אוניברסיטת הארוורד סימנה קו אדום מול ממשל טראמפ, כשנשיא האוניברסיטה אלן גרבר דחה שורת דרישות מרחיקות לכת של הבית הלבן שכללו בין היתר פיקוח ממשלתי על הליכי הקבלה, הגיוס ואפילו האידיאולוגיה של הסטודנטים וסגל האוניברסיטה. המחיר היה מיידי: הקפאת מימון פדרלי בסך 2.26 מיליארד דולר ואיום מצד הנשיא טראמפ לשלול את מעמדה הפטור ממס של האוניברסיטה.
הסכסוך הנוכחי מתרחש על רקע כישלון מתמשך של הארוורד להתמודד עם גל אנטישמיות חסר תקדים שפרץ בקמפוס לאחר התקפת חמאס ב-7 באוקטובר. סטודנטים יהודים רבים דיווחו על הטרדות, איומים ותחושת חוסר ביטחון, כאשר המוסד התמהמה בתגובתו והציג עמדה מעורפלת במשך שבועות.
"בימים שלאחר ה-7 באוקטובר, הרגשתי שאני צריכה להסתיר את זהותי היהודית," מספרת רחל לוין, סטודנטית בשנה השנייה בהארוורד. "המפגינים קראו סיסמאות אנטישמיות בוטות, והנהלת האוניברסיטה לא עשתה כמעט דבר כדי להגן עלינו."
הסכסוך הנוכחי מתרחש על רקע כישלון מתמשך של הארוורד להתמודד עם גל אנטישמיות חסר תקדים שפרץ בקמפוס לאחר התקפת חמאס ב-7 באוקטובר. סטודנטים יהודים רבים דיווחו על הטרדות, איומים ותחושת חוסר ביטחון, כאשר המוסד התמהמה בתגובתו והציג עמדה מעורפלת במשך שבועות
מאחורי הקלעים של העימות הדרמטי עומדת מערכת יחסים מתוחה שהחלה בחודש מרץ, כאשר כוח המשימה למאבק באנטישמיות של הממשל החל במגעים עם האוניברסיטה בנוגע להתמודדות עם אנטישמיות בקמפוס. אולם ביום שישי האחרון, הממשל העביר להארוורד מכתב בן חמישה עמודים עם דרישות מרחיקות לכת שהפתיעו את הנהלת האוניברסיטה.
"אף שחלק מהדרישות שהציגה הממשלה מכוונות למאבק באנטישמיות," כתב גרבר בתשובתו, "רובן מייצגות רגולציה ממשלתית ישירה של 'התנאים האינטלקטואליים' בהארוורד." הדרישות כללו מינוי צד שלישי, שיאושר על ידי הממשל הפדרלי, לבדיקת "גיוון דעות" בקרב הסטודנטים, הסגל וההנהלה; שיתוף כל נתוני הקבלה וההעסקה עם הממשלה; בדיקת פלגיאט לכל חברי הסגל; ובחינה מחדש של מחלקות שלמות שכוח המשימה הגדיר כ"מעודדות הטרדה אנטישמית".
לפי מסמכים שהגיעו לידי העיתון, דרישות הממשל התגבשו לאחר תיעוד של למעלה מ-350 אירועים אנטישמיים בקמפוס הארוורד מאז אוקטובר. אירועים אלה כללו הפגנות שבהן הונפו שלטים הקוראים להשמדת ישראל, הטרדות של סטודנטים עם סמלים יהודיים, ואפילו מקרים של השחתת מבנים בקמפוס בגרפיטי אנטישמי.
פרופסור דן שפירא, מומחה לאנטישמיות מודרנית, מציין כי "תגובתה של הארוורד לאירועים הייתה אטית ולא מספקת. בעוד אוניברסיטאות אחרות הגיבו מיד עם הצהרות חד-משמעיות נגד אנטישמיות, הארוורד בחרה בתחילה בגישה מעורפלת שנתפסה כהתחמקות."
הנשיאה הקודמת של הארוורד, קלודין גיי, התפטרה בינואר לאחר ביקורת נוקבת על עדותה בקונגרס, שם התקשתה להגדיר קריאות להשמדת יהודים כהפרה ברורה של מדיניות האוניברסיטה נגד הטרדה. מקרה זה הפך לסמל למה שרבים ראו ככישלון מערכתי של המוסד להתמודד עם אנטישמיות.
המחיר האנושי של העימות הפוליטי כבר מורגש בחדרי המעבדות והמחקר. צווי הפסקת עבודה החלו להגיע במהירות, ומדענים ברחבי הקמפוס מצאו עצמם נאלצים לשקול פיטורי עובדים, המתת חיות מעבדה, והפסקת פרויקטים מדעיים ארוכי טווח.
