מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו הודיע ביום רביעי על סגירת 'מרכז המעורבות הגלובלית' (Global Engagement Center) של מחלקת המדינה, גוף שספג ביקורת חריפה מצד חברי בית הנבחרים הרפובליקנים בטענה שנוצל לצנזורת אזרחים אמריקאים בתקופת ממשל ביידן.
רוביו קיבל את ההחלטה "כדי לשמר ולהגן על חופש הביטוי של אמריקאים" לאחר שהמרכז, שעבר מיתוג מחדש בחודשים האחרונים של כהונת הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, "הוציא מיליוני דולרים כדי להשתיק ולצנזר את קולותיהם של אמריקאים שהם אמורים היו לשרת".
"זוהי אחריותו של כל פקיד ממשלתי לעבוד ללא הרף כדי לשמר ולהגן על חופש הביטוי של אמריקאים", אמר רוביו בהצהרתו. "לכן אני מודיע היום על סגירת גוף ההתמודדות עם מניפולציה והתערבות במידע זר (R/FIMI) של מחלקת המדינה, שהיה ידוע בעבר כמרכז המעורבות הגלובלית".
מזכיר המדינה מרקו רוביו
הסנאטור לשעבר מפלורידה תקף את "הממשל הקודם" בהצהרתו, וטען שהתנהלותו בניהול המרכז שנסגר כעת הייתה "מנוגדת לעקרונות שאנו אמורים לקיים ובלתי נתפסת שהתרחשה באמריקה".
מחלקת המדינה כבר הודיעה לקונגרס על כוונתה לסגור את המרכז, שלמעשה הפסיק לפעול בדצמבר לאחר שהמחוקקים הצביעו נגד מימונו לשנת התקציב הנוכחית.
הרפובליקנים החלו לתקוף את המרכז לאחר שהעיתונאי מאט טאיבי חשף כי ממשל ביידן השתמש בו כדי להפעיל לחץ על פלטפורמות מדיה חברתיות אמריקאיות בתחילת מגפת הקורונה לצנזר אנשים וארגוני חדשות שונים, לכאורה כדי להתמודד עם "מידע כוזב", כמו תיאוריות שהווירוס דלף ממעבדה בסין.
"למדנו שטוויטר, פייסבוק, גוגל וחברות אחרות פיתחו מערכת פורמלית לקבלת 'בקשות' מודרציה מכל פינה בממשל: ה-FBI, DHS, HHS, DOD, מרכז המעורבות הגלובלית במחלקת המדינה, ואפילו ה-CIA", העיד טאיבי בפני הקונגרס במרץ 2023, זמן קצר לאחר חשיפת "קבצי טוויטר" שלו על המרכז.
ה-Washington Examiner חשף מאוחר יותר מענק של 100,000 דולר שהמרכז העניק לארגון Global Disinformation Index (GDI) הממוקם בלונדון בשנים 2021 ו-2022 - ארגון ללא מטרות רווח לניטור מדיה שהגדיר 10 אמצעי תקשורת, כולל ה-New York Post, כמפיצי "מידע כוזב".
בעוד שהמטרה המוצהרת של הסוכנות הייתה "להתמודד באופן פרואקטיבי עם ניסיונות של יריבים זרים לערער את האינטרסים האמריקאים באמצעות מידע כוזב ותעמולה", רוביו טען שתוכנית מחלקת המדינה למעשה כיוונה לאמריקאים - דבר שהוא לא יסכים לו.
"חופש הדיבור והביטוי היו אבן פינה של המשמעות להיות אזרח אמריקאי. במשך מאות שנים, ארצות הברית שימשה כמגדלור תקווה למיליוני אנשים ברחבי העולם", אמר רוביו. "אך במהלך העשור האחרון, אנשים באמריקה הושמצו, פוטרו, הואשמו ואפילו נכלאו רק בגלל שהביעו את דעותיהם. זה נגמר היום".