בעקבות המכסים החדשים שהוטלו לאחרונה על מוצרים מסין ומהאיחוד האירופי, בעלי יאכטות אמריקאים מוצאים את עצמם בפני מציאות כלכלית חדשה ומאתגרת. המכסים, שמגיעים עד 245 אחוזים על מוצרים מסין ו-10 אחוזים על מוצרים מהאיחוד האירופי, הפכו את הבעלות על יאכטה ליקרה הרבה יותר עבור אזרחי ארה"ב.
מרכזי ייצור היאכטות המובילים בעולם נמצאים בגרמניה, הולנד, איטליה, טורקיה, טייוואן וסין. כתוצאה מהמכסים החדשים, יאכטה בשווי 20 מיליון דולר שיוצרה באיחוד האירופי תעלה כעת 22 מיליון דולר לאחר שתגיע לארה"ב, ואין כמעט מקום למשא ומתן.
צילום: Getty Images
"העסקאות כבר דחוסות", אמר רולף סמית', סוכן יאכטות מפלורידה, לעיתון 'הפוסט'. "הייצרנים אינם יכולים להתגמש יותר במחיר, והם לא יספגו את המכס". סמית' סיפר על לקוח שביטל הזמנה של יאכטה שהייתה בבנייה באיטליה בגלל המכסים, ובמקביל ביטל גם הזמנה של שתי מכוניות פרארי שתכנן לקנות ולשלוח לארה"ב.
המשבר פוגע במיוחד בעשירים "הרגילים" - אלה שקונים יאכטות בשווי 10 עד 20 מיליון דולר, בדרך כלל באורך של 24 עד 36 מטרים. לעומתם, המיליארדרים שקונים יאכטות-על יכולים פשוט לרשום אותן מחוץ לארה"ב, או לספוג את העלות הנוספת של המכסים.
"זה חוסר הצדק של העולם", אמר מייקל מור, עורך דין המתמחה בנושאים ימיים. "האנשים הקטנים - שאינם כה קטנים - הם אלה שנפגעים".
בתקופת מגפת הקורונה, יאכטות היו מבוקשות מאוד כמעין "איים ניידים" שהציעו בטחון בריאותי. כעת, עם התפוגגות החששות הבריאותיים, השוק נמצא בהאטה. היצרנים האירופאים ציפו לבום כאשר טראמפ ייכנס לתפקיד, אך נראה שההיפך קרה.
אולם לא הכל שחור. סוחרי יאכטות יד שנייה עשויים ליהנות מהמצב, שכן יאכטות שכבר נמצאות בארה"ב ושולמו עליהן מכסים בעבר צפויות להיות מבוקשות יותר.
במקביל, הממשל האמריקאי הגביר גם את האכיפה על עובדים לא חוקיים בצוותי היאכטות. "שמעתי על יאכטות באורך 24 או 27 מטרים שנעצרו", אמר סמית', שהדגיש כי הוא עצמו עובד רק עם צוותים מאושרים שיש להם דרכונים ואשרות עבודה נדרשות.
למרות המהומה הנוכחית, יש הסבורים שהמצב יתייצב בקרוב. "אני חושב שהדברים יירגעו", סיכם סמית'. "נדע זאת בקרוב מאוד".