בין הפרויקטים שנעצרו: חוזה בשווי 60 מיליון דולר למחקר בינלאומי על שחפת, פרויקט בשווי 15.2 מיליון דולר לפיתוח טיפולים לחשיפה ארוכת טווח לקרינה, מחקר בשווי 3.2 מיליון דולר על השפעות מיקרו-כבידה וקרינה בחלל על תאים אנושיים, ופרויקט בשווי 700,100 דולר לזיהוי מוקדם של מחלת ALS.
"זה כמובן חשוב אם אתה רוצה אי פעם להגיע למאדים," אמר ד"ר דונלד אינגבר, מנהל מכון וייס להנדסה ביולוגית בהארוורד, שקיבל צווי הפסקת עבודה עבור הפרויקטים הקשורים לקרינה ולחלל.
חוקרת השחפת שרה פורצ'ון, אימונולוגית בבית הספר לבריאות הציבור ע"ש צ'אן בהארוורד, פתחה את תיבת הדואר שלה ביום שלישי וגילתה כי עליה להפסיק את העבודה על החוזה הפדרלי שלה. היא שוקלת לפטר אנשי צוות ולהמית קופי מחקר המעורבים במחקרי חיסונים, מכיוון שאינה רשאית להשתמש בכספים עבור הטיפול וההאכלה שלהם.
מטרת הפרויקט שלה הייתה לפענח מדוע מערכת החיסון מאפשרת לחלק מהאנשים להחזיק את השחפת במצב רדום בעוד אחרים נכנעים למחלה. כרבע מאוכלוסיית העולם נגועה בשחפת, אך רק כמיליון אנשים בשנה מתים מהמחלה. פורצ'ון תיארה את הפרויקט כ"מסע לירח של השחפת" של המכונים הלאומיים לבריאות.
חוקרת השחפת שרה פורצ'ון, אימונולוגית בבית הספר לבריאות הציבור ע"ש צ'אן בהארוורד, פתחה את תיבת הדואר שלה ביום שלישי וגילתה כי עליה להפסיק את העבודה על החוזה הפדרלי שלה. היא שוקלת לפטר אנשי צוות ולהמית קופי מחקר המעורבים במחקרי חיסונים, מכיוון שאינה רשאית להשתמש בכספים עבור הטיפול וההאכלה שלהם
דייוויד וולט, מהנדס ביו-רפואי בבית הספר לרפואה של הארוורד ובמכון וייס, למד ביום שלישי כי הפרויקט שלו לזיהוי מוקדם של ALS (מחלת לו גריג) באמצעות בדיקות דם הופסק אף הוא.
"כקהילת מחקר, אנחנו מנסים לפתור בעיות שיועילו למטופלים," אמר. "אנשים ימותו בגלל עיכובים בהתקדמות שיכלה להביא את העתיד הזה קרוב אלינו יותר מוקדם."
העימות בין האוניברסיטה היוקרתית ביותר בארה"ב לבין הממשל מתרחש על רקע מאבק רחב יותר נגד אוניברסיטאות אמריקאיות. אוניברסיטת קולומביה כבר איבדה 400 מיליון דולר בתקציבים פדרליים והסכימה לחלק מדרישות הממשל. כעת, בעקבות עמידתה האיתנה של הארוורד, גם קולומביה מחזקת את עמדתה. נשיאת קולומביה בפועל, קלייר שיפמן, הודיעה כי האוניברסיטה מסרבת לאפשר לוושינגטון "להכתיב מי קולומביה מעסיקה או מה היא מלמדת".
אוניברסיטאות נוספות הצטרפו למאבק. אוניברסיטת סטנפורד הביעה תמיכה בהארוורד, ו-MIT, פרינסטון ואחרות תבעו את משרד האנרגיה כדי לחסום קיצוצים במענקי מחקר פדרליים שלטענת הסוכנות יחסכו 405 מיליון דולר בשנה.
בינתיים, המצב בקמפוס הארוורד ממשיך להיות מתוח עבור סטודנטים יהודים. סקר פנימי שנערך באוניברסיטה בפברואר הראה כי 74% מהסטודנטים היהודים חוו או היו עדים לאנטישמיות בקמפוס מאז אוקטובר. במקביל, 81% מהם דיווחו כי הם מרגישים שהנהלת האוניברסיטה לא עשתה מספיק כדי להגן עליהם.
