המכסים החדשים שהטיל הנשיא דונלד טראמפ על רוב שותפות הסחר העיקריות של ארה"ב צפויים להעלות את עלויות הבנייה של בתים חדשים בארה"ב בממוצע של 9,200 דולר לבית, כך עולה מסקר שנערך בקרב קבלני בנייה. המכסים, שהוכרזו ביום רביעי במה שטראמפ כינה "יום השחרור", זעזעו את וול סטריט והפילו את שוק המניות.
"בעוד שמורכבות המכסים ההדדיים הללו מקשה על הערכת ההשפעה הכוללת על הדיור, אין ספק שהם יעלו חלק מעלויות הבנייה," אומר באדי יוז, יו"ר האיגוד הלאומי של קבלני הבנייה (NAHB).
על פי הערכות של Capital Economics, צעדי הסחר של טראמפ מעלים את שיעור המכס האפקטיבי על כל הייבוא לכ-26%, עלייה דרמטית מ-2.3% לפני שנכנס לתפקיד.
בעוד שהמכסים החדשים יעלו את עלויות הבנייה לקבלנים, רוב שוק הדיור בארה"ב מורכב מבתים בבעלות קודמת. במרץ, רק כ-18% מהבתים שהוצעו למכירה ברחבי המדינה היו בנייה חדשה
בעוד שהמכסים החדשים יעלו את עלויות הבנייה לקבלנים, רוב שוק הדיור בארה"ב מורכב מבתים בבעלות קודמת. במרץ, רק כ-18% מהבתים שהוצעו למכירה ברחבי המדינה היו בנייה חדשה, על פי נתוני Realtor.com.
עם זאת, לבנייה חדשה יש תפקיד משמעותי במדינות מסוימות — ואלה הן לרוב מקומות שבהם הדיור מועט והצורך בדיור נוסף הוא החזק ביותר.
באיידהו, שיעור מדהים של 40% מהרישומים הפעילים בשוק בחודש שעבר היו בנייה חדשה, השיעור הגבוה ביותר מכל מדינה. אחרי איידהו היו צפון קרוליינה (33% בנייה חדשה), דלאוור (31%), יוטה (28%), ונברסקה (28%).
"המדינות בראש הרשימה הזו הן אלה שעושות הכי הרבה כדי לטפל בפער היצע הדיור, אבל הן גם המדינות שנמצאות בסיכון הגבוה ביותר להיות מושפעות ממכסים," אומר ג'ואל ברנר, כלכלן בכיר ב-Realtor.com.
"העלות הקשורה למכסים על חומרי בנייה מועברת לקוני בתים חדשים, דבר שפועל נגד ההתקדמות שהשיגו הקבלנים במדינות אלה להגדיל את מלאי הדיור ולהפוך את הבעלות על דירה ליותר בת השגה," הוא מוסיף.
באופן משמעותי, ההכרזה האחרונה של טראמפ כללה פטור מרכזי שיגביל את ההשפעה על קבלני הבנייה, על ידי המשך פטור של עץ קנדי מכל מכסים חדשים.
ה-NAHB מעריך ש-72% מהעץ המיובא מגיע מקנדה, מה שהופך אותה למקור חיוני של חומר הבנייה העיקרי. עץ קנדי ממשיך להיות כפוף למכסים של 14.5%, שקדמו לכהונתו השנייה של טראמפ. עד כה, הוא פטר עץ מכל מכסים חדשים נוספים.
בהצהרה, אמר יוז כי איגוד קבלני הבנייה "שמח שהנשיא טראמפ הכיר בחשיבות של תשומות בנייה קריטיות לדיור" על ידי המשך פטור של עץ מכל מכסים חדשים.
ובכל זאת, המכסים החדשים עלולים להשפיע על תשומות בנייה מיובאות רבות, החל ממכשירי חשמל ואביזרים שיוצרו באסיה ועד לריצוף ומשטחי מטבח מדרום אמריקה.
ייצור שכבר עבר מסין בתגובה למכסים על אותה מדינה במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ עלול כעת להיות כפוף להיטלים חדשים חמורים.
לדוגמה, מומחי תעשייה אומרים שייצור כיורי מטבח עבר ברובו מסין למלזיה ואינדונזיה, מדינות שהייצוא שלהן לארה"ב כעת ימוסה ב-24% ו-32%, בהתאמה. וסחורות שעדיין מיובאות מסין כעת עומדות בפני מכסים מרקיעי שחקים של 54%.
"הכרזת המכסים אתמול הייתה סערה אמיתית שהשאירה את שוק המניות מסתחרר, אבל אחת מנקודות האור המעטות הייתה שקנדה ומקסיקו נותרו ברובן לבד," אומר ברנר.
"עץ מקנדה וגבס ממקסיקו הם תשומות חשובות לבנייה האמריקאית, ובעוד שלא יהיה מפתיע לראות את הבית הלבן מכוון לייבוא הזה שוב בעתיד הקרוב, האיום המיידי של הכרזת המכס על בנאים אמריקאים נראה פחות חמור ממה שיכול היה להיות," הוא מוסיף.
באיידהו, שיעור מדהים של 40% מהרישומים הפעילים בשוק בחודש שעבר היו בנייה חדשה, השיעור הגבוה ביותר מכל מדינה. אחרי איידהו היו צפון קרוליינה (33% בנייה חדשה), דלאוור (31%), יוטה (28%), ונברסקה (28%)
אם עלויות הבנייה שלהם עולות, קבלני בנייה יכולים לנסות להעביר את העלייה ללקוחות או להפחית את שולי הרווח שלהם. שולי הרווח של הקבלנים כבר נמצאים תחת לחץ, ואם הם נלחצים יותר מדי, פעילות הבנייה עלולה לרדת.
ברמה הארצית, מחיר המכירה החציוני לבתים חד-משפחתיים חדשים היה 414,500 דולר במרץ, על פי נתוני לשכת מפקד האוכלוסין האמריקאית.
מומחים בתחום הנדל"ן מזהירים כי העלאת מחירי הבנייה באמצעות מכסים עלולה לפגוע במאמצים להתמודד עם משבר הדיור ומחסור בהיצע ברחבי ארה"ב. זה במיוחד בעייתי במדינות כמו איידהו וצפון קרוליינה, שעושות את המאמצים הגדולים ביותר להגדיל את היצע הדיור.
"המכסים האלה מגיעים בתקופה רגישה במיוחד בשוק הדיור האמריקאי," מסביר מומחה נדל"ן מקומי. "כבר עכשיו רוכשי בתים בפעם הראשונה מתמודדים עם מחירים גבוהים ושיעורי ריבית גבוהים. תוספת של 9,200 דולר למחיר הבית יכולה להיות ההבדל בין יכולת לרכוש בית לבין הישארות בשוק השכירות."
בנוסף, יש חשש שאם קבלני בנייה יחליטו לספוג חלק מהעלויות הגבוהות יותר במקום להעביר אותן ללקוחות, זה עלול להפחית את התמריץ לבנות בתים חדשים בכלל, מה שיחמיר את מחסור ההיצע הקיים.
נכון לעכשיו, רבים בתעשיית הנדל"ן ממתינים לראות כיצד ישפיעו המכסים על המחירים בפועל וכיצד תגיב הממשלה הפדרלית לכל השפעה שלילית על שוק הדיור, במיוחד לקראת הסתיו, כשעונת הבנייה מגיעה לשיאה במדינות רבות.