הקפה הישראלי הוא מיקרוקוסמוס של החברה הישראלית. הוא מלווה אותנו לכל אורך חיינו: מה- ׳נס קפה׳ הנמס בכוס- כנראה הקפה הראשון של כל נער מתבגר, לקפה טורקי של עלית בשירות הצבאי, פק״ל קפה בוץ שמבשלים על גזיה בטיולי שטח ברחבי הארץ, וגם, אין ספור כוסות קפה שמחזיקים ער כל סטודנט בלילות
הלבנים של תקופות המבחנים באוניברסיטה.
נטע ותומאס זהבי
הקפה מושרש בתרבות שלנו והנוזל השחור והאהוב הוא חלק בלתי נפרד ממפגשים חברתיים: ״אתה בא לקפה״?, ״שנעשה קפה?״- הם משפטים שגורים בפי כל ישראלי.
אנחנו מצטיינים בשתיית קפה: מחקרים שנעשו בארץ בשנים האחרונות מראים שישראלים צורכים בממוצע 3.5 כוסות קפה ביום. למעשה, כ-48% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל (מעל גיל-18) שותים בין 2-3 כוסות קפה ביום וכ- 34% צורכים כמות גדולה מזו.
ישראל היא מעצמת קפה, לא פחות מזה; זה התחיל כבר באמצע שנות ה-80 עם הפיכתם של בתי הקפה של תל אביב למוקד תרבות בורגני, וישיבה בבתי קפה נחשבה לסמל סטטוס של החברה האליטיסטית. בהמשך נפתח השוק הישראלי להגעת מכונות האספרסו הביתיות הראשונות.
בתחילת שנות ה-90 החלו לצוץ רשתות קפה בכל רחבי הארץ- החך הישראלי הפך עשיר יותר ובתי הקפה הפכו למקום בילוי מועדף ושוקק חיים, כשסוגי הקפה והאפשרויות להכנתו הלכו וגדלו.
באמצע שנות האלפיים הקפה הוא כבר סגנון חיים, והישראלים מכניסים לביתם מכונות קפה משוכללות שמשדרגות את חוויית הקפה הביתית בעשרות מונים. עכשיו, כל אחד יכול להכין לעצמו במטבח קפה ברמה של בית קפה או מסעדה איטלקית.
עליית המדרגה האחרונה בעולם הכנת הקפה האישי נעשתה דווקא בתקופת הקורונה- אז המסעדות ובתי הקפה קרסו לתוך עצמם ונמדדה עלייה דרמטית של יותר מ-30% ברכישת מכונות קפה איכותיות לבתים פרטיים. היום, הקפה הוא למעשה לייף סטייל שלם, תחביב, אובססיה ודרך חיים.
ישראלים אמריקאים רבים חיים עם געגוע תמידי לקפה איכותי, כזה שהתרגלו לשתות בארץ. החך שלנו אינו מחבב את אימפריית הקפה האמריקאית, סטארבקס – זו גם הסיבה שהרשת כשלה בניסיונותיה לחדור לשוק הישראלי בתחילת שנות האלפיים.
אז מה אם אומר לכם שעכשיו אתם יכולים למצוא פולי קפה איכותיים, עם הטעמים והניחוחות הישראלים שכולנו אוהבים, פה בארצות הברית?
הכירו את TIA קפה; מותג פולי הקפה הכשר החדש ששבה בקסמיו חובבי קפה רבים בחוף המזרחי שהביא אליהם עד הבית קפה בהשראה וסגנון איטלקים עם ניחוחות ישראלים.
בית הקלייה הקטן של TIA ממוקם ברוצ'סטר, ניו יורק, ופועל כסטארט אפ שקיבל השראה מאחד המאסטרים של עולם הקפה בישראל - קפה דאדא; מפעל קלייה מוערך המספק תערובות פולי קפה משובחים שנבחרו בקפידה ויובאו ממטעי קפה אקזוטיים ברחבי העולם.
פולי הקפה של דאדא מהווים כ- 15% משוק הקפה בישראל, אין מסעדן או בית קפה מקומי שאינו מכיר אותם. דאדא עובדים עם למעלה מ-500 בתי קפה, מסעדות, משאיות אוכל ועגלות קפה, ביניהם: בר לחם, ברלה ורשת בוטיק סנטרל.
