הנשיא דונלד טראמפ תקף בחריפות את ג'רום פאוול, יו"ר הבנק המרכזי של ארצות הברית (הפדרל ריזרב), על כך שאינו מוריד את שיעורי הריבית, וכתב ברשתות החברתיות כי "ההדחה שלו לא יכולה לבוא מהר מספיק!".
הנשיא האמריקאי חידש את ביקורתו על פאוול לפני הורדת הריבית השלישית השנה על ידי הבנק המרכזי האירופי (ECB). ביום חמישי, הבנק האירופי הודיע כי הפחית את שיעור הריבית המרכזי "בשל מתחים מסחריים גוברים".
טראמפ, שמינה את פאוול לתפקיד יו"ר הפדרל ריזרב ב-2017 במהלך כהונתו הראשונה, כתב כי הוא "תמיד מאוחר מדי וטועה" בנוגע להפחתת עלויות ההלוואה.
מה שמעורר דאגה מיוחדת בוושינגטון הוא שמקורבים לנשיא דיווחו כי טראמפ בוחן באופן אקטיבי דרכים להדיח את פאוול מתפקידו. מומחים משפטיים ופיננסיים מצביעים על כך שניסיון כזה יהיה בעייתי ביותר מבחינה חוקתית, שכן הקונגרס הקנה לפדרל ריזרב עצמאות מכוונת מהלחץ הפוליטי
הנשיא המשיך: "מחירי הנפט יורדים, מצרכים (אפילו ביצים!) יורדים, וארה"ב מתעשרת ממכסים. הוא היה צריך להוריד את שיעורי הריבית מזמן, כמו ה-ECB, אבל הוא בהחלט צריך להוריד אותם עכשיו."
אולם, בעוד שמחירי הנפט אכן ירדו מאז תחילת החודש כאשר טראמפ חשף את משטר המכסים שלו, מחירי הביצים דווקא עלו ל-6.23 דולר לתריסר, על פי נתונים רשמיים. בינתיים, ה-BBC לא מצא ראיות לטענות טראמפ בנוגע לכמה כסף ארה"ב גובה ממכסים.
בזמן שטראמפ תקף את פאוול, כריסטין לגארד, נשיאת ה-ECB, הגנה על עמיתה האמריקאי. "יש לי הרבה כבוד לחברי ועמיתי המוערך ג'יי פאוול," אמרה לגארד כשדנה בהחלטה להוריד את שיעורי הריבית האירופיים מ-2.5% ל-2.25%. "יש לנו מערכת יחסים יציבה ואיתנה בין הבנקאים המרכזיים."
התקפתו של הנשיא הגיעה לאחר שפאוול אמר ביום רביעי כי הצמיחה הכלכלית של ארה"ב תיפגע והמחירים לצרכנים יעלו כתוצאה מהמכסים של טראמפ. הוא אמר כי מסי היבוא היו גדולים מכפי שהבנק ציפה, מעבר לקצה העליון של הערכותיו.
הייתה מהומה בשווקי המניות העולמיים כאשר המשקיעים הגיבו למכסים ולמלחמת סחר מתעצמת בין ארה"ב לסין.
פאוול אמר: "רמת העלאות המכסים שהוכרזו עד כה גדולה משמעותית מהצפוי. סביר להניח שאותו דבר נכון גם לגבי ההשפעות הכלכליות, שיכללו אינפלציה גבוהה יותר וצמיחה איטית יותר."
הנשיא האמריקאי טען כי המכסים יחזקו את הייצור והמשרות בארה"ב, אך כלכלנים הזהירו כי הם עלולים להגביר את האינפלציה. טראמפ ניהל מסע בחירות שהבטיח להוריד את האינפלציה.
זו אינה הפעם הראשונה שטראמפ תוקף את פאוול, אותו מינה להחליף את ג'נט ילן שאותה האשים הנשיא בשמירה על שיעורי ריבית נמוכים מדי. הבטחות הקמפיין של הנשיא כללו קריאות להורדת שיעורי ריבית כדי להביא הקלה ללווים.
