משבר כוח אדם חמור במערכת בתי הסוהר במדינת ניו יורק עומד להוביל לשחרור מוקדם של אסירים, כך הודיע השבוע דניאל מרטוסלו, נציב מחלקת התיקון והפיקוח הקהילתי של המדינה. ההחלטה הדרמטית מגיעה בעקבות שביתה חסרת תקדים של סוהרים שהחלה ב-17 בפברואר ונמשכה שלושה שבועות.
השביתה, שהוגדרה על ידי מושלת ניו יורק קת'י הוקול כ"בלתי חוקית", הובילה לפיטוריהם של יותר מ-2,000 סוהרים שלא חזרו לעבודתם עד למועד שנקבע. הוקול חתמה על צו האוסר עליהם לחזור לתפקידם ואף הפעילה כוחות של המשמר הלאומי כדי לאייש את בתי הכלא ברחבי המדינה, חלקם עדיין נמצאים בשטח.
פושעים ישתחררו מוקדם יותר בשל בעיית כוח אדם
כתוצאה מהמשבר, מספר הסוהרים במערכת צנח מכ-13,500 לכ-10,000 בלבד. במזכר שפרסם מרטוסלו ביום שני האחרון, הוא הודיע על כוונתו להפעיל את סמכותו לפי סעיף 73 לחוק התיקון ולשחרר אסירים הנמצאים בין 15 ל-110 ימים לפני תאריך השחרור המאושר שלהם.
התוכנית מגדירה קריטריונים ברורים לאסירים שיישקלו לשחרור: עליהם להיות בעלי מקום מגורים מאושר ואסור שיהיו כלואים בגין פשעים חמורים כמו רצח, הצתה או טרור. צוותים בבתי הכלא השונים נדרשים להשלים גיליונות אלקטרוניים עבור אסירים פוטנציאליים, תוך ציון פרטים כמו כתובת מגורים, קצין המבחן האחראי ובדיקה האם קיימים צווי מעצר פעילים.
חברת הקונגרס הרפובליקנית אליס סטפניק האשימה את הוקול במצב שנוצר, וכינתה אותה "המושלת הגרועה באמריקה". לדבריה, "הפיטורים הבלתי חוקיים של יותר מ-2,000 סוהרים חרוצים החריפו את מחסור כוח האדם שבתי הכלא שלנו כבר סבלו ממנו תחת הנהגתה החלשה והבלתי יעילה, וכעת הדבר הוביל לשחרור מוקדם של פושעים אלימים מסוכנים לקהילות שלנו".
ביקורת חריפה נשמעה גם מצד סנאטורים מדינתיים. דן סטק מקווינסברי הגדיר את המהלך כ"סטירת לחי לסוהרים שהשביתו במשך 22 ימים בדרישה לתנאים טובים יותר, ולכל אזרחי ניו יורק שומרי החוק". ג'ים טדיסקו מגלנוויל אמר כי "מבין שלל הרעיונות הטיפשיים שראיתי לאורך השנים, זה מוביל כמתכון לאסון לביטחון הציבור".
על פי מרטוסלו, רשימות אסירים יאושרו באופן שוטף, כאשר הגיליונות המלאים לרשימה הראשונה צריכים להיות מוגשים עד 4 באפריל בצהריים. למרות חזרתם של יותר מ-5,000 סוהרים וסמלים ב-10 במרץ, מערכת בתי הסוהר המדינתית עדיין חסרה כ-4,000 סוהרים.
בנוסף, דובר מחלקת התיקון והפיקוח הקהילתי מסר כי התקציב המאושר מאפשר סגירה של עד חמישה מתקני כליאה בהתראה של 90 ימים, אך המתקנים הללו טרם זוהו באופן רשמי.