בית המשפט העליון של ארצות הברית הוציא צו זמני המקפיא את תוכנית הגירושים של ממשל טראמפ, שביקש להשתמש בחוק עתיק משנת 1798 כדי לגרש מהגרים מוונצואלה. ההחלטה שפורסמה ביום שבת מונעת באופן זמני את הגירוש של מהגרים מוונצואלים המוחזקים במתקן המעצר בלובונט בטקסס "עד להודעה חדשה מבית המשפט זה".
שופטי בית המשפט העליון קלרנס תומאס וסמואל אליטו הביעו התנגדות להחלטה זו.
ההחלטה התקבלה בעקבות פנייה דחופה מהאיגוד האמריקאי לזכויות האזרח (ACLU), שטען כי רשויות ההגירה נערכות לחדש גירושים תחת "חוק האויבים הזרים" (Alien Enemies Act) משנת 1798. בית המשפט העליון קבע בתחילת אפריל כי גירושים יכולים להתבצע רק אם המועמדים לגירוש יקבלו הזדמנות להציג את טיעוניהם בבית המשפט ו"זמן סביר" לערער על הגירוש הצפוי.
"אנחנו חשים הקלה שבית המשפט חסם זמנית את הגירושים. אנשים אלה היו בסכנה מיידית לבלות את שארית חייהם בכלא סלבדורי אכזרי מבלי שניתנה להם אפשרות להליך הוגן," אמר עו"ד לי גלרנט מה-ACLU בהודעה לעיתונות.
ההחלטה שפורסמה ביום שבת מונעת באופן זמני את הגירוש של מהגרים מוונצואלים המוחזקים במתקן המעצר בלובונט בטקסס "עד להודעה חדשה מבית המשפט זה"
חוק האויבים הזרים הופעל רק שלוש פעמים בהיסטוריה האמריקאית, כאשר השימוש האחרון בו היה במהלך מלחמת העולם השנייה, כאשר שימש להחזקת אזרחים אמריקאים ממוצא יפני במחנות מעצר. ממשל טראמפ טען כי החוק מקנה לו סמכות להרחיק במהירות מהגרים שזוהו כחברי כנופיית "טרן דה אראגואה", ללא קשר למעמד ההגירה שלהם.
לפי דיווחים, חלק מהוונצואלים הכפופים לחוק האויבים הזרים נשלחו לאל סלבדור והוחזקו בכלא המרכזי הידוע לשמצה שם, למרות צווים מבית משפט פדרלי האוסרים על שליחתם לשם. השופט קבע השבוע כי קיימת סיבה סבירה להאמין שממשל טראמפ ביצע ביזיון בית משפט פלילי בכך שלא ציית לאיסור הגירוש הראשוני שלו.
ה-ACLU הגיש תביעה לחסימת גירושים של שני וונצואלים המוחזקים במתקן בלובונט וביקש צו האוסר על גירוש מהגרים כלשהם באזור תחת חוק האויבים הזרים. הארגון הזהיר כי רשויות ההגירה מאשימות גברים וונצואלים אחרים המוחזקים שם בחברות בכנופיית "טרן דה אראגואה", מה שהופך אותם לכפופים לשימוש של הנשיא דונלד טראמפ בחוק.
ביום שישי, שני שופטים פדרליים סירבו להתערב בזמן שעורכי דין של מהגרים פתחו במסע משפטי נואש למניעת גירושם, אף שאחד השופטים אמר כי המקרה מעלה חששות לגיטימיים. בשבת בבוקר, בית המשפט לערעורים של המחוז החמישי סירב גם הוא להוציא צו המגן על העצורים מפני גירוש.
מקרה זה הוא חלק ממדיניות רחבה יותר של ממשל טראמפ בנושא הגירה. לאחרונה, שופט חסם את ניסיון הממשל לבטל את המעמד החוקי של יותר מ-530,000 מהגרים.
בתחילת אפריל, לפי דיווחים של ממשלת ונצואלה, יותר מ-200 ונצואלים שגורשו מארה"ב נחתו בשדה התעופה לה גואירה ליד קראקס.
צפוי כי הממשל יחזור במהירות לבית המשפט העליון בניסיון לשכנע את השופטים לבטל את הצו הזמני שלהם. מאבק משפטי זה מדגיש את המתח המתמשך בין הסמכויות הנשיאותיות בתחום ההגירה לבין הגנות חוקתיות על הליך הוגן.
המקרה גם מעלה שאלות חשובות לגבי השימוש בחקיקה היסטורית בהקשר המודרני, במיוחד כאשר חוק כזה נוצר בתקופה שונה מאוד מבחינה פוליטית וחברתית.
ארגוני זכויות אדם ממשיכים לעקוב אחר התפתחויות אלה בדאגה, במיוחד לאור הדיווחים על תנאי הכליאה הקשים באל סלבדור, שם נשלחו חלק מהמגורשים.
בשבועות הקרובים צפוי כי בית המשפט העליון יקיים דיונים נוספים בנושא, שיקבעו את גורלם של מאות מהגרים ואת היקף הסמכויות הנשיאותיות בתחום הגירוש של אזרחים זרים בעתות שגרה.