מאז חזרתו למשרד, טראמפ ליבה מלחמת סחר על ידי הטלת מס של 10% על סחורות המיובאות לארה"ב מרוב המדינות. הוא החריף את המכסים עם סין על ידי הטלת מס של 145% על סחורות סיניות, אם כי יש פטורים לטלפונים חכמים. סין הגיבה עם מכסים של 125% על מוצרים אמריקאים. הבית הלבן אמר ביום רביעי כי כאשר המכסים החדשים יתווספו לקיימים, ההיטלים על חלק מהסחורות הסיניות עשויים להגיע ל-245%.
פאוול אמר כי למרות אי הוודאות והזעזועים בשווקים, "הכלכלה האמריקאית עדיין במצב יציב". לעת עתה, הוא אמר, הפד יכול לשמור על שיעור הריבית הבסיסי שלו יציב "כדי להמתין לבהירות רבה יותר לפני שיקול התאמות כלשהן".
שיעור הריבית הבסיסי של הפד מוגדר כעת בטווח שבין 4.25% ל-4.5%, שם הוא נמצא מאז דצמבר בעקבות סדרת הפחתות ריבית בסוף השנה שעברה.
אם המכסים ידחפו את האינפלציה כלפי מעלה, כפי שצופים רבים כלכלנים, הפד עשוי להחליט להחזיק או אפילו להעלות את שיעורי הריבית. סוחרים ביום רביעי שמרו על הימוריהם שהוא ימשיך להוריד את שיעורי הריבית השנה.
אבל לפד יש גם מנדט לשמור על תעסוקה מקסימלית וכן על מחירים יציבים. במקרה שהוא יתמודד עם אינפלציה עולה ושיעור אבטלה עולה, פאוול אמר "אנחנו נשקול עד כמה הכלכלה רחוקה מכל יעד" ואז נסתכל על "אופקי הזמן הפוטנציאליים השונים" כדי להשיג שליטה במחירים ולהוריד את שיעור האבטלה.
"כפי שאותו שיקגואי גדול פריס ביולר ציין פעם, 'החיים נעים די מהר'", הוסיף פאוול, בהתייחסו לסרט הקאלט "יום חופשי של פריס ביולר" משנת 1986.
בינתיים, קרן המטבע הבינלאומית (IMF) הודיעה כי היא אינה צופה מיתון עולמי למרות המכסים האמריקאיים. הארגון הכלכלי הבינלאומי חוזה "הפחתות משמעותיות, אך לא מיתון" בתחזיות הצמיחה הגלובליות.
מה שמעורר דאגה מיוחדת בוושינגטון הוא שמקורבים לנשיא דיווחו כי טראמפ בוחן באופן אקטיבי דרכים להדיח את פאוול מתפקידו. מומחים משפטיים ופיננסיים מצביעים על כך שניסיון כזה יהיה בעייתי ביותר מבחינה חוקתית, שכן הקונגרס הקנה לפדרל ריזרב עצמאות מכוונת מהלחץ הפוליטי.
על פי החוק, חברי הוועד המנהל של הפד, כולל היו"ר, ממונים לתקופות של 14 שנים וניתן להדיח אותם רק "מסיבה מוצדקת" - מונח שבתי המשפט פירשו באופן צר כמתייחס להתנהגות לא חוקית או להפרת אמונים, ולא למחלוקות על מדיניות. עצמאות זו נועדה להבטיח שהחלטות כלכליות קריטיות יתקבלו על סמך נתונים ותחזיות ארוכות טווח, ולא על בסיס לחצים פוליטיים קצרי טווח.
מומחים כלכליים הזהירו כי ניסיון של טראמפ להדיח את פאוול יכול לזעזע את השווקים הפיננסיים ולערער את אמון המשקיעים בעצמאות המוסדית של הפד, שנחשבת לעמוד תווך של היציבות הכלכלית האמריקאית.
מאבק זה בין הנשיא לבין הבנק המרכזי מדגיש את המתחים הכלכליים הגוברים בארה"ב ובעולם, כאשר העלייה במכסים ומלחמות הסחר מערערות את הוודאות הכלכלית. בשבועות הקרובים, השווקים יעקבו בדריכות אחר תגובות הפד והאופן שבו יאזן בין הלחצים האינפלציוניים לבין הצורך לתמוך בצמיחה כלכלית, וכן אחר התפתחות המתח בין הבית הלבן לבין הבנק המרכזי העצמאי.