לאחר שנים של מאבק משפטי, ישיבה יוניברסיטי, המוסד האקדמי האורתודוקסי המוביל במנהטן, הודיעה ביום חמישי האחרון כי אישרה הקמת מועדון חדש עבור סטודנטים להט"בים, בכך שינתה את מדיניותה הקודמת שעליה הגנה בבתי המשפט במשך שנים ארוכות.
ישיבה יוניברסיטי שואפת לגלם את הרעיון שסטודנטים יכולים לחיות חיים יהודיים אורתודוקסיים מחויבים במלואם תוך השתתפות בחברה המודרנית. סוגיית קבלת סטודנטים להט"בים העמידה את המשימה הזו במבחן במשך יותר מעשור, כאשר סטודנטים להט"בים, חלקם בעילום שם, ביקשו אווירה תומכת יותר בקמפוס.
"הצדדים הגיעו להסכמה וההתדיינות המשפטית מסתיימת," נכתב בהודעת האוניברסיטה. "סטודנטים נוכחיים יקימו מועדון בשם 'הריני', שמטרתו לתמוך בסטודנטים להט"בים ובבעלי בריתם ויפעל בהתאם להנחיות המאושרות של הרבנים הבכירים של ישיבה יוניברסיטי."
קמפוס בישיבה יוניברסיטי | צילום: Getty Images
ההודעה הוסיפה כי "המועדון יפעל כמו מועדונים אחרים בקמפוס, הכל ברוח של תרבות קמפוס שיתופית ותומכת הדדית."
בהודעה לא פורטו הסיבות להחלטת האוניברסיטה להכיר במועדון הלהט"בי דווקא עכשיו. אולם ההכרזה מגיעה שבועות לאחר שסטודנט הותקף לכאורה בקמפוס וספג קריאות הומופוביות. היא גם מגיעה בזמן שישיבה יוניברסיטי מיצבה את עצמה כמקלט לסטודנטים יהודים המבקשים לעבור ממוסדות לימוד לא יהודיים בעקבות התגברות האנטישמיות בקמפוסים האחרים ברחבי ארה"ב.
מיד לאחר הודעת האוניברסיטה, קבוצת הוואטסאפ של "Pride Alliance" שינתה את שמה ל"הריני", על פי דיווח ב"קומנטטור", עיתון הסטודנטים. "בשמחה ובהתרגשות רבה אנו מודיעים לכולם שאנחנו עכשיו מועדון רשמי בישיבה יוניברסיטי!" כתבו הסטודנטים שניאור פרידמן והיילי גולדברג בקבוצת הוואטסאפ.
האוניברסיטה טענה בעבר בבית המשפט כי הכרה במועדון להט"בי מפרה את חופש הדת שלה, אף שהתובעים טענו שמכיוון שהיא רשומה כמוסד חילוני, טענה זו אינה עומדת במבחן. התיק הגיע בשלב מסוים לבית המשפט העליון, שפסק ברוב של 5-4 להחזירו לערכאות נמוכות יותר.
BREAKING NEWS: The long-running lawsuit between Yeshiva University and the YU Pride Alliance was settled, bringing an end to all litigation. As part of the settlement, YU has agreed to recognize a new club for LGBTQ students, to be known as “Hareni.” https://t.co/BsfvfhhKrA
— YU Commentator (@yu_commentator) March 20, 2025
זמן קצר לאחר מכן, האוניברסיטה השעתה באופן זמני את כל מועדוני הסטודנטים במקום להכיר ב"Pride Alliance". מאוחר יותר היא הודיעה על הקמת מועדון משלה לתמיכה בסטודנטים להט"בים "תחת חסות אורתודוקסית מסורתית."
אחד התובעים בתיק, דניאל ויינרייך, אמר כי הודעת בית הספר היא אבן דרך להכללת להט"בים בחברה האורתודוקסית. "הסכם זה מאשר כי מעולם לא היה קונפליקט אמיתי בין ערכי התורה לבין זהות להט"בית פתוחה," אמר ויינרייך בהצהרה. "זה מוכיח שסביבות יהודיות אורתודוקסיות מחויבות במלואן יכולות להיות גם מאשרות כלפי להט"בים. זהו רגע גדול עבור כל הקהילה האורתודוקסית המודרנית."