מי הזיז את הקפה שלי
הסתקרנתי לשמוע שיש חברה אמריקאית עם שורשים ישראלים שמוכרת פולי קפה איכותיים, אך לא הזדמן לי לנסות אותם במשך חודשים ארוכים; הייתי שקוע כל כולי באריזות הקפה המפוארות שהבאתי עימי מ-Harrods בלונדון, במחשבה שלא קל למצוא כאן קפה איכותי וזמין.
בינתיים הגיעה למפתן דלתי חבילה נאה מניו יורק ובתוכה אריזות עם מבחר סוגי קפה של TIA. את פתיחת החבילה ליוו ניחוחות ארומטיים מענגים שמילאו את חלל החדר. אל סקרנותי הצטרפה התלהבות גדולה.
ניסיתי את תערובת פולי המאסטרו בלנד של TIA המכילה 100% ערביקה עם פולי קפה מ-7 אזורים בדרום ומרכז אמריקה ואסיה. בעודי מוזג את הקפה לספל האהובה עליי, שובל ריחות וארומה מופלאים בישרו לי על הבאות: לגימה אחר לגימה התענגתי על כוס קפה מעולה עם טעמים עשירים ואווריריים, ללא מרירות- הקפה החליק בגרוני בקלילות עם מנעד שכבות שחשפו ניואנסים מפתיעים.
על הכנת פולי הקסם של TIA אחראים נטע ותומאס זהבי, זוג רופאים ישראלים אמריקאים וחובבי קפה מושבעים, שהעתיקו את חייהם לרוצ'סטר, ניו יורק, לפי יותר משני עשורים. תומאס, בוגר הדסה ירושלים ברפואת שיניים והתמחות בשיקום הפה, עבד מספר שנים בארץ לפני שהחליט לעשות התמחות שנייה בכירורגיית חניכיים ושתלים. הפרופסורים בהדסה עודדו אותו לעשות את ההתמחות הנוספת בארצות הברית, וכך, ב-2003 מצאו עצמם תומאס, נטע ובנם הבכור יוצאים לתוכנית התמחות יוקרתית בתחום הפריודונטיה באוניברסיטת רוצ׳סטר שבניו יורק.
בסוף ההתמחות קיבל תומאס הצעה להצטרף לאחת הקליניקות הפרטיות המובילות בעיר. נטע, בוגרת בית הספר לוטרינריה בארץ, עשתה סדרת מבחנים להתאמת רישיון העבודה שלה לארצות הברית, והזוג הקים את ביתו באופן רשמי ברוצ'סטר; עיר הנחשבת חממה לחוקרים, דוקטורנטים ואקדמיים רבים מכל רחבי
העולם.
תומאס ונטע הם היום הורים לשלושה ילדים: טל, הבכור בן 26 מתגורר בשיקאגו, איתמר הבן האמצעי סטודנט במסלול קדם-רפואה, ועדי, תיכוניסטית בת 15. חברו את האות הראשונה באנגלית של כל אחד מהילדים וקיבלתם שם החברה: TIA.
כיצד שני רופאים מצטיינים מחליטים להיכנס לעולם הקפה?
תומאס: ״תמיד הייתה לי אהבה גדולה לקפה. הייתי בקטע של אספרסו או קפוצ'ינו. אני זוכר ביקורים עם אבא שלי ז״ל באיטליה שם התחלתי את הרומן שלי עם קפה איטלקי טוב.
כמתנת סיום לימודי רפואת השיניים, ביקרנו במפעל למכונות קפה ״לה צ׳ימבלי״ ליד מילאנו וקיבלתי מכונת אספרסו קטנה וטובה שקיבלה את השם ״צ׳ימבלינה״. עוד לפני שעברנו לארצות הברית ידעתי שיהיה לי קשה למצוא קפה איכותי ברוצ'סטר – אז הזמנתי מאיטליה מכונת קפה גדולה ומקצועית (מכונה מיוחדת שמתאימה ל- 110 וולט) שתחכה לי ברוצ'סטר טרם המעבר, אך עדיין לא יכולתי למצוא את פולי הקפה בטעם שאהבתי מהארץ ומאיטליה.
שנים אח״כ, באחד הביקורים בישראל, אכלנו במסעדת משק ברזילאי, וסיימנו את הארוחה באספרסו שהיה פשוט מעולה בצורה יוצאת דופן. שאלנו אותם מהיכן הקפה והם ענו שזה קפה אורגני של חברת דאדא. חיפשתי את המפעל והתברר שהוא היה ממוקם בהוד השרון, ממש עשר דקות נסיעה מבית הורי. התקשרתי למפעל של דאדא ודיברתי עם אלדד, הבעלים, שכולם קוראים לו דדי. ביקשתי לבוא לקנות קפה ישירות ממנו, ככה, מצאתי עצמי מעמיס 3 קילו קפה לקחת איתי לניו יורק.