"הייתי צריך להסיר את המגן דוד שלי כדי להרגיש בטוח בשיעורים מסוימים," אומר דניאל כהן, סטודנט לתואר ראשון. "יש מרצים שהביעו דעות אנטישמיות בגלוי, ופניות להנהלה בנושא נתקלו בתגובות מזלזלות או התעלמות."
ארגון הלל בהארוורד, שמשרת את הקהילה היהודית בקמפוס, דיווח על עלייה של 300% בפניות של סטודנטים המבקשים תמיכה נפשית וייעוץ לאחר חוויות של אפליה ואנטישמיות מאז אוקטובר. מספר סטודנטים אף החליטו לעזוב את האוניברסיטה באמצע הסמסטר.
בקרב הסטודנטים שהתקבלו להארוורד לשנת הלימודים הקרובה, התגובות מעורבות. מצד אחד, יש כאלה שהעימות דווקא מחזק את רצונם ללמוד במוסד. "מעולם לא הייתי גאה יותר להיות קשור לבית הספר," אמר מורגן ג'ונסון, בן 18 מאוקלהומה, שהתקבל להארוורד. "להיות חלק ממוסד שמוכן לעמוד על עקרונותיו זה משהו שאני גאה מאוד לרשום בקורות החיים שלי."
קטע מהציוץ שפרסם הנשיא טראמפ נגד אוניברסיטת הרווארד
מצד שני, מספר לא מבוטל של תלמידים יהודים שהתקבלו להארוורד שוקלים מחדש את החלטתם בשל המשבר המתמשך. "נרשמתי להארוורד בגלל המוניטין שלה כמוסד המעודד פלורליזם," אומרת שרה מילר, תלמידת תיכון בשיקגו שהתקבלה. "אבל אחרי שראיתי איך הם התמודדו עם אנטישמיות, אני לא בטוחה שארגיש בטוחה שם."
לעומת זאת, חלק מהסטודנטים שהתקבלו לקולומביה שוקלים מחדש את החלטתם בשל המשבר המתמשך. "זה מרגיש כאילו אני נכנסת למשבר יחסי ציבור במקום לקמפוס של מכללה," אמרה ג'אנין צ'יאנג, בת 18 מקליפורניה, שהוצבה ברשימת ההמתנה של קולומביה.
בוושינגטון, רפובליקנים טוענים כי האוניברסיטה העשירה והוותיקה ביותר באומה שגתה בשיקול דעתה ועומדת ללמוד את מחיר ההתנגדות לנשיא טראמפ. "אני חושבת שהארוורד קיבלה עצה רעה לנקוט בגישה שונה," אמרה חברת הקונגרס אליס סטפניק, בוגרת הארוורד בעצמה, בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל". "אבל מה שהם לא מבינים הוא רמת הרצינות – זה רציני לחלוטין."
המשבר הכפול - האנטישמיות בקמפוס וההתעמתות עם הממשל הפדרלי - מציב את הארוורד בצומת דרכים. מצד אחד, המוסד מבקש לשמר את האוטונומיה האקדמית שלו מול התערבות ממשלתית. מצד שני, ביקורת גוברת מצד סטודנטים יהודים, בוגרים, ותורמים על הכישלון בהגנה מפני אנטישמיות מאיימת על המוניטין והלכידות החברתית של האוניברסיטה.
יהודה פרל, פרופסור למדעי המחשב בהארוורד ובן לניצולי שואה, סיכם את המצב המורכב: "אנו מגינים על האוטונומיה האקדמית שלנו, וזה חיוני. אבל בה בעת, צריך להודות שהמוסד נכשל בהגנה על יהודים בקמפוס. שני הדברים יכולים להיות נכונים בו-זמנית, ואנחנו חייבים להתמודד עם שניהם."
"המדע מניע חדשנות שמניעה את הכלכלה," אמר אינגבר ממכון וייס. "אנחנו הורגים את האווזה שמטילה ביצי זהב."ביה.
בוושינגטון, רפובליקנים טוענים כי האוניברסיטה העשירה והוותיקה ביותר באומה שגתה בשיקול דעתה ועומדת ללמוד את מחיר ההתנגדות לנשיא טראמפ. "אני חושבת שהארוורד קיבלה עצה רעה לנקוט בגישה שונה," אמרה חברת הקונגרס אליס סטפניק, בוגרת הארוורד בעצמה, בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל". "אבל מה שהם לא מבינים הוא רמת הרצינות – זה רציני לחלוטין."
"המדע מניע חדשנות שמניעה את הכלכלה," אמר אינגבר ממכון וייס. "אנחנו הורגים את האווזה שמטילה ביצי זהב."