטו על בניין מנהלה במכללת ברנרד, אחותה של אוניברסיטת קולומביה היוקרתית.
"המפגינים הפכו את בניין מילבנק במכללת ברנרד למחנה פליטים סמלי במחאה נגד הטבח בעזה והדיכוי המתמשך של הפלסטינים," כתבו המארגנים בחשבון אינסטגרם שלהם תחת הכותרת "cuapartheiddivest" (דיווסטמנט מאפרטהייד של אוניברסיטת קולומביה).
ההפגנות בקמפוסים מעוררות דאגה גוברת בקרב קהילות יהודיות ושלטונות אמריקאים, שחלקם רואים במחאות אלו גילויים של אנטישמיות. מנגד, המפגינים טוענים שמדובר במחאה לגיטימית נגד מדיניות ישראל, וכי הם מותקפים באופן לא הוגן בטענות של אנטישמיות במטרה להשתיק את מחאתם.
מספר מוסדות חינוך ברחבי ארה"ב נאלצו להתמודד עם מחאות דומות בחודשים האחרונים, חלקם אף נאלצו לפנות בניינים שנתפסו על ידי מפגינים בכוח. באוניברסיטת הרווארד, ייל, MIT ומוסדות מובילים נוספים התקיימו עשרות הפגנות דומות, שהובילו למעצרים רבים ושיח ציבורי סוער על חופש הביטוי וגבולות המחאה בקמפוסים.
פרופסור לתקשורת פוליטית באוניברסיטת ניו יורק מסביר: "המחאות בקמפוסים מייצגות מאבק רחב יותר בין תפיסות שונות של חופש ביטוי. מצד אחד, יש את זכותם הלגיטימית של סטודנטים למחות; מצד שני, יש חשש מיצירת סביבה עוינת כלפי סטודנטים יהודים וישראלים."
ארגוני זכויות אדם וארגוני סטודנטים יהודיים מדווחים על עלייה במקרי אנטישמיות בקמפוסים מאז אוקטובר, כולל הטרדות מילוליות, השחתת רכוש, ואיומים. בקמפוסים רבים, סטודנטים יהודים מדווחים שהם חוששים ללבוש סמלים יהודיים או לדבר עברית בפומבי.
האירועים התרחשו שעות ספורות לאחר שמושלת ניו יורק, קתי הוקול, ביטלה אירוע שתוכנן להתקיים במקום בשל חששות ביטחוניים
נציג מטעם הקואליציה היהודית האמריקאית נגד אנטישמיות אמר: "אנחנו רואים דפוס מדאיג של מחאות שחורגות מביקורת לגיטימית על מדיניות והופכות למוקדים של רטוריקה אנטישמית. זה לא רק על הסכסוך במזרח התיכון, אלא על הזכות של סטודנטים יהודים ללמוד בסביבה בטוחה."
מנגד, פעילי המחאה טוענים שמדובר בניסיון להשתיק ביקורת לגיטימית על מדיניות ישראל. "אנחנו מוחים נגד מדיניות ממשלתית, לא נגד יהדות או יהודים," אמרה סטודנטית שהשתתפה בהפגנה. "השימוש בהאשמות של אנטישמיות הוא טקטיקה להסיט את השיח מהסוגיות האמיתיות של זכויות אדם."
בינתיים, רשויות האכיפה בניו יורק נערכות להמשך המחאות. מפקד בכיר במשטרת ניו יורק אמר שהמשטרה מחויבת לשמור על זכותם של המפגינים למחות באופן חוקי, אך לא תאפשר הפרות של החוק או התנהגות אלימה.
"אנחנו מחויבים לאזן בין זכות המחאה הדמוקרטית לבין הצורך בשמירה על הסדר הציבורי והגנה על כל תושבי העיר," אמר הקצין.
דובר מטעם משרד המושלת קתי הוקול מסר שהאירוע המבוטל ייערך במועד אחר וכי המושלת "מחויבת לחופש הביטוי אך גם לשמירה על הביטחון בקמפוסים של מדינת ניו יורק".