מאז, בכל ביקור בארץ עצרנו אצלו לקנות קפה, וכל פעם שחברים באו מהארץ לבקר אותנו בניו יורק ביקשנו מהם להביא לנו קפה מדאדא. זה כבר הפך להרגל שתומאס הרופא מניו יורק מגיע לקנות קפה.
במשך השנים התיידדנו ויום אחד שאלתי את דדי: 'תגיד, למה אני לא יכול לקנות את הקפה שלך בארצות הברית?' דדי ענה שהוא לא רוצה להתעסק עם הבירוקרטיה וה- FDA והוא גם היה מאוד עסוק בעבודה בישראל.
אני לא יודע מאיפה זה הגיע אבל פשוט שאלתי אותו: 'אם אני משקיע, בונה ועושה הכל לבד תוכל ללמד אותי איך להכין פולי קפה כמו שלך?'
בהתחלה הוא חשב שאני צוחק, אבל אני הייתי ממש רציני. הוא אמר שבאוקטובר 2023 הוא אמור להגיע לתערוכת קפה חשובה במילאנו והחלטתי להצטרף אליו עם הבן שלי. בשבילי זאת היתה חוויה מאוד מיוחדת כי זה היה במקום בו קניתי את מכונת האספרסו הראשונה שלי. וכך, 23 שנים אחרי, מצאתי עצמי חוזר למקום בו הייתי עם אבי ז״ל, הפעם עם הבן שלי, כדי לקנות את מכונת קליית הקפה המקצועית הראשונה שלי. כך התחיל המסע״.
תומאס התחיל ללמוד כל מה שצריך לדעת על פולי הקפה, תהליך הקלייה ומכונות הקלייה השונות. בהמשך עבר הכשרה מלאה בבית הקלייה של דדי בהוד השרון. כשהגיע הזמן להחליט על הרכישה של מכונת הקלייה הגדולה, תומאס ונטע שקלו מכונות איטלקיות וגרמניות ולבסוף מצאו שמכונת הקלייה של חברת קופי-טק הישראלית תייצר עבורם את התוצאה הטובה ביותר. זו גם היתה דרך עבורם לתמוך בתעשייה הישראלית.
הם ייבאו את מכונת הקלייה מישראל לניו-יורק, ויחד איתה הגיע צוות מישראל להדריך וללוות אותם בתהליך הכנת פולי הקפה הראשונים שלהם באמריקה.
בעבודה מאומצת עם הצוות הישראלי, נטע ותומאס חקרו, ניסו והרכיבו את תערובות הקפה המיוחדות שעתידות לכבוש את קהל חובבי הקפה האיכותי; בין התערובות המבוקשות תוכלו למצוא את התערובות הבאות.
תערובת האספרסו המסתורית שלהם, שמכילה 70% פולים מ-4 זני ערביקה שונים ו- 30% של פולי רובוסטה חזקים - מזכיר את הטעם של קפה סגפרדו האיטלקי או הלאבצ׳ה – טעמים שתקבלו באזור טוסקנה- אספרסו כמעט ללא חמיצות ועם מתיקות גבוהה, טיפת מרירות וקצף עבה.
תערובת הפילטר שלהם מציגה 100% פולי ערביקה הידועים באיכותם. בלנד שמשלב טעמים של אפריקה, דרום ומרכז אמריקה. כולם חיים בהרמוניה מושלמת, הפולים מגואטמלה מוסיפים טעם שוקולדי עשיר עם נגיעות של אוכמניות שחורות, הפולים הברזילאים מוסיפים טעם עגול ואגוזי מתקתק וחמיצות קלילה – תערובת מצוינת לשיטת הכנה ב- פראנץ׳ פרס, דריפ או פור אובר.
תערובת הקפוצ׳ינו המיוחדת מורכבת מ-7 סוגי פולים ממרכז אמריקה, אפריקה ואסיה: ערביקה (90%) והשאר מורכבים מזן אחד של פולי רובוסטה. התערובת המצוינת הזו מומלצת להכנת משקאות קפה עם חלב כמו לאטה או קפוצ'ינו בהם אתם זקוקים למעט יותר חמיצות כדי להעביר את הטעמים.
כישראלים, גדלנו על קפה שחור טורקי, TIA חשבו גם עלינו עם תערובת הסולטן המצויינת: כשמה כן היא, קפה טורקי מלכותי כמעט, שילוב של פולי ערביקה ורובוסטה בטעמים חזקים ונועזים. הפולים נטחנים בצורה מסורתית דקה יותר מכל קפה אחר, כשהוא נמזג עם מים רותחים, תוכלו להרגיש את המרירות הידועה של קפה טורקי, אך אליהם מתווסף טעם אגוזי מעודן ניואנסים של מתיקות קלה של שוקולד ודובדבן.
אציין כאן גם את תערובת המאסטרו שהייתה החביבה עליי במבחני הטעימות. מדובר בתערובת גורמה המורכבת מ- 7 סוגים של פולי ערביקה– כל אחד מהם מארץ אחרת וביחד יוצרת חווית טעמים מורכבת ועשירה שלא הפסיקה להרשים אותי! כל כך אהבתי אותה ולמעשה אני שותה אותה בזמן כתיבת שורות אלו.
כדי להנות מהפוטנציאל העשיר של המאסטרו תזדקקו למכונת קפה איכותית, אך עם זאת, אציין, שבפעם הראשונה הכנתי אותה בפרנץ׳ פרס ועדיין נהניתי מכל לגימה – ללא ספק מדובר בתערובת קפה ברמות הגבוהות ביותר שתוכלו להשיג רק בבתי קפה איכותיים ויוקרתיים, או שפשוט תוכלו להזמין אותה און ליין דרך האתר של TIA.
בוטיק קליית הקפה של TIA עובד בקטן בינתיים, וכרגע הם קולים בהתאם להזמנות הנכנסות. המותג החדש תופס תאוצה ולאחרונה גם התקשורת המקומית החלה להראות עניין גדול; הזוג הוזמן להתארח בתוכנית הבוקר בעיר וצוותי צילום הגיעו לתעד את תהליך קליית הפולים ולתפוס את הקסם המופלא שמתרחש באפ-סטייט ניו יורק.
למה כל כך קשה למצוא קפה איכותי באמריקה?
״האמריקאים התרגלו לקפה רע מפני שפעם (והאמת בהמון מקומות גם היום) המסעדות והדיינרים כאן היו קונים קפה זול ובאיכות נמוכה, אז בתי הקלייה היו חייבים לשרוף אותו כדי שטעמי הלוואי של הקפה הנחות לא יהיו מורגשים. הקפה היה מוכן בדריפ ועמד שעות על גבי שעות בקנקן זכוכית מחומם על פלטה ופשוט נשרף בתחתיתו. הלקוחות האמריקאים מזמינים את הקפה המריר ומוסיפים לו שלוש או ארבע כפיות סוכר כדי להמתיק אותו או מוסיפים טעמים מלאכותיים כמו הייזל נאט או פמפקין ספייס ואז זה כבר לא קפה״.
אז האמריקאים לא מבינים בקפה?
״זה מה שאמרו לי פעם, אבל היום הכל השתנה. אני ידעתי שאם אני אתן להם לטעום קפה טוב ואיכותי הם יאמצו אותו. עשיתי ניסויים במכונת קלייה קטנה של 2 קילו וכל סוף שבוע היינו יושבים וקולים. ביום שני הייתי מביא אספקה של קפה טרי לקליניקה הרפואית שלי והיינו מכינים אותו למטופלים ולצוות, והתגובות לא איחרו להגיע. אנשים אמרו לי ׳ואוו זה קפה ממש טעים.. הוא כל כך חלק.. אין מרירות ..׳ אפילו אנשים שהפסיקו לשתות קפה מפני שהם סבלו בעבר מכל מיני בעיות בבטן. אמרו לי שאת הקפה שלי הם יכולים לשתות ללא כל בעיה והם מרגישים מצוין. הקפה שלנו קל ואוורירי, נוח לעיכול ומתאים לסוגי תזונה רבים. אחת המטופלות שלי בקליניקה היא מנהלת אזורית של דאנקן דונאטס – אני זוכר שהיא טעמה את הקפה שלי בוקר אחד מבלי שידעה שאני הכנתי אותו... היא הביטה בי מהקצה השני של הקליניקה והכריזה: 'ואוו איזה דלישס אני לא מאמינה'״.
אחד הדברים המעניינים בתערובות הקפה שלכם הוא שהן מותאמות לשיטות הכנה שונות.
״כן, הבנו ששיטת הכנת הקפה משפיעה על הטעמים והניואנסים שלו. כמה פעמים קרה לך שאתה הולך לבית קפה, שותה שם קפוצ'ינו נהדר, קונה שקית של הקפה שלהם לבית, שם את זה בפרנץ׳ פרס וזה לא יוצא טוב כמו הקפה ששתית בבית הקפה?
הרבה אנשים אינם בטוחים איזה תערובת לקנות, וכאן אנחנו נכנסים לתמונה עם הידע והניסיון ומדריכים אותם איזו תערובת עובדת הכי טוב עבור כל שיטת הכנה. בסופו של דבר אנחנו רוצים שכל לקוח יהנה מכוס הקפה שלו ולא משנה באיזה דרך הוא מכין אותו בבית: פור אובר, פילטר או מכונת אספרסו משוכללת.
באתר שלנו תוכלו למצוא פירוט שמכוון אתכם: אתם יכולים פשוט להקליק על שיטת הכנת הקפה שלכם והאתר יעלה עבורכם את התערובות המומלצת לכך. זו הדרך שלנו לדאוג שתבחרו את הקפה שהכי מתאים לכם, וכמובן אם יש לכם כל שאלה תמיד אפשר לפנות אלינו ישירות בטלפון או במייל״.
מה תערובת הקפה האהובה עליך?
״יש כל כך הרבה תערובות שלנו שאני אוהב. הקפה שאנחנו מוכרים זה הקפה היחידי שאני שותה כל יום, אני לא קונה שום קפה אחר כי יש לי כל מה שאני צריך. תמיד הייתי ידוע בתור זה שיש לו בבית את הקפה הכי טוב ברוצ׳סטר, פעם זה היה הפולים של דאדא שהייתי מביא מהארץ, והיום זה הקפה שלנו. אני שותה את הקפוצ'ינו ולפעמים את האספרסו 4, אבל אם אני חייב לבחור אחד אז זה יהיה המאסטרו. יש לו טעם מאוד ייחודי. אני זוכר את הרגע שטעמתי אותו והתמלאתי בתחושת אושר- הוא פשוט כל כך טעים! ידעתי שאם אני הולך לעשות את הקפה הזה טרי, זמין לכולם ובמחיר הוגן אז אין סיכוי שלא תתאהבו– לא טעמתי קפה כל כך טעים בשום מקום בארצות הברית״.
האמריקאים יודעים להעריך קפה בכזו רמה?
״אני חושב שכן, האמריקאים מגיבים למוצר איכותי כל עוד הוא במחיר טוב וניתן להשגה. נכון שהם אוכלים מקדונלד׳ס, אבל אם תיתן להם המבורגר יותר טעים ואיכותי באותו מחיר פחות או יותר, הם לא יקנו?" (האמת נכון, חשבתי לעצמי, ראו ערך ״אין אנד אאוט״).
אחד הסודות שיוצרים את מרקם הטעמים הייחודי של TIA קפה היא אופן קליית הפולים שלהם, שנגזרת מהיותם בוטיק קליה קטן. בניגוד למפעלי קפה מסחריים גדולים שעובדים בשיטת קלייה מהירה כדי לייצר כמה שיותר שקיות קפה ולמקסם רווחים, TIA עובדים בשיטת קלייה איטית – הפולים עוברים תהליך קלייה של 20 דקות בטכניקת מגע חם, כך, יש לפולים יותר זמן להתפתח, והשמנים האתריים שלהם משתחררים בצורה מיטבית בזמן הטחינה.
בנוסף, כשהזמנתם שקית קפה מ- TIA קיבלתם פולי קפה שנקלו לפני כמה ימים או מקסימום שבוע, טריות שלא תקבלו בשום מקום אחר.
בתקופה בה ההי-טק הישראלי לא מפסיק לעשות כותרות, TIA קפה הוא כנראה הסטארט-אפ הכי מרגש בארצות הברית. אין להם עדיין נקודות מכירה פיזיות בלוס אנג'לס, אבל בעולם דיגיטלי מי צריך חנות בכלל? אתם יכולים להזמין את פולי הקפה שלהם דרך האתר היפהפה והנוח וליצור קשר בכל שאלה להתייעצות. לכבוד חג
פסח הם נותנים לקוראים שלנו 50% הנחה על הרכישה הראשונה ומשלוח חינם! רק הקלידו קוד קופון HN50, הזמינו את הקפה האהוב עליכם והתכוננו להתאהב.
לרכישת קפה בהנחה מיוחדת ומשלוח